Se fac verificari ale monumentelor istorice din Neamt de catre ISU, IPJ Neamt si autoritatile locale

0

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ în colaborare cu  Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi autorităţile publice locale, vor desfăşura activităţi de verificare a monumentelor istorice de pe raza judeţului Neamţ,  în perioada 04.11 – 14.12.2011.

În prima etapă, în perioada 07 – 18.11.2011, controalele vor fi efectuate de către şefii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă împreună cu membrii componentei preventive de la nivelul localităţilor, însoţiţi de lucrătorii desemnaţi din cadrul Secţiilor de Poliţie. La nivelul localităţilor, activitatea de prevenire este coordonată de primar, iar organizarea activităţii de prevenire este atributul legal al şefului serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi se realizează prin personalul compartimentului de prevenire. Premergător controlului, personalul din componenta preventivă, sub directa coordonare a primarilor şi a şefilor Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, vor studia reglementările specifice categoriei obiectivului supus activităţii de control (cult, administrativ, locuinţă particulară etc.), precum şi modalitatea întocmirii materialelor specifice activităţilor de control.


În a doua etapă, controalele se vor desfăşura în comun, de către coordonatorii acţiunii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, cu prioritate la obiectivele unde au fost raportate respectarea tuturor prevederilor, recomandărilor şi normelor legale. Perioada stabilită pentru această activitate, precum şi pentru sancţionarea contravenţională, acolo unde este cazul, este cuprinsă între  22 – 30.11.2011 cu posibilitatea prelungirii, din cauze obiective, până în data de 14.12.2011, în funcţie de situaţia conturată.

Iniţiativa activităţilor de verificare a pornit de la necesitatea protejării monumentelor istorice, care au supravieţuit secole sau chiar milenii, spre a ne încânta pe noi şi pe urmaşii noştri, corelată cu faptul că ele presupun, prin funcţionalitate, adesea, prezenţa unui mare număr de persoane (dacă ne referim la clădiri de cult ori de cultură). Este o obligaţie morală şi legală de a contribui la păstrarea nealterată a valorii moştenite de la înaintaşi. Activitatea de protejare a patrimoniului cultural naţional şi a ariilor naturale reprezintă unul dintre interesele naţionale de securitate a României (conform Hotărârii C.S.A.T. nr. 62/2006), având valoare identitară pentru poporul român.


Referitor la multiplele cauze care pot constitui factori distructivi la adresa patrimoniului cultural naţional, mobil şi imobil, ori a celui înscris în Lista patrimoniului mondial, se pot aminti, sintetic, conflictele (armate, interetnice ori interconfesionale), cutremurele, inundaţiile, alunecările de teren, praful, aerul poluat, umiditatea, insectele, mucegaiul, vandalismul, furtul, ignoranţa, neinstruirea personalului, intervenţia neprofesionistă a omului, demolările, ş.a.m.d.

Totuşi, dintre toate aceste cauze care pot constitui factori distructivi, incendiul reprezintă, cu siguranţă, cel mai mare pericol, o agresiune extremă, deoarece distruge rapid, complet şi fără şanse de recuperare tot ceea ce atacă, transformându-ne pe toţi, adesea, din păcate, în spectatori neputincioşi şi tot mai săraci spiritual.

Obiectele furate pot fi recuperate, cele avariate de cutremure, alunecări de teren, inundaţii, vandali sau insecte mai pot fi restaurate, dar pagubele provocate de incendiu sunt, de cele mai multe ori, de prea mari dimensiuni şi ireparabile, putând implica întreg conţinutul construcţiilor şi chiar pe ele însele.

            La finele anului 2010 şi prima jumătate a anului 2011, pe raza judeţului Neamţ au izbucnit patru incendii la două monumente istorice precum şi la două obiective deţinătoare de bunuri culturale mobile. În urma verificărilor efectuate în decursul anilor precedenţi, au fost constatate o serie de nereguli care ar putea deveni cauze generatoare de situaţii de urgenţă la obiectivele înscrise în lista patrimoniului cultural naţional sau local.

            Pentru preîntâmpinarea apariţiei unor astfel de evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ a încheiat un Plan comun de acţiune cu Inspectoratul de Poliţie al judeţului Neamţ, plan care are stabilite o serie de acţiuni şi termene de soluţionare a eventualelor nereguli constate la obiectivele monument istoric precum şi efectuatea analizei ulterioare a rezultatelor acţiunilor.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate