Vacanțe Muzicale, ediția 48: „Lupii lui Calancea” și „Surorile Osoianu” au încântat publicul din Piatra-Neamț
Cea de-a doua seară a Vacanțelor Muzicale din acest an a adus lângă Turnul voievodului Ștefan cel Mare două grupuri de muzicieni basarabeni – „Lupii lui Calancea” și „Surorile Osoianu”.
Cele două grupuri de artiști, așa cum era de așteptat, au oferit publicului venit în număr mare o seară plină de ritm și de voie bună.
Seara a treia a Vacanțelor Muzicale se va deschide marți, 4 iulie 2023, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, cu un prim recital cameral, soliști fiind Mihaela Spiridon (pian), Ioana Mardare (violă) și Laurențiu Busnea (violoncel).
Începând cu ora 21:00, pe platoul din Piața Turnului, iubitorii muzicii se vor putea bucura de evoluția ansamblului de acordeoniști condus de Eugen Negruţa („Accordion Band”), alături de solistele Cristina Scarlat și Adriana Babin.
Ediția curentă a Vacanțelor Muzicale beneficiază de finanțarea Consiliului Județean Neamț, a Ministerului Culturii. Partener al proiectului este Primăria municipiului Piatra-Neamț.
*****
LUPII LUI CALANCEA” BAND
Bandul „Lupii lui Calancea” este creația producătorului, compozitorului și chitaristului basarabean Alex Calancea.
După absolvirea Conservatorului din Chișinău, Alex Calancea face primele turnee, în calitate de basist, prin Europa, Asia, cu un proiect de jazz fusion. Continuă, apoi, cu un proiect pop-rock, având colaborări importante cu producători prestigioși din Los Angeles, printre care Jack Joseph Puig.
Întors din S.U.A. în Republica Moldova, își creează propriul band care-i va purta numele și va deveni un proiect d.e referință a muzicii de calitate de peste Prut. Muzica sa este un tribut adus marilor artiști, prin concertele „Amintire de iubire”, „Alex Calancea și prietenii”. Este producător al filmului documentar „Bucurie de Noroc la Orizont de Plai”.
După această etapă, Alex Calancea se inspiră de folclorul autentic din Republica Moldova, urmând colaborări numeroase de succes cu Orchestra „Lăutarii” condusă de Nicolae Botgros, Orchestra Fraților Advahov, precum și cu orchestre simfonice din România.
Primul album de creație proprie îl realizează în anul 2016, axat pe instrumentul său (chitară bas), album denumit „Basul Capricios”, inspirat din locurile în care a copilărit, melodiile fiind cu influențe funk, folk, clasic și jazz.
În parallel, Alex Calancea creează proiectul pop-rock „RUPT”, muzicianul devenind și producătorul mai multor artiști basarabeni.
La sfârșitul anului 2017 se naște cel mai recent proiect al său, „Alex Calancea și Lupii”, proiect ce aduce în prim-plan motivele, baladele și poveștile haiduciei, aduse pe ritmuri contemporane, fuzionate cu folclor.
ANSAMBLUL VOCAL „SURORILE OSOIANU”
Cvintetul Osoianu a fost fondat în anul 1980, la Chișinău, de bine cunoscutul etnomuzicolog Andrei Tămăzlăcaru, pe lângă Uniunea Muzicienilor.
Surorile Ileana, Iulia, Valentina, Romela și Maria Osoianu s-au născut în satul Horești, Fălești, în Nord-Vestul Republicii Moldova. Au absolvit Școala de muzică din localitate și au obținut, fiecare dintre ele, Diploma de studii superioare la Universitatea Pedagogică din Bălți, Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Muzică, studiind instrumente precum: acordeonul, baianul și vioara.
Repertoriul lor include mai multe genuri muzicale: folclor pentru copii (cântece de leagăn, dădăcit, invocări), colinde, doine, balade, cântece lirice, cântece de petrecere, cântece pascale, cântece de cătănie, păstorit.
Împreună, surorile Osoianu conduc Studioul folcloric „Iedera” de la Palatul Național de Creație, precum și alte câteva ansambluri folclorice de copii și tineret din Chișinău.
Surorile Osoianu au participat la crearea unor filme și emisiuni radio-TV: „Talancuța”1983, regizor: Constantin Croitoru; (film muzical); „Talancuța” 1986, regizor: Anatol Codru (film muzical); „Lerui-ler, panzele dalbe”, 1990, regizor: Tudor Tataru (film muzical-artistic de lung metraj).
Au efectuat turnee în țările baltice, în România, Germania, Franța, Spania, Finlanda, Bulgaria și Rusia.
Totodată, ansamblul familial „Surorile Osoinau” a lansat mai multe albume muzicale: „Talancuța” – „Ici, în vale, la izvoare”, produs de „Etnomuzic”; „Vă cântăm de voie bună”, produs de „Real Sound” (2008).
Ansamblul vocal „Surorile Osoianu” este apreciat în republica Moldova ca promotor al folclorului autentic. Grupul este laureat al mai multor Festivaluri Republicane și Internaționale. A primit Premiul Tineretului din Moldova, în 1997.