„Vacanțe Muzicale”, ediția 45: Seara muzicii corale și tradiționale surprinsă în imagini

0

Melomanii au beneficiat ieri, 2 iulie, de două evenimente artistice de înaltă ținută.
Astfel, începând cu ora 19:00, pe scena Teatrului Tineretului a urcat Corul de cameră „Cantores Amicitiae” al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, dirijat de prof. universitar doctor Nicolae Gîscă.   Acest minunat cor, fondat în anul 1976, s-a impus în viaţa muzicală românească şi internaţională prin calităţi precum omogenitatea, precizia şi fineţea interpretării,  respectarea stilului şi caracterului naţional propriu fiecărei lucrări.
Activitatea artistică de până în 1989 a „Cantoresului” este strâns legată de „Vacanţele Muzicale”, artiştii studenţi ieşeni participând an de an la Festival, fie la cursurile de măiestrie, fie prezentând publicului din întreg judeţul Neamţ numeroase concerte, evenimente rămase în memoria afectivă a melomanilor decenii de-a rândul.

În schimb, de la ora 22:00, Piața Turnului a părut neîncăpătoare pentru cei care îndrăgesc muzica tradițională.
ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ „FOLCLOR” A FILARMONICII NAŢIONALE „SERGHEI LUNCHEVICI” și ANSAMBLUL DE DANSURI FOLCLORICE „ HORA” , ambele din CHIŞINĂU au făcut o adevărată demonstrație a frumuseţii cântului, dansului şi portului popular românesc. Orchestra de Muzică Populară „Folclor” este formată din muzicieni profesionişti care, prin măiestria lor, au cucerit publicul din Moldova şi de peste hotarele ei, evoluând în România, Ucraina, Polonia, Rusia, Belarus, Austria, Italia, Franța, Germania, India, Nepal, S.U.A. Din anul 1985, director artistic și prim-dirijor al orchestrei „Folclor” este Petre Neamţu, Artist al Poporului, profesor universitar, Cavaler al Ordinului Republicii, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, din partea Guvernului României.

De asemenea, Ansamblul de dansuri folclorice „Hora”, fondat în anul 1965, este un promotor adevărat în valorificarea și păstrarea tradițiilor populare și a folclorului din Republica Moldova.  Ansamblul este apreciat pentru dansurile și costumele populare deosebite, fiind unicul ansamblu din Republica Moldova care își menține componența de la fondare.

Începutul de săptămână, cu siguranță, a fost un  adevărat câștig pentru iubitorii  muzicii de calitate.

Sursa foto:  Tavi Popa (Centrul pentru cultură și arte „Carmen Saeculare” Neamț)

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate