Unde avea sediul direcția a -IV-a a Securității la Piatra-Neamț

6

Mai toată lumea știe unde erau sediile de la Miliție sau Securitate înainte de revoluție sau unde sunt sediile unor instituții sau direcții acum. Singurul sediu de care nu se știa înainte de 89 și nu s-a vorbit niciodată în presa ultimilor 30 de ani de el este sediul direcției a IV-a a Securității.

Dacă celelalte servicii ale securității comuniste erau la un loc, direcția a IV-a avea un statut special fiind doar teoretic a Securității, în realitate ea fiind subordonată direct CC al PCR. Acești supersecuriști puteau face dosare oricui, chiar și securiștilor, puteau urmări și aresta pe oricine și puteau dispune fără restricții de toate resursele Securității, începând cu filaj și interceptări și până la poliție politică.

Sediul lor se afla într-o zonă care a fost și a rămas de securitate maximă. În interiorul regimentului de la Piatra-Neamț, evidențele și dosarele lor cu colaboratori nefiind laolaltă cu cele a Securității. Nimeni nu știe ce acoperiți au avut, ce nenorociri au făcut și mai ales ce fac acum în zilele noastre foști securiști din această direcție. Nici măcar colegii lor, securiștii dinainte de 89, nu știu prea bine ce e cu cei de la Direcția a IV-a.

De ce tot vorbim de această direcție a IV-a a Securității? Pentru că oamenii de aici mai sunt încă activi, poate în sisteme paralele și pentru că la începuturile ei această securitate a securității a fost înființată și antrenată de KGB. Fiecare direcţie avea câte doi consilieri sovietici, ofiţeri ai KGB care supervizau acţiunile aparatului represiv comunist. Hilar, după un timp această direcție a IV-a a primit în sarcină, de la Ceaușescu, să se ocupe chiar de contraspionajul sovietic în România.

Iosub Robert

Mai citește și:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. Florin M. spune

    Vrajeala.Toate cotloanele le stiam in anii 94-95 , nici urma de dosare !! 2-3 sau 4 CI-sti.. care mai executau ordine..Altfel Garnizoana de infanterie si artilerie.

    Erata.

  2. Ptesedintele spune

    Vedeau ce li se lasa sa vada, ce naiba , mai uitat-va la filme de specific

  3. Ioan spune

    CRED CĂ SUNT FABULAȚII .

  4. vali spune

    superficial articolul . Nimic clar si concret.

  5. Stefan spune

    Directia a IV-a nu era subordonata direct CC al PCR, ci era contraspionajul militar, ceea ce astazi ar fi DIA- Directia e Informatii a Apararii.Cei care au facut armata in vremea lui „Ăl Bătrîn’, stiu ca in fiecare unitate era un CI-ist, un ofiter de contrainformatii care, in fapt, nu era spion , ci un fel de politruc al unitatii.Sigur, la nivel central, aceasta structura avea si atributii de contraspionaj, dar sa nu intelegem ca existau James Bonzi locali…Astazi avem la noi in judet de patru ori mai multi ofiteri de servicii secrete decat inainte de 1989…Cu ce rezultate, si pentru ce, se vede, in special in situatia infractionala reala si la alegeri…

    ADMIN: Da …ce vedeau soldații era ceva ce se mai facea acolo e altă poveste.

    1. Stefan spune

      Soldatii nu vedeau nimic, dar, repet, acesti CI-isti din teritoriu nu aveau nici competenta, nici capacitatea organizatorica de a o face pe spionii ori de a face politie politica in afara unitatii militare (de armata) in care activau.Dupa cum se stie, comandantul intregii structuri de garnizoana era seful Inspectoratului Judetean (sau cum se chema pe atunci), care subordona atat Militia, cat si Securitatea, pompierii si armata (in anumite situatii)…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate