NU AI VOIE să nu știi despre Direcţia a IV-a a Securității și diribau

4

Sunt lucruri despre care se vorbește și lucruri despre care încă nu se vorbește. Încă sub tăcere sunt tăcere ororile făcute de Direcția a IV-a a fostei Securități. Majoritatea securiștilor care au activat în această Direcție și colaboratorii lor au rămas necunoscuți.

Evidențele cu acești securiști de la Direcția a IV-a nu prea au putut fi cercetate, nefiind comune cu ale celorlalte Direcții din securitate. Direcția a IV-a a Securității era complet independentă, având o deplină autonomie, subordonându-se direct secţiei militare a CC al PCR, implicit lui Nicolae Ceauşescu care era comandant suprem al forţelor armate.

Direcţia a IV-a Contrainformaţii Militare avea avea ca obiectiv teoretic apărarea contrainformativă a cadrelor din armată şi M.A.I., dar practic se ocupa de supravegherea tuturor celor din armată să nu cumva să uneltească contra regimului comunist. Cum pe acea vreme toată lumea făcea armata sau era rezervist, Direcția a IV-a putea nenoroci pe oricine.

Un rol aparte în anihilarea sau exterminarea celor care deranjau comuniștii l-a avut această Direcție a IV-a a Securității care se ocupa de diribau.

Ce este diribaul? O filă neagră a istoriei noastre pe care trebuie să o știi. Diribau era a formă cruntă condamnare combinată cu armată. Un fel de batalion disciplinar care teoretic trebuia să fie de maximum doi ani, dar la el se adăugau alte pedepse, unii condamnați ajungând și la 10 ani de muncă forțată. Armata transformată în muncă silnică la diribau este încă unul dintre subiectele foarte sensibile pentru România și pentru armata română. Atât de sensibil încât nu se prea vorbește de victimele acestor batalioane disciplinare și cu atât mai puțin de securiștii torționari de la Direcția a IV-a.

Mii de oameni pe care comuniștii nu prea puteau să-i bage în pușcării pentru că nu aveau ceva concret împotriva lor au ajuns la diribau. Aici ajungeau rudele celor care fugeau din țară. Aici ajungeau cei care refuzau să colaboreze cu Securitatea. Aici ajungeau chiar și români, unguri, sârbi, croaţi, bulgari, turci din România care doar aveau rude în străinătate și țineau legătura cu ele. Aici ajungeau oameni nevinovați, profesori, doctori, directori sau intelectuali ale căror posturi trebuiau eliberate pentru a fi ocupate de oamenii Securității.

“Tuns chilug, cu o mână de DDT (insecticid) aruncat pe organele genitale, … nu aveam voie să purtăm haine civile….. din august până la sfârşitul lui octombrie într-un grajd de pe câmp. Acoperişul era de paie şi ne proteja doar de rouă. Ploaia trecea direct prin acoperiş. Munca: eram puşi la tot felul munci ……curăţarea canalelor de apă reziduală din oraşe, construcţia de canale pentru instalaţiile sau pentru plantaţii de orez: munci de tot felul pe care le făceam cu lopata în mână, adâncirea albiei râurilor iarna (la Reşiţa) în cizme de cauciuc (degerăturile la picioare erau la ordinea zilei), până la munci în construcţie sau la furnale. Alţii lucrau la extragerea petrolului, construcţia de căi ferate, în cariere de piatră, construcţia de străzi sau în mine. În toată ţara existau asemenea unităţi. Norma era între şase şi opt metri cubi de pământ de săpat (în funcţie de duritatea pământului) pe care fiecare trebuia să îl sape zilnic” , sunt bucăți din povestea unui om pus să facă acest batalion disciplinar pentru că o rudă de a sa fugise din țară.

Toți securiștii torționari de la Direcția a IV-a a Securității iau pensii uriașe acum, iar unii chiar mai sunt activi în societatea civilă trăgând sfori, făcând jocuri politice și activități specifice pregătirii de securist comunist (intoxicări, dezinformări, manipulări, denigrări, șantaj etc.).

Dacă cunoașteți nemțeni care au fost la diribau, vă rugăm să ne contactați.
Dacă știți securiști torționari de la Direcția a IV-a, vă rugăm să ne spuneți cine sunt.

Familiile oamenilor nenorociți sau morți la diribau trebuie să știe cine sunt vinovații.
De asemenea dacă vreun fost securist de la Direcția a IV vrea să ne povestească ceva, suntem deschiși să ascultăm și să înțelegem dacă este ceva de înțeles.

Va urma.

Iosub Robert

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
4 Comentarii
 1. Iulian spune

  Colonelul Badescu (securistul unitatii), unitatea de munca silnica Govora-Valcea-Fagaras, 01770. Coloneii Horeaba, Chirita, capitanii Gurau (tortionar si criminal), Cucu, Pistol, Diaconescu, Stoenac, subofiterii Chitac, Hamza, Lorincz Peter (unitatea Tiganu, acolo omoara un roman care nu a stiut sa cante ungureste), Szabo.

 2. Gradinaru Neculai spune

  Au avut ei grijă să dispară întreaga arhivă.

 3. Cornel spune

  De Înțeles ! Ce că pe acele ,timpuri , vremuri , care au precedat anilor de război și între războaie ,când Comuniștii erau în Ilegalitate și Hărțuiți , Bătuți , Schingiuiți prin Beciurile SIGURANȚEI , Atunci când au ajuns la Putere Firesc că au. întors Tratația la fel cum a fost în cazul lor . Au fost la Diribau , Nu aveau în Concret ? SERIOS era și Cred că Știți D vstra ori alții m ai in Vârstă Că era Suficient sa l prindă pe Cornel ,Robert cu bănuți in Plus peste Monetar ori Gestiune sau că Dijmuiam la gramaj , miligrame ,litru , Contrabandă =Bișniță , ajungeai unde e specificat în Art . De aceea pe atunci era o Ordine și Disciplină , Nu ca Astăzi de când ieși din casă trebuie să fii în Alertă in Permanență sa Nu fii ; abordat de vreun Fulgerat care sa te agreseze pe tine ,femeia ,copii , in Magazine la ce Târguiești , D vstra a ți prezentat Cremwustii peste și Ștrudelul For Ever ,la Doctori sa fii pregătit cu Atenția și să Nu te Răposeze, La JOB sa Nu fii Accidentat ori sa l superi pe Boss sau după Program sa faci Menajul pe la Domiciliu lui , Copii sa i lași la Joacă și să dispară ca știți D vstra ,,,ăla in ceata,,, Femeile daca întorceau de la Lucrul , Uzina din Sch 3 sa fie Babardite Și Daca a fost Ex Ramaru l au Dovedit și fără ADN u ori alte Rășini , Asta și pentru că pe Timpurile alea SECU conlucra cu Miliția. GRĂNICERII și invers , Procurorul și Criminalistul însoțeau la Anchetă , CAZ la diferența de minute , ora Anchetatorii , NU că Astăzi la zile de la, Și in Postura De Manechine , pai daca era cu Dincă pe Atunci , El Garantez că se Ruga ,,ca la DUMNEZEU ,, ori era Invitat ,,Sa Ne Râdem ,, LA Capitolul Avere , poate fi Întrebat Dl ,TOV BADEA fost Președinte PRM Neamț Ce și Cum putea i Deține,Avea . Pe Atunci Nu mergea cu Tușă Tamarica , Soacra Nevasta , alte neamuri sa treci pe numele lor. A Că erau și Unii Privelegiati DA ,DAR și ASTĂZI e la Fel ! Intrebatii ,Solicitatile un Răspuns ,Au Ei ce i din MAI 2 hoteluri pe Litoral , MERIDIAN și DIANA , unul intr o stațiune ,altul în alta , Ce i de la I P A niste case , Locații prin tara , Și CINE , CUM se poate Caza , Ajunge în Ele ? Cu GREU și Nu Oricine . Asta orice ar susține Ei . DECI diferente se constată numai la capitolul Profesionalism și meserie , Aștia de AZI sa zică ,raspunda Ei ,Ce sediu , Secție ,Post de Poliție au construit Și UNDE i și desfășurau Ei Activitățile ,daca Nu Erau înaintașii Odiosii de la a a 4 a ,5 a ,! A au sediu New la BICAZ ,cu acces de ți s-ar bucșele la autoturism . In Rest cu CHRIE . Da VOR. Dotări , LOGISTICA DE Unde TATI. ? Daca Bănuții se duc pa Chirii .Din ,Prin. Hotărârea unor Bossi , Care și Cum câți mai Sunt din Foștii pot sa spună , Cetățenii urbei , Ptr că așa cum au fost Ei ,Tot printre Oameni au Trăit
  Și apropo LA cat de mult RAU au făcut. Unora ,așa cum a fost cel trimis de frații M la B sa l Răposeze pe Rivalul Puiuț , la fel de bine puteau , care avea de Reglat un cont cu un Fost Ochi albaștrii sa o Facă , După ’90.au fost ,circulat niste arme Dispărute in timpul REVOLTEI , Ba și După când au Dispărut de la Ciorogârla . DAR au lăsat să. Se Rezolve de la Sine , cum a fost în caz Vișinescu , Ficior și altii .

 4. Stefan spune

  Nu stiu prea multe despre Directia IV, dar in Piatra Neamt traieste un pensionar care l-a avut pe lista de informatori pe un cunoscut politician …

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate