Un medic român demontează „studiul bombă” privitor la pacienții asimptomatici care nu ar transmite coronavirusul

0

Medicul român Tudor Ciuhodaru a făcut astăzi o postare pe Facebook în care demontează studiul celor 455 de contacți expuși la un purtător asimptomatic mediatizat în aceste zile, dar prezentat doar parțial corect.

Studiul poate fi citit integral aici (click).

Presa română a prezentat doar rezumatul studiului semnat de 8 cercetători chinezi care spune că s-a dorit clarificarea contagiozității purtătorilor asimptomatici de coronavirus. Rezumatul mai spune că 455 de contacți au fost expuși la un purtător asimptomatic. Aceștia au fost împărțiți în 3 grupe: 35 de pacienți, 196 de membri ai familiei și 244 de cadre medicale. Timpul de contact a fost de 4 zile pentru pacienți și 5 zile pentru membrii familiei. 25% dintre pacienți prezentau boli cardiovasculare. Contacții au fost izolați. În timpul carantinării, 7 pacienți și 1 membru al familiei au prezentat simptome respiratorii, febra fiind cel mai frecvent simptom. Analizele de sânge au fost în parametrii normali, iar imaginile CT nu au identificat semne de infectare cu coronoavirus. Nu s-au identificat infectări cu coronavirus în rândul celor 455 de contacți. Concluzia prezentată în rezumat arată că se presupune că asimptomaticii au o rată foarte scăzută de contagiozitate.

Problema apare însă la citirea integrală a studiului. Deși suntem de acord că internarea pacienților asimptomatici și împovărarea sistemului medical cu aceste cazuri nu este, poate, cea mai bună soluție, studiul relevă un detaliu extrem de important care nu apare și în rezumat. Contacții au respectat toate măsurile de prevenție și au purtat mască. Așadar, succesul neinfectării acestor contacți cu siguranță poate fi atribuit măsurilor de igienă și prevenție.

Dr. Tudor Ciuhodaru – Facebook

Iată ce spune medicul Tudor Ciuhodaru:

Atenție, nu e de glumit! Pacienții asimptomatici (4 din 5 cei infectați cu coronavirus) POT transmite boala. Spun asta pentru că circulă ,,rezultatele” unui studiu ,,bombă” ce ar dovedi că ,, o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite virusul mai departe”. E big fake news!!! Trebuie citit tot articolul, nu doar rezumatul!

De fapt (pentru cine a avut răbdarea să citească mai mult decât rezumatul acestui studiu) studiul demonstrează că utilizarea unei măști de protecție e o metodă eficientă de prevenție.

Scrie negru pe alb că:
1.Toți cei 455 expuși la un purtător asimptomatic nu s-au infectat pentru că purtau mască!
2.Această regulă a fost valabilă în toate cele 3 categorii de expuși (personal medical, alți pacienți, membri ai familiei) la un pacient asimptomatic
3.Singurul moment când nu au purtat-o a fost în timpul mesei.

Concluziile (și ale acestui) studiu sunt clare:
1.TOT personalul din serviciile de urgență TREBUIE să beneficieze de echipament complet de protecție – mască N95, combinezoane, ochelari.
2.Masca de protecție a fost eficientă în a împiedica transmiterea virusului și de la cei asimptomatici.

Și mai râmăne o întrebare: cum a putut crede cineva un astfel de fake news ce are la bază decizia de a expune la un risc major 455 de oameni.

Rețineți:
1.Regulile de igienă trebuie respectate cu/fără pandemie.
2.Purtarea unei măști (chiar simple) este cea mai eficientă metodă pentru a preveni infecția. „Distanța sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă – cu excepția situației în care purtați o mască (simplă).
3.Testare extinsă (expuși/suspecți/asiptomatici)- planul B pe care il propun de atâtea luni și nu aude nimeni)- e metoda cea mai clară de prevenție- pentru că-i identifică și pe cei asimptomatici care transmit boala mai departe (pe care nu-i testează astăzi nimeni).
”, se arată în postarea dr. Tudor Ciuhodaru.

Într-adevăr, acest studiu poate aduce lumină asupra protocoalelor de internare obligatorie a acestor pacienți asimptomatici și o eventuală decizie de a se renunța la această măsură. Însă cel mai important lucru de reținut este acela că masca de protecție poate preveni contractarea acestui virus. Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasa National Library of Medicine şi a fost trimis deja experţilor OMS pentru o reacţie din partea acestora.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate