Un brand de 50 de ani: Iată cum și-a propus Teatrul Tineretului să celebreze momentul alături de nemțeni

1

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când Teatrul Tineretului își poartă cu mândrie numele. Deși teatrul din Piatra-Neamț s-a născut încă din secolul al XIX-lea, numele de Teatrul Tineretului l-a primit abia în 1967. Teatrul Tineretului își propune o interacțiune cât mai diversă cu spectatorii în aceste momente de aniversare, motiv pentru care s-au organizat și se vor organiza diverse concursuri, vernisaje, filme documentare, spectacole de teatru, tururi în clădirea TT, discuții cu elevii, deschiderea stagiunii în septembrie, Festivalul de Teatru și multe alte surprize care își propun să aducă lumea teatrului mai aproape de sufletul nemțenilor.

„Din luna mai am început să programăm, împreună cu departamentul realizare spectacole, secretariat literar și marketing o serie de activități care să marcheze acest moment aniversar. Fiind un teatru al comunității nemțene, instituția trebuie să își dedice activitatea implicării active a spectatorilor deja fidelizați, precum și atragerii unui public nou, divers.”,  a declarat pentru ziarpiatraneamt.ro directorul Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț, Gianina Cărbunariu.

Conducerea Teatrului Tineretului din Piatra-Neamț a avut bunăvoința de a ne oferi mai multe detalii cu privire la modul în care s-a decis încununarea acestei sărbători, infomații pe care le puteți citi în rândurile de mai jos, în declarația doamnei Gianina Cărbunariu:

Pentru publicul fidel al TT am lansat în luna iunie proiectul Arhiva spectatorilor, prin care îi invităm pe aceștia să ne împărtășească din experiențele lor legate de instituție: amintiri amuzante/emoționante despre spectacole, despre artiști pe care i-au văzut pe scenă de-a lungul timpului. Așteptăm aceste povestiri pe adresa de email [email protected] sau pe adresa Teatrul Tineretului, Piața Ștefan cel Mare, Nr. 1, Piatra Neamț, cu mențiunea: “Pentru concursul Arhiva spectatorilor”. Scrisorile pot fi depuse și la poarta instituției. Așteptăm aceste scrisori pînă la data de 30 septembrie pentru că intenția este ca ele să stea la baza unui scenariu – colaj ce va fi prezentat în lectura actorilor TT pe 9 noiembrie, în cadrul Festivalului de Teatru. Tot în seara de 9 noiembrie va fi premiată și cea mai interesantă scrisoare primită.

Un spectacol de teatru poate avea o viață reală mai lungă sau mai scurtă, după care dispare din motive care țin de însăși esența acestei arte. Totuși, memoria afectivă a spectatorului poate prelungi această viață, poate păstra vii imagini ale tinereții unor actori și a unor spectacole. Pe lângă ceea ce consemnează cronicarii de teatru, cred că amintirile spectatorilor sunt singurele urme ale unor spectacole ce au marcat generații. Demersul mi se pare interesant și pentru că etape din viața unei instituții de prestigiu precum este TT se suprapun peste evenimente sociale și politice ale istoriei recente a acestui oraș.

Un eveniment aniversar poate fi un moment bun de reevaluare a trecutului pentru a vedea unde se află instituția în acest moment și care ar putea fi direcțiile în care aceasta ar putea să se lanseze. Materialul astfel adunat constituie o arhivă atât pentru TT, cât și pentru toți cercetătorii și profesioniștii din lumea teatrului românesc și aduce în prim-plan spectatorul ca partener activ în destinul unui teatru. De aceea, îi invităm cu mare drag pe spectatorii TT să fie astfel colaboratorii noștri la realizarea acestui scenariu colectiv.

Am considerat, de asemenea, că ar fi firesc ca și teatrul să iasă din clădire și să inițieze interacțiuni mai puțin formale cu potențiali spectatori. În acest scop, Mihaela Jipa, secretar artistic al teatrului, realizează începând din luna iunie întâlniri cu actori și spectatori în cadrul unor interviuri în care cele două părți implicate în dialog se prezintă una celeilalte. În timpul interviurilor, Mihaela fotografiază momente ale acestei întâlniri actor – spectator. Un astfel de moment este și cel din fotografia cu actrița Cătălina Bălălău și domnul Constantin Mazăre, coordonator depozit la Rifil. Fotografiile realizate în cadrul proiectului Actorii și spectatorii TT vor fi prezentate într-o expoziție ce va avea vernisajul tot pe 9 noiembrie. Ne-am bucura ca această expoziție să devină una itinerantă, adică să fie expusă în cît mai multe locuri din oraș.

Există de asemenea și proiectul unui film documentar, realizat în colaborare cu regizorul Andrei Dăscălescu, cu actuali și foști actori, tehnicieni, directori și spectatori ai TT. Bobo Burlăcianu va compune pentru seara aniversară melodii originale dedicate Teatrului Tineretului. Vernisajul expoziției Actorii și spectatorii TT, proiecția filmului, lectura scenariului – colaj din scrisorile spectatorilor și interviurile realizate, compozițiile muzicale dedicate teatrului vor fi câteva dintre momentele serii aniversare din data de 9 noiembrie, la care așteptăm atât oameni de teatru din țară, cît și publicul nemțean.

Tot din luna iunie au fost lansate activități precum Ceai, poezie și teatru sau Tururile ghidate în clădirea TT, prin care am invitat tineri spectatori să se întâlnească cu actori ai teatrului, cu personalul tehnic, cu consultantul artistic Raluca Naclad, care oferă informații despre istoria teatrului, dar și despre spectacolele din stagiunea actuală.

Au fost realizate până în prezent întâlniri ale liceenilor cu 6 dintre actorii TT: Nora Covali, Cati Hâțu, Sonia Teodoriu, Lucreția Mandric, Dragoș Ionescu și Rareș Pîrlog. Întâlnirile au avut loc sâmbăta și duminica de la ora 11 a.m pe balconul teatrului. Feed-back-urile tinerilor spectatori pot fi citite pe pagina de FB a teatrului și ele sunt dovezi îmbucurătoare că teatrul este un loc foarte important pentru aceștia. Au fost realizate două tururi ghidate, unul destinat unui grup de liceeni de la Colegiul Gheorghe Asachi care au avut ocazia să asiste și la o repetiție a lui Radu Afrim, urmată de o discuție cu echipa artistică a spectacolului Wolfgang. Cel de-al doilea tur ghidat a fost oferit Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie “Raisa Pacalo” Chișinău, oaspeți aflați în vizită în Piatra Neamț în cadrul proiectului “Punte culturală între Piatra Neamț și Chișinău”, organizat de Asociația Culturală “Studia” Piatra Neamț.

Cele două proiecte, întâlnirile Ceai, poezie și teatru și Tururile ghidate la TT vor continua și în toamnă, după începerea școlii. Dacă până acum proiectele s-au adresat liceenilor, din toamnă ele se vor adresa și adulților și seniorilor nemțeni. Ideea este aceea de a deschide porțile instituției tuturor celor interesați să afle mai multe despre Teatrul Tineretului, pe lângă spectacolele existente sau în pregătire ale stagiunii.

Stagiunea 2017 – 2018 se va deschide pe 8 septembrie cu spectacolul Wolfgang în regia lui Radu Afrim, în care publicul va putea vedea o echipă tânără extrem de talentată și muncitoare condusă de unul dintre cei mai importanți regizori români. În septembrie, Ada Milea va începe repetițiile la un spectacol – concert adresat copiilor, părinților și bunicilor deopotrivă, o adaptare a romanului Visătorul de Ian McEwan, producție la care vor lucra 16 actori din trupa teatrului, din generații diferite.

fest siteFestivalul de Teatru din noiembrie stă și el sub semnul aniversării celor 50 de ani de tinerețe: spectacolele tinerilor creatori invitați sunt produse atât de companii independente ce și-au câștigat deja respectul criticilor și al comunității în care activează, cât și de teatre de stat și naționale. Ca selecționer al festivalului mi s-a părut important să invit și două trupe de teatru de liceeni, una dintre ele fiind trupa de teatru TeenAct a Colegiului “Petru Rareș”, condusă de Claudiu Ladan. De asemenea, deși întregul festival este necompetițional, am dedicat o secțiune liceenilor nemțeni, secțiune ce va primi un premiu de popularitate din partea unui juriu format din elevi ai liceelor din Piatra Neamț. Fiecare reprezentație teatrală va fi însoțită de discuții ale echipelor artistice cu publicul, vor exista lansări de reviste și de carte de specialitate, concerte susținute de actori care sunt și muzicieni și care fac parte din distribuțiile spectacolelor invitate.

În cadrul festivalului vom avea și ateliere dedicate atât profesioniștilor, cât și iubitorilor de teatru în general. Atelierul Spectatorul critic va avea ca scop oferirea unor instrumente critice tuturor celor interesați să vadă spectacolele TT și cele invitate la festival și să scrie despre ele pe bloguri, pe FB, în ziare și reviste de specialitate. Nu există limită de vârstă pentru participarea la ateliere, așteptăm să se înscrie public de toate vârstele, având o formare profesională diversă. Selecția participanților se va face pe baza unui scurt CV și a unei scrisori de motivație. Cursul va fi susținut de doamna Oltița Cîntec, profesor asociat la Universitatea de Arte “George Enescu” Iași, director artistic al Teatrului “Luceafărul” și al Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru din România. Acest tip de proiect ar trebui continuat pentru a forma în Piatra Neamț un public din ce în ce mai activ, mai avizat, mai stăpân pe exprimarea sa critică în raport cu oferta teatrală. Un public exigent și informat va pune o presiune benefică pe echipele artistice ce lucrează la TT.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Florin spune

    Ce frumos! TT -ul a intrat intr-o alta zodie, se pare. Sa fie intr-un ceas bun!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate