„Trei Caldari” – Cozla, monument al naturii si rezervatie geologica

6
marmite eoliene (2)
Trei Caldari

Muntele Cozla, pe langa partia de schi si telegondola, mai este cunoscut si pentru traseele turistice apreciate de iubitorii de natura. Muntele Cozla strajuieste partea de nord a orasului Piatra Neamt, fiind situat in vecinatatea satului Garcina si avand altitudinea maxima de 679 m in punctul “Trei Caldari”. Traseul pe Cozla are mai multe puncte de plecare si se poate parcurge fie pe jos din Piatra-Neamt, fie cu Telegondola de la Gara pana la punctul “Trei Coline” si apoi pe jos pana la punctul “Trei Caldari”.
Traseul spre „Trei Caldari” este deosebit de frumos, calatorii fiind mereu inconjurati de copaci si verdeata. Din pacate, traseul nu este marcat corespunzator, fiind vizibil pe ici pe colo semnul cu banda albastra, iar turistii trebuie sa dibuiasca mai mult singuri cararea. De asemenea, sursele de apa sunt inexistente. Cu toate acestea, traseul nu este lung, este accesibil oricui si este presarat de multiple puncte de belvedere ale orasului. Ajungand la altitudinea maxima, turistii pot intra in contact cu rezervatia geologia de marmite eoliene „Trei Caldari”, un monument al naturii care strajuieste muntele, semanand cu un craniu uman sau, cum ii spune numele, cu „Trei Caldari”. Pe cat de interesant este peisajul, pe atat de dezamagitoare este constatarea ca stanca a fost mutilata in timp de trecatorii care si-au lasat scrijelite numele pe pietrele care, teoretic, trebuie protejate.

Cele „Trei Caldari” sunt trei scobituri rotunde, cu diametrul de cca. 60 cm, a caror origine este diferit explicata de specialisti: unii considera ca ne aflam in fata unui fenomen carstic, altii le atribuie o natura periglaciara, in timp ce alti cercetatori le califica drept marmite eoliene formate prin actiunea indelungata a vanturilor.
Ca fapt divers, pe Cozla au fost descoperite in 1882 izvoare de ape minerale cloruro-sodice si sulfuroase, recomandate de analizele facute la vremea respectiva de Petru Poni, in tratarea afectiunilor digestive si circulatorii. Desi aceste ape au atras la Piatra Neamt mii de turisti, in timp, exploatarea nerationala a dus la colmatarea lor.

Daca va place mersul pe munte, va recomandam acest traseu. „Trei Caldari” este un monument al naturii unicat, de un mare interes stiintific si ar fi pacat sa nu aveti o poza cu el in albumul de vacanta.

Foto: G. Teodorescu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
6 Comentarii
  1. Irimia ghe spune

    Cetateni ai orasului de fapt si de drept cine ( pastoreste) acest munte COZLA?????????????????

  2. Licau angela spune

    Am ajuns pana la “Trei Căldări”, impreuna cu niște prieteni dar, spre STUPEFACȚIA mea, am rămas negativ surprinsă de cum este traseul pana acolo!!!
    Defrișări, mizerie, locul unde sosește telegondola este jalnic!
    Pietroaie ca la o cariera de piatra, praf, ciulini, și poluare!
    Nicidecum nu seamănă a un loc turistic!!!
    Mergeți afara, vedeți cum se întrețin acolo aceste puncte turistice naturale!!!
    Numai ca, ce avem noi aici dub nas, nu au alții…
    Trist, dezolant, de laudat este doar NATURA CARE NE PRIVEȘTE!
    Este fantastica!
    Noi, nici macar nu suntem in stare sa o ascultam…
    JALNIC!!!

  3. Ionut Corfu (nationalistu`) spune

    Intr-adevar un traseu exceptional. Din pacate el a fost taiat de noua partie si e greu pentru necunoscatori sa-i gaseasca o continuitate in acea zona. Izvoare de apa ,mai sunt vreo trei,pe versantul estic,cel dinspre str. Cetatea Neamtului. Insa este greu sa le gasesti daca nu cunosti zona.Pacat!

  4. y spune

    Bine ar fi fost si afisarea traseului pe harta- acum cand exista atatea telefoane destepte nu ar fi fost atat de greu, dar na tre sa te duca si mintea sa faci asa ceva.

    1. george spune

      Harta OpenStreetMaps are locația pusă corect.

  5. x spune

    Daca tot a-ti abordat subiectul nu credeti ca se impunea o filmare recenta nu de acum mai mult de 2 ani(innainte de defrisare pentru pirtia noua)??

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate