Sonda Voyager a iesit oficial in spatiul interstelar

0

images (1)Voyager 1 a patruns in spațiul interstelar in august 2012, dupa 35 de ani de navigare prin sistemul solar, conform unui anunț facut la sfarșitul saptamanii trecute. Deși faptul ca a reușit sa iasa din heliosfera reprezinta, in sine, o uriașa realizare, aventura lui Voyager abia incepe, conform oamenilor de știința de la NASA care abia așteapta sa primeasca informații direct din mediul interstelar.

„Pentru prima oara am reușit sa patrundem direct in mediul interstelar și putem sa vedem ce se intampla acolo și ce caracteristici poseda acest mediu”, a declarat Gary Zank, director al Center for Space Plasma and Aeronomic Research din cadrul universitații Alabama din Huntsville. „Este o oportunitate extraordinara”, a mai adaugat el.

Sondele spatiale au fost lansate la interval de doar cateva saptamani in 1977, cu misiunea de a studia coloșii gazoși ai sistemului solar, planetele Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun, precum și sateliții acestor planete.

Sondele și-au incheiat aceasta misiune in 1989, pornind apoi spre granițele sistemului solar. Voyager 1 a ieșit din heliosfera—bula externa formata din particule de energie ridicata emise de Soare, aflata in jurul sistemului solar—in jurul datei de 25 august, devenind primul emisar al umanitații in vastele taramuri dintre stele.

„Este cu adevarat o realizare remarcabila”, susține Zank. „Am reușit sa ieșim din zona de materii generate de Soare și sa ajungem intr-un mediu cu adevarat strain. Materia prin care trece acum Voyager nu a fost creata de soarele nostru ci de stelele vecine, de supernove și așa mai departe”, a mai adaugat el.

Acest nou avanpost de observații ne va oferi importante date pentru știința. Spre exemplu, Voyager 1 va putea culege informații mult mai precise despre razele cosmice, acele particule puternic ionizate care sunt accelerate pana la viteze incredibile in urma exploziilor unor supernove indepartate.

Observațiile care pot fi facute asupra acestor raze cosmice din interiorul heliosferei nu sunt ideale, pentru ca vantul solar afecteaza substanțial aceste particule cu energie ridicata.

„Prin faptul ca ne aflam in afara heliosferei putem observa spectrul razelor cosmice așa cum sunt ele. Astfel vom obține informații despre mediul interstelar și despre locații foarte indepartate. Vom afla cum se propaga razele cosmice printr-un mediu interstelar foarte complicat”, a mai precizat Zank.

Voyager 1 va aduna date și despre natura mediului interstelar și despre modul in care materia emisa de alte stele interacționeaza cu heliosfera Soarelui.

Pe scurt, ieșirea in spațiul interstelar nu inseamna sfarșitul calatoriei lui Voyager 1 care va continua sa adune date științifice pentru inca aproximativ 12 ani, atat timp cat va dispune de energie pentru instrumentele de bord.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate