Transplantul de cap – știință sau ficțiune?

0

Valery Spiridonov din Rusia își dorește un nou corp. Mușchii corpului său se atrofiază din cauza unei boli rare numită tulburare Werdnig Hoffman, care ucide mai mulți oameni până să ajungă la vârsta de 20 de ani. Aceasta este o boală neuromusculară progresivă, rară, caracterizată prin degenerescenţa neuronilor motori. Boala Werdnig-Hoffman este cea mai severă formă de amiotrofie spinală.

Dr. Sergio Canavero, care conduce Turin Advanced Neuromodulation Group din Italia, a prezentat pe larg intervenţia chirurgicală, la conferința anuală a Academiei Americane de Neurologie și Ortopedie a Chirurgilor (AANOS) din Annapolis, Maryland.

„Suntem acum la un punct în care aspectele tehnice sunt fezabile,” a declarat Canavero, care, la o discuție TEDx, a comparat procedura cu operațiunea de tăiere a unei banane cu un cuțit ascuțit. El a publicat câteva articole, asemănătoare cu acesta, în reviste mai puțin importante.

O astfel de intervenție chirurgicală cu tehnologia de azi are atât de multe elemente de science-fiction încât este greu de spus care este cel mai ridicol lucru: faptul că din cele aproximativ 20 de transplanturi de până acum, aproape toți pacienții au suferit cel puțin un episod de respingere care a necesitat spitalizare, iar o persoană a murit? Sau că reatașarea măduvei spinării este asemănătoare cu reatașarea unui fir de păr care a fost tăiat în jumătate, și așteaptă fiecare fir de păr să se reconecteze cu jumătatea originală? Sau că creierul nu poate supraviețui mai mult de patru minute fără oxigen?transplant-150529

Chirurgii au făcut diferite transplanturi de peste 100 de ani și încă nu s-a rezolvat complet problema respingerii de organe. Din cele aproximativ 100 de transplanturi efectuate la nivel mondial, a existat un „număr imens de complicații”, iar unii au suferit amputații.

Leziunile de la nivelul măduvei spinării continuă să descurajeze medicii, lideri în domeniu. Măduva spinării se regenerează la o rată de 1 milimetru pe zi. „Deci, dacă iei în considerare suprafața de la gât până la mâini ar fi nevoie de mai mulți ani pentru ca anumite părți ale corpului să înceapă să funcționeze.” Asta doar dacă ar fi posibil să fuzioneze măduva spinării și dacă organismul nu respinge capul.

Presupunând că problemele de respingere de transplant și regenerare a măduvei spinării ar putea fi rezolvate, protocolul presupune mai întâi perfecționarea operației la animale.

Canavero amintește de transplantul de cap la o maimuță efectuat în 1970, intervenție chirurgicală ce a dus la o maimuță care a trăit paralizată timp de nouă zile, până ce sistemul său imunitar să respingă capul. Amfibienii au un timp mai scurt de refacere a măduvei spinării, dar e mult mai complicat la mamifere.

Dr. Sergio Canavero plănuieşte să realizeze această intervenţie chirurgicală în SUA sau în China, în China fiind realizate deja cu succes transplanturi de cap la şoareci. El a declarat că are nevoie de aproximativ 100 de milioane de dolari pentru a duce la bun sfârşit acest proiect.

Sergio Canavero vrea să separe de trup capul unui pacient care suferă de o maladie incurabilă şi să îl grefeze apoi pe un corp sănătos. Operaţia va fi efectuată iniţial pentru a oferi o nouă şansă la viaţă persoanelor paralizate – inclusiv pacienţilor care au suferit vătămări grave la nivelul coloanei vertebrale, persoanelor cu maladii musculare grave sau ale căror organe interne sunt afectate de cancer, persoanelor cu boli neuronale degenerative, precum scleroza laterală amiotrofică de care suferă astrofizicianul Stephen Hawking.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate