Totul despre vitamina C – beneficii, doza recomandată, suplimente alimentare

0

PIXABAY

Vitamina C este una din vitaminele care nu sunt produse de către organism, însă care este extrem de importantă pentru sistemul imunitar, pentru structură osoasă, pentru sistemul cardiovascular şi absorbţia fierului, precum şi pentru aspectul plăcut al pielii.

Este foarte important de ştiut că vitamina C nu trebuie să fie prezentă în cantităţi prea mari în organism, dar nici să fie deficitară. Aceasta vitamină hidrosolubilă, în cantităţile recomandate de către specialişti, are un rol foarte important în formarea colagenului, a carnitinei, a hormonilor şi a aminoacizilor, fiind esenţială în ceea ce priveşte vindecarea arsurilor şi a rănilor şi în susţinerea imunităţii. Spre deosebire de alte vitamine, vitamina C nu are o toxicitate crescută şi nici efecte adverse grave dacă este consumată în exces, pentru că poate fi eliminată eficient prin urină.

Vitamina C, starea de sănătate şi starea de spirit

Beneficiile vitaminei C pentru starea de sănătate sunt bine cunoscute şi foarte importante, cele mai semnificative fiind cele de întărire a imunităţii, prevenire a răcelilor, efectele antitumorale dovedite, precum şi efectele de îmbunătăţire a sănătăţii cardiovasculare. Cert este că există o legătură importantă între vitamina C şi starea de spirit, nu numai starea de sanatate, pentru că, în lipsa acestei vitamine, persoanele se vor simţi obosite şi deprimate.

Starea de spirit a pacienţilor care manifestă aceste stări se va îmbunătăţi rapid după primele doze de vitamina C, care le va îmbunătăţi dispoziţia, le va reduce nivelul de anxietate şi le va reduce stresul.

Doza sigură de vitamina C recomandată pe zi

Organismul uman are nevoie de cantităţi mai mari de vitamina C când suferă de răceli, de febră, când se confruntă cu diaree, inflamaţii, deficit de fier sau hipertiroidie sau deficit de proteine, dar şi în caz de arsuri sau înainte de o intervenţie chirurgicală. De asemenea, fumătorii şi cei care consuma alcool au nevoie de o doză zilnică mărita de vitamina C comparativ cu nefumătorii.

Indiferent de suplimentul alimentar ales, pacienţii trebuie să ştie că pot consuma în siguranţă 500-1000 mg de vitamina C zilnic, mai ales când alimentatia nu este bogată în fructe şi legume. Luată în exces, peste 2000 mg vitamina C pe zi, aceasta poate provoca stări de greaţă, de diaree, poate acidifia urină, dar se elimină rapid în urină, chiar dacă pacienţi se pot confrunta cu stări de greaţă, de dureri abdominale şi cu alte stări nu tocmai plăcute.

Concret, dozele de vitamina C zilnice recomandate pentru un adult sunt de 1000 mg pe zi, dar există situaţii în care pacienţii:

  • pot creşte doza cu până la 12 grame pe zi dacă sunt răciţi sau se confruntă cu o gripă;
  • pot alege o doză mai mare în cazul în care vitamina C vine sub formă de pulbere, pentru ca absorbţia este mai mică;
  • pot alege o doză mai mică în cazul în care vitamina C vine în formă naturală;
  • pot administra o doză mai mică dacă aleg varianta vitaminei C lipozomale;
  • trebuie să aleagă o variantă de vitamina C specială pentru copii în cazul în care administrează aceasta vitamină celor mai mici membrii ai familiei.

Precauţii la administrarea vitaminei C şi interacţiuni cu alte medicamente

Este foarte important ca la administrarea vitaminei C, consumatorii să ţină cont de precauţii şi de recomandările specialiştilor în acest sens, care fac referire la:

  • evitarea depăşirii dozei zilnice recomandate;
  • evitarea administrării unei doze mari de vitamina  C în cazul pacienţilor care au o predispoziţie pentru apariţia calculilor renali;
  • evitarea depăşirii dozei de 50-100 mg de vitamina C în cazul pacienţilor cu dializa sau cu insuficientă renală severă;
  • rezultate fals negative în cazul analizelor de detectare a hemoragiilor oculte în materii fecale dn cauza dozelor mari de acid ascorbic;
  • interacţiunea vitaminei C cu medicamente de tip contraceptive orale, salicilaţi, calcitonina şi corticosteroizi, precum şi acid acetilsalicilic, barbiturice şi tetracicline.

În sarcina şi alăptare, vitamina C va fi administrată conform indicaţiilor medicului specialist. Nu se recomandă depăşirea dozei recomandate, iar datele privind dozele mari de vitamina C la femeile însărcinate sunt limitate. În ceea ce priveşte alăptarea, acidul ascorbic este excretat în laptele matern, dar nu are efecte negative asupra fătului. Cert este că vitamina C este necesară în toate etapele dezvoltării umane şi nu poate fi luată decât din alimentaţie şi suplimente alimentare adecvate. 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate