Tot ce trebuie să știi dacă îți dorești să încerci Stand Up Paddling (SUP) vara aceasta

0

Stand Up Paddling (SUP) a devenit un sport nautic din ce în ce mai cunoscut în jurul lumii. Originile sale se regăsesc în Polinezia, încă din anul 1000 î. Hr. Această activitate este foarte versatilă, potrivită pentru toate vârstele – chiar și pentru copii, cu supravegherea unui adult – ținând cont de tipul de apă preferat. Poate fi practicată pe orice fel de suprafață acvatică, fie că este vorba de un râu, fluviu, lac, mare sau ocean. Poziția verticală îți oferă un avantaj vizual ce nu îl regăsim în alte sporturi nautice, astfel putând să observi tot ceea ce se întâmplă sub apă. 

Pentru a practica SUP ai nevoie de echipament special, compus din stand up paddle board (rigid sau gonflabil), pagaie, o vestă de salvare (obligatorie pentru copii, dar nu și pentru adulți), haine speciale, un leash ce îți va menține placa aproape dacă se întâmplă să cazi, un fluier și lumină de semnalizare (în caz de urgențe), protecție solară și un rucsac impermeabil. Pe piață se regăsesc diverse opțiuni, potrivite pentru toate gusturile, așa că poți alege și tu de aici varianta preferată de board și accesoriile ce ți se potrivesc.  

Ce altceva ar trebui să mai afli înainte să pleci pe apă?

  1. Cum să te urci pe placă

Alege o zonă în care apa îți ajunge până mai sus de gambe. Apucă paddle-ul de la mijloc, apoi urcă întâi pe genunchi. Ridică pe rând câte un picior, ținând placa de margini, pentru a o stabiliza. Încet, îndreaptă întâi jumătatea superioară a corpului, apoi picioarele, ținând genunchii ușor îndoiți. 

  1. Cum îți menții echilibrul

Cea mai bună poziție de echilibru pe SUP este cu picioarele depărtate la nivelul șoldurilor, degetele de la picioare întinse, genunchii ușor îndoiți și spatele drept. Ochii trebuie să privească spre orizont și niciodată către tălpi. 

  1. Cum ții pagaia

Pagaia trebuie să fie înclinată către vârful plăcii, departe de tine. Atunci când vâslești pe partea dreaptă, asigură-te că ții mâna stângă pe capătul în formă de T, iar dreapta către mijlocul pagaiei. Când vâslești pe partea stângă vei schimba și poziția mâinilor. 

  1. Cum te redresezi după ce ai căzut

Oricât de bine ți-ai menține echilibrul, căderea în apă este inevitabilă. Este bine să știi următoarele lucruri:

  • țintește să cazi în apă, pentru a nu te accidenta
  • încearcă să nu scapi pagaia. Dacă totuși cade, urcă-te întâi pe placă înainte de a o recupera
  • Ca să te urci înapoi, apucă placa de la mijloc, apoi lasă-ți picioarele să plutească spre suprafață și împinge-te puternic pentru a urca. 

Nu te panica! Toți practicanții, indiferent de cât de avansați sunt, pot cădea în apă.

  1. Cum vâslești

Pentru început este suficient să cunoști cele 3 tipuri de vâslire: înainte, înapoi și în lateral.

  • Înainte: cu pagaia câțiva centimetri în fața ta, împinge folosind mâna de sus până când ajungi în dreptul gleznei. Este foarte simplu de utilizat pentru a merge în linie dreaptă, dar trebuie să îți amintești că este important să vâslești alternativ în stânga și în dreapta, pentru a menține direcția.
  • Înapoi: Folosește aceeași mișcare de mai sus, cu diferența că pornești din spatele plăcii către față. Acest tip de vâslire întoarce vârful board-ului către dreapta dacă ții pagaia pe acea parte, sau invers.
  • În lateral: Vâslirea de la coada plăcii către vârf te va ajuta să te întorci, fie că stai pe loc, fie că ești în mișcare.

Stand up Paddling este un sport nautic extrem de simplu de practicat chiar și de începători. Poate fi învățat în 10 minute și îți va garanta distracție și o stare de spirit îmbunătățită. Este important ca la început să ții cont de aceste câteva trucuri:

  • alege o apă liniștită pentru prima ta ieșire
  • caută o zonă cu o plajă lină, de unde să începi
  • alege o zi însorită, fără vânt puternic
  • mergi împreună cu un prieten
  • nu sta mai mult de o oră la prima ieșire.

În România vei găsi câteva locații superbe pentru a încerca acest nou sport. Printre ele, enumerăm Lacurile Herăstrău, Floreasca, Snagov, Cernica sau Comana, dar și Izvorul Muntelui sau Delta Neajlovului. 

Sursă foto: Shutterstock.com

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate