Tineri pregătiți pentru afaceri de succes

0

Tineri pregătiți pentru afaceri de succes

– învățământ profesional dual la Piatra Neamț –

La inițiativa deputatului nemțean Mihaela Stoica, vineri, 24.04.2015, în sala de conferinţe din cadrul Central Plaza Hotel a avut loc dezbaterea publică cu titlul “Formare profesională duală – TINERI PREGĂTIȚI PENTRU AFACERI DE SUCCES”.

La conferinţă au participat Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț; Olimpia Adam, reprezentanta Consiliului Judeţean Neamţ; Tudor Curpănaru din partea Camerei de Comerţ şi Industrie Neamţ și Viorel Stan, inspectorul general școlar.  S-a prezentat o alternativa la învăţământul profesional de stat – învățământul profesional dual, care sunt avantajele şi care sunt paşii ce duc la înfiinţarea unui astfel de învăţământ în Piatra Neamţ. Au fost exemplificate modelele de succes din ţară, cea mai cunoscută fiind Şcoala Profesională Germană Kronstadt Brașov.

Lipsa unei perspective reale de angajare face ”neatrăgător” învățământul profesional existent din două motive, iar acest lucru este determinat de o necorelare a învățământului profesional cu cerințele de pe piața muncii (atât din punctul de vedere al profesiilor cât și al numărului de locuri disponibile). Ceea ce am propus noi, pornind de la un model care s-a dovedit a fi de un real succes, este învățământul profesional dual. Acesta presupune o implicare foarte mare a agenţilor economici în toate etapele procesului de învățământ profesional: selecția elevilor, pregătirea practică a acestora, susținerea financiară pe timpul formării și oferirea unei posibilități reale de angajare după absolvire. Eu cred că acest model poate avea succes la Piatra Neamț și în urma discuțiilor purtate cu reprezentații firmelor sunt semne că vom putea demara un astfel de proiect într-un timp rezonabil, cu atat mai mult cu cât avem susținerea Primariei Piatra Neamt, Consiliul Judetean Neamt, Camerei de Comerț și Industrie Neamț si Inspectoratul Județean Neamț ” a declarat Mihaela Stoica.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate