Tineri din Neamț, salvatori din pasiune

1

În cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri, 5 aprilie, de conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, au fost prezentați trei tineri voluntari care fac parte din echipele de intervenție SMURD.

1-DSC_0012

Cei trei voluntari se numesc Andreea Leftică, Paul Pitirici și Ana Bianca Coșniță (în poză de la dreapta la st\nga)   și au fost selectați în cadrul proiectului ”Salvator din pasiune”, demarat în luna mai a anului trecut.

Proiectul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență ”Salvator din pasiune” urmărește valorificarea și susținerea activităților de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarității și responsabilității civice și valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor.
Despre munca de voluntariat, cei trei tineri au precizat că este una plină de satisfacții și a implicat desfășurarea de activități  pe autospecialele de tip SMURD, precum și pe autospecialele de stingere a incendiilor.

În județul Neamț activează 26 de voluntari, fiind repartizați în subunitățile din Piatra-Neamț, Roman și Tîrgu Neamț. La finalizarea cursurilor de pregătire și a altor activități specifice aceștia au fost echipați cu costume de protecție (combinezon SMURD și NOMEX) și angrenați în misiunile specifice ale unității. Competențele acestora, până la finalizarea unui număr de 240 de ore de voluntariat sunt limitate, fiind încadrați ca servanți 2 (a patra persoană) pe autospeciala de prim-ajutor tip B2, sau servant 3 sau 4 pe autospecialele de stingere cu apă și spumă de capacitate mică, respectiv medie și mare, cu mențiunea că voluntarii nu vor lua parte la activități ce ar putea pune în pericol viața sau integritatea corporală a acestor.

Activitatea de voluntariat presupune parcurgerea unui anumit număr de ore și programe de pregătire pentru a dobândi următoarele clase de competență:

  • Voluntar I – parcurgerea a 240 de ore de voluntariat și a cursurilor de prim-ajutor de bază;
  • Voluntar II – vârsta de peste 18 ani, parcurgerea a 240 de ore de voluntariat și a cursurilor de prim-ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare. Sunt pregătiți în vederea participării la intervenții în totalitatea acțiunilor pe care acestea le implică.
  • Voluntar III – cei care dispun de contract de voluntariat de cel puțin 2 ani, echivalentul a 480 de ore de voluntariat. Voluntarilor ce dispun de această clasă de competență li se va asigura participarea la cursurile de prim ajutor calificat cu competențe extinse;
  • Voluntar IV – cei care dispun de contract de voluntariat de cel puțin 3 ani, echivalentul a 720 de ore de voluntariat și au absolvit cursul de prim ajutor calificat cu competențe extinse.

Andreea Leftică: ”La Piatra-Neamț noi activăm în număr de 20 pe autospeciala EPA, iar 2 colegi  fac voluntariat pe autospecială cu apă și spumă. O parte dintre noi au parcurs deja cele 240 de ore și se pregătesc să treacă la următorul nivel. Am mers la foarte multe intervenții, avem mentori foarte buni, profesioniști.[..]Ține foarte mult de vocație, nu poți să faci această meserie bazându-te pe faptul că e frumos să fii îmbrăcat într-un costum roșu sau albastru.”

 Paul Pitirici: ”Sunt voluntar în cadrul acestei campanii de anul trecut și sunt mândru că fac parte din această echipă. Eu sunt elev al Școlii Postliceale Sanitare Piatra-Neamț și am venit aici pentru a îmi îmbunătăți calitățile de asistent medical și, de ce nu, pentru a deveni un viitor paramedic.” 

Ana Bianca Coșniță: ”Sunt elevă a Școlii Postliceale Sanitare Piatra-Neamț, în anul trei, și sunt mândră că fac parte din această echipă de voluntari,  din proiectul  ”Salvator din pasiune”.  De asemenea, îmi doresc ca  pe viitor să continui tot pe această linie.”

 Potrivit col. Ciprian Mitrea, prim-adjunct al șefului ISU Neamț, pentru anul 2017 au fost deja depuse 49 de solicitări de la persoane care doresc să activeze ca voluntari alături de cadrele ISU. Dosarele vor fi studiate și analizate în cel mai scurt timp, iar persoanele admise în cadrul programului vor fi înștiințate pentru a încheia contractul de voluntariat aferent.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. mimi spune

    Bravo lor dar mai ales bravo elevelor de la Colegiul Gheorghe Asachi care au varsta in jur de 18 ani si deasemenea fac voluntariat neconditionat si cu mult drag tot in cadrul SMURD Neamt.
    Avem nevoie de astfel de tineri. Sa ne incurajam copii sa invete ce inseamna sa poti salva o viata. Ei asta fac, invata sa salveze vieti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate