Tigarile cu tendinta redusa de ardere au scopul de a scadea riscul de incendiu

0

Nemtenii vor putea achizitiona de la comercianti numai tigarete cu tendinta redusa de aprindere. Conform comunicatului ANPC din data de 16 noiembrie aflam ca tigarile cu tendinta redusa de aprindere sunt acelea care respecta cerintele impuse prin cele doua standarde europene (EN 16156:2010 Tigari – Evaluarea tendintei de aprindere – cerinta de siguranta si EN ISO 12863:201 – Metoda de incercare standardizata pentru evaluarea tendintei de aprindere a tigaretelor), preluate de ASRO ca standarde nationale.

Baza legala pentru interzicerea tigarilor care nu au tendinta redusa de aprindere o reprezinta Legea nr. 245/2004 privind securitatea generala a produselor. Conform art. 3 alin. (3) din Lege „Un produs este considerat sigur din punct de vedere al riscurilor si al categoriilor de riscuri reglementate de standardele nationale neobligatorii relevante atunci cand este conform cu standardele nationale neobligatorii care transpun standarde europene, a caror referinta este publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene” .


Presedintele ANPC, domnul Constantin Cerbulescu, a mentionat faptul ca „tigaretele cu tendinta redusa de ardere imbunatatesc conditiile de securitate impotriva incendiilor. Companiile producatoare de tutun au responsabilitatea de a contribui la conditiile de siguranta pentru consumatorii romani prin punerea pe piata de produse sigure care sa nu le afecteze sanatatea si securitatea.”

Aceste reglementari au determinat producatorii si distribuitorii sa scoata de pe piata tigarile care nu sunt conforme cerintelor de mai sus. Daca legislatia nu se respecta, in urma controalelor efectuate de ANPC, producatorii risca amenzi intre 3.000 lei si 30.000 lei, iar distribuitorii risca amenzi intre 700  si 7.000 de lei.

Comisia Europeana, intr-un comunicat emis sapatamana trecuta, afirma faptul ca tigările lăsate nesupravegheate reprezintă una dintre cauzele principale ale incendiilor soldate cu decese în Europa. Dovezile arată că numărul de decese poate fi redus cu peste 40 % prin introducerea țigărilor cu „capacitate redusă de incendiere”. Această măsură de siguranță este deja practicată în unele țări ale lumii (SUA, Canada, Australia) și în UE, în Finlanda, din aprilie 2010.

Fabricanții de hârtie pentru țigări și-au schimbat producția de hârtie în sensul introducerii a două inele din hârtie mai groasă în două puncte de-a lungul țigării. Dacă țigara este lăsată nesupravegheată, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele și ar trebui atunci să se stingă pentru că inelul restrânge alimentarea cu aer/oxigen. O astfel de tigara reduce timpul de ardere, micșorând astfel șansa de a aprinde mobila, lenjeria de pat sau alte materiale.

Tigarile vor fi verificate cu un aparat special cu ultraviolete. Acţiunile de control pe aceasta linie vor continua in perioada urmatoare.

Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate