Tehnologia influențează creșterea economică

0

tehnologia a influentat cresterea economica

Nu mai este un secret faptul că trăim în secolul vitezei, iar tehnologia deja a ajuns la un nivel indispensabil în viața noastră. Sunt mulți critici ai tehnologiei care spun că tehnologia, în special zona digitală, ne răpește umanitatea. Procesele automatizate, roboții industriali, acțiunile tehnologice digitale sunt periculoase pentru societate și om.

Cel puțin aceasta ar fi impresia tristă a unor oameni conservatori. Cu toate că avem această perspectivă sumbră exprimată de unii critici, este de mirare cum toată lumea tolerează și acceptă tehnologia modernă. De ce permitem astfel de schimbări sociale dacă nu rezultă nimic util din acest lucru?

Adevărul e că foarte mulți oameni conștientizează avanajele inovației tehnologice, creșterea economică și bunăstarea generală a societății, toate acestea fiind într-o strânsă legătură. Dacă am încerca împiedicarea capacității noastre de inovare, ar însemna diminuarea potențialului nostru de progres.

Există o vorbă din popor care spune că ”oricât am încerca să conservăm unele valori, tehnologiei și progresului tehnologic nu te poți opune”. Chiar și cea mai conservatoare țară din lume reușește să evolueze și să adopte noile tehnologii. Este adevărat că într-un ritm mai lent, dar o face.

Economiștii au încercat să înțeleagă relația dintre inovație, tehnologie și creșterea economică de zeci de ani. În urma unor studii a rezultat faptul că una până la două treimi din creșterea economică se datorează inovației tehnologiei. Bine, încă mai sunt unele incertitudini cu privire la cauzele care stau la baza inovației, dar cu siguranță evoluția tehnologiei joacă un rol important în creșterea economică.

Ca să ne facem o idee despre cum tehnologia a influențat creșterea economică, am cercetat diferite industrii și aici putem menționa industria de muzică și filme, comerțul cu amănuntul, industria jocurilor de noroc, industria constructoare de mașini.

tehnologia a influentat viata sociala

Industria de muzică și filme a evoluat foarte mult în ultimii 10 ani și asta datorită tehnologiei și inovației în acest domeniu. În prezent e mult mai ușor să se facă un film sau o melodie. Tehnologia a accelerat procesul de creație, realizare și montaj. Anual sunt produse sute de filme și mii de melodii, ceea ce în urmă cu 10-20 de ani era ceva greu de conceput și procesat.

Aparatura folosită a redus foarte mult munca fizică. Cu noile camere de filmat sau cu noile instrumente, totul se poate realiza mai ușor și mai repede. Este adevărat că unele melodii nu sunt printre cele mai reușite sau unele filme nu se ridică la nivel de creație și scenariu cum se întâmpla în urmă cu mai bine de 20 de ani, dar odată cu evoluția tehnologiei, oamenii au început să consume tot mai mult aceste produse de divertisment și există gusturi și gusturi. Prin creșterea productivității, a crescut și rulajul financiar, iar asta înseamnă creștere economică.

O altă industrie care a prosperat odată cu evoluția tehnologiei este cea a jocurilor de noroc. Această industrie are o istorie lungă și a trecut prin multe transformări, însă cea mai rapidă evoluție a fost înregistrată în ultimii 20 de ani, cu ceva mai mult elan în ultimii 10 ani Iar aici ne referim strict la jocuri online. Vă recomandăm cu tărie să vizitați o platformă de jocuri de noroc online ca cazinoul 888, este mai ușor și mai distractiv.

Dacă în urmă cu 20-30-40 de ani, oamenii erau nevoiți să meargă într-un cazinou clasic pentru a se bucura de jocurile de noroc, iată că odată cu migrarea acestora în mediul online totul a devenit mai simplu. Acum oricine poate accesa pagina unui cazinou online și să aleagă jocul favorit. Astfel, cazinourile au început să înregistreze încasări mai mari, să se adreseze unui număr mult mai mare de jucători. Totul se traduce prin creștere economică. Industria jocurilor de noroc online au contribuit la economia națională cu peste 600 de milioane de lei în 2012, iar în 2019 suma depășise 800 de milioane de lei. Probabil că în 2021 va sări de un miliard.

Tehnologia a contribuit foarte mult la comerțul cu amănuntul. Dacă analizăm tot lanțul tehnologic, de la fabricarea produsului și până la cumpărarea acestuia de client, constatăm că tehnologia a ajutat toate ramurile să evolueze. Datorită tehnologiei, a crescut capacitatea de producție. Indiferent de produs, tehnologia și inovația au sprijinit procesul de fabricare. De la fabrică la magazin, tehnologia a influențat evoluția curieratului. Din câteva click-uri, comenzile pot fi date direct spre compania producătoare, iar aceasta poate procesa și livra fiecare comandă la fel de rapid.

Datorită inovației și tehnologiei, comerțul cu amănuntul a evoluat foarte mult odată cu dezvoltarea industriei de ecommerce. Au rămas magazinele clasice, supermarket-urile, dar numărul de clienția crescut considerabil datorită internetului. Înainte, fiecare magazin se baza pe populația din proximitate. Acum există posiblitatea ca orice om de pe planetă să comande online orice își dorește. Această evoluție din zona comerțului cu amănuntul se reflectă în creșterea economică.

O altă industria, care a evoluat foarte mult grație inovației și tehnologiei, este cea constructoare de mașini. Evoluția tehnologică a dus la fabricarea unor mașini mai fiabile, mai economice, mai puternice și mai elegante. Inovația din acest segment a contribuit la realizarea unor motoare mai performante, dar în același timp extrem de eficiente. Și nu vorbim aici doar de autoturisme, dar și de producția de camioane, mașini și utilaje grele.

inovatie tehnologie

În concluzie, inovația și tehnologia ne ajută să evoluăm și să avem o viață prosperă. Menționez că tehnologia nu înseamnă doar mediul digital. Așa cum am menționat mai sus, tehnologia face parte din viața noastră în orice domeniu și în orice industrie. Tehnologia ne-a ajutat să optimizăm procesul tehnologic, să mărim capacitate de producție, de livrare și de vânzare. Toate aceste evoluții se reflectă în creșterea economică.

Odată cu creșterea economică, autoritățile investesc în dezvoltarea și modernizarea instituțiilor statului, întrețin și modernizează drumuri, spitale, școli etc., ceea ce contribuie la bunăstarea tuturor.

Mai este cineva interesat să oprească evoluția și progresul?

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate