Statul ar putea restitui șoferilor integral taxa de poluare auto

2

O ordonanță de urgență aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului propune restituirea banilor cheltuiți pe  taxelor de poluare auto. În proiectul de ordonanță se propune restituirea integrală pe parcursul a cinci ani, prin plăți anuale a câte 20% din suma datorată. Actul normativ propune și achitarea de către stat a dobânzii pentru perioada cuprinsă între perceperea taxei și rambursarea acesteia. Persoanele care vor fi nemulțumite de deciza fiscului vor putea face contestație în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului în care trebuia comunicată decizia. Sumele care vor trebui restituite și dobânzile calculate până la data plăţii integrale, se vor actualizează conform indicele preţurilor de consum publicat pe portalul Institutului Naţional de Statistică la data emiterii deciziei de restituire. Totodată în actul normativ, Ministerul Mediul menționează că în următorii 5 ani, ar avea de restituit peste 2,4 miliarde lei, respectiv 485,3 milioane lei în fiecare an.

Această lege ar fi una binevenită și ar elimina taxa inutilă pe care o plătesc cei care își achizițonează un autoturism. Amintim că taxa de poluare a fost introdusă de Guvernul Boc în 2012 (taxa a fost plătită de toți cei care si-au cumpărat o mașină înmatriculată în România înainte de 1 ianuarie 2007), dar schimbată în următorul an. În 2013 ”taxa de poluare” s-a transformat în ”timbrul de mediu” care are era plătit doar o dată pe an, atunci când autoturismul se află la prima înmatriculare în România sau pentru mașinile rulate pentru care nu aveau achitate nicio taxă de poluare sau înmatriculare.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Mos Craciun spune

    Acest proiect de lege nu are legatura cu plata timbrului de mediu (instituit la 17 feb 2013), asa cum rezulta din continutul articolului, ci doar cu taxa de prima inmatriculare si de poluare.Timbrul de mediu este valabil si trebuie platit la prima inmatriculare sau la transcrierea dreptului de proprietate. Exista un proiect de lege, propus de trei deputati PSD, pentru eliminarea timbrului de mediu. Cand si daca se va aproba, Dumnezeu cu mila.

  2. birsan gheorghe spune

    Trebuia sa faca acest lucru mai demult timp nu ca toti romanii sa mearga in bulgaria sa anmatriculeze masinile atatea tacxe pentru o masina de asta romania nu va fi la rand cu alte tari europene trebue un pret mic de prima anmatriculare sa aiba castig statul roman odata cu anscrierea masinii in alt stat tara are de pierdut 500€ anual anmultit cu masinile respective anscrise se vorbeste de miliarde va multumesc pentru atentia acordata

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate