Statui și monumente din municipiul Piatra-Neamț

1

Statuile și monumentele ocupă un rol important în cultura și civilizația tuturor popoarelor, iar arta sculpturală a evoluat pe tot parcursul preistoriei și istoriei omenirii. Scopul principal al statuilor sau al monumentelor este acela de a marca un anumit eveniment istoric sau de a încastra în timp figura memorabilă a unei persoane importante din comunitate.

Statuia este definită ca fiind o ”sculptură care reprezintă, în trei dimensiuni, imaginea integrală a unor ființe, a unor figuri alegorice, expusă de obicei într-un spațiu deschis.” Nu există aproape nicio formă de civilizație istorică, exceptând poate cele nomade, care să nu fi cultivat reprezentările statuare.

Fiecare localitate poartă la reverul istoriei sale însemne ale personalităților cărora le datorează respect și în posteritate. O statuie este o clipă materializată în veșnicie. Dintre vechile statui ale orașului antebelic, numai cea a lui Mihail Kogălniceanu a rezistat, fiind mutată în mai multe locuri până să fie adusă în fața Muzeului Județean de Istorie. Altele au dispărut fără urmă, cum sunt cele ale Zulniei Isăcescu, fondatoarea școlii de institutoare din Piatra-Neamț, a colonelului Gh. Roznovanu, doctorului emil Costinescu sau Nicu Albu, căruia i s-a ridicat alta în Parcul Cozla.

Tabăra de creație din 1979 a reprezentat pentru municipiul Piatra-Neamț unul dintre cele mai interesante vernisaje ale acelor ani. Tabăra a fost organizată la inițiativa CC al UTC și Uniunea Artiștilor Plastici, asistată de Comitetul Județean al UTC. După o lună și jumătate de lucrări, tabăra a oferit municipiului o galerie de statui amplasate în diferite zone ale urbei semnate de Crișan Bela, Tiberiu Bențe, Grigore Bradea, Maria Deac, Nicolae Fleissig, Mihai Istudor, Vasile Ivan, Dinu Rădulescu, Manuela Siclodi, Dumitru Simionescu, Anton Tănase, Iuliana Turcu și Gheorghe Turcu.

“13 tineri sculptori veniți din toate unghiurile țării, de la București și Satu Mare, de la Galați și Bistrița Năsăud, de la Constanța și, bineînțeles, de la Piatra-Neamț, animați de har artistic și conștiință profesională au dăltuit în durul tuf calcaros al travertinului de Borsec 13 frumuseți pentru mereu mai frumosul nostru oraș.

Omagiu și Ctitor, Fereastră spre oraș și Belșug, Maternitate și Victorie, Zorile și Bucuria soarelui, Mamă și fiu sau Zburătorul sunt închipuiri ce au dobândit forma albă și grațioasă a operei de artă menită să bucure parcurile și străzile, urbea în ansamblu și în primul rând oamenii, pe noi toți, propria noastră închipuire.”

– Gheorghe Bunghez, Tabăra de creație Piatra-Neamț, 1979

Printr-un proiect sprijinit de primăria municipiului Piatra-Neamț disponibil online pe www.statui.ro, Asociația Future din Piatra-Neamț dorește să aducă în atenția pietrenilor, a turiștilor, a autorităților locale detalii despre autorii statuilor/monumentelor, materialele utilizate, data inaugurării, momentul istoric sau personalitatea istorică.

Aceste informații sunt publice prin intermediul site-ului www.statui.ro și prin intermediul unei broșuri care va fi pusă la dispoziția celor interesați în mod gratuit în principalele centre de informare din municipiul Piatra-Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Eusebiu spune

    Din pacate, doar trei statui frumoase si care pot spune, inspira o poveste, sunt prezente la noi in oras. Una fiind cea a lui Eminescu, de langa casa de cultura. Am fost in Paris si am vazut la fiecare pas cate un o statuie, ori cu iz vechi, ori cu gust modern, dar la fiecare pas exista o manifestare artistica bine pusa in valoare! Numai in La Defanse, sunt cateva zeci de statui moderne exceptionale ce sunt ca atractiile noii bucati din Paris.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate