Spectacol pe cer la începutul lunii martie: Puncte luminoase vizibile noaptea cu ochiul liber

0

Mulți dintre dumneavoastră probabil că ați observat zilele trecute, mai exact la începutul lunii martie, puncte luminoase „neobișnuite” pe cer. Întrucât circulă de ceva timp o mulțime de speculații legate de posibile obiecte zburătoare neidentificate sau chiar echipamente de spionaj, considerăm că e nevoie să facem o serie de precizări. Din păcate, în spațiul public devine din ce în ce mai greu să ajungi la adevăr și autoritățile nu fac mari eforturi să clarifice anumite temeri ale populației care nu poate fi mereu la curent cu ce se întâmplă pe orbita planetei sau în spațiul cosmic.

Pe cerul României s-a putut vedea foarte clar în zilele de 1 și 2 martie 2023 un fenomen astronomic explicat de mai multe Observatoare dotate cu echipamente performante care monitorizează cerul. Cele două puncte luminoase și apropiate care au putut fi observate în timpul nopții sunt planetele Jupiter și Venus în conjuncție strânsă, cele mai strălucitoare două planete din Sistemul Solar. Cu puțină atenție, au putut fi observați și cei 4 sateliți naturali ai lui Jupiter: Callisto, Ganymede, Io și Europa.

Mai multe imagini în acest sens au fost publicate de specialiștii de la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacau și de la Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad în zilele de 1 și 2 martie:

De asemenea, un alt fenomen care a stârnit multiple speculații încă din anii 2019-2020 este șirul luminos de zeci de sateliți încolonați Starlink care poate fi văzut pe cer când sunt lansați pe orbita joasă a Pământului. Ei sunt foarte strălucitori datorită materialului reflectorizant din care sunt concepuți. La sfârșitul lunii februarie 2023, a avut loc o nouă misiune a companiei SpaceX a lui Elon Musk care a lansat primul lot de sateliți de internet Starlink de următoarea generație. O rachetă Falcon 9 a transportat din California pe orbită 21 de sateliți, cunoscuți sub numele de sateliți „V2 Mini”. Misiunea poate fi urmărită aici – click.

Toate misiunile SpaceX pot fi găsite aici: https://www.spacex.com/launches/

sateliți Starlink

SpaceX a început să lanseze sateliții Starlink în 2019. Începând cu luna februarie 2023, pe orbită sunt peste 3500 de sateliți care comunică cu transceivere terestre. În total, aproape 12.000 de sateliți sunt planificați să fie lansați pe orbită, cu o posibilă extindere ulterioară la 42.000. Acești sateliți furnizează servicii de internet în zeci de țări (vezi aici harta). SpaceX a anunțat că a ajuns la aproximativ un milion de abonați în decembrie 2022. Starlink este prima și cea mai mare constelație de sateliți din lume care folosește o orbită terestră joasă pentru a oferi zonelor izolate internet în bandă largă de mare viteză, capabil să accepte streaming, jocuri online, apeluri video și multe altele.

Aici puteți vedea o hartă live cu miile de sateliți Starlink și traiectoria acestora: https://satellitemap.space/

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate