Când poate fi văzut noaptea, din România, șirul luminos de zeci de sateliți

12

PRECIZARE: Dacă doriți să vedeți sateliții pe cerul nopții în această perioadă, nu încălcați normele impuse de ordonanțele militare! Articolul are un rol educațional și informativ și nu instigă la încălcarea legii. Pe perioada stării de urgență, NU se iese din locuință fără un motiv justificat și fără documentele cerute de legislație. A ieși din locuință noaptea pentru a observa fenomene astronomice nu este o urgență! Puteți urmări cerul nopții de la balcon, de la fereastră sau cel mult din curtea împrejmuită a casei dumneavoastră, dacă dispuneți de așa ceva.

Observăm un interes crescut pentru fenomenul generat pe cerul nopții de sateliții Starlink ai companiei lui Elon Musk, SpaceX.

Mai multe persoane, din multe localități ale țării, au postat filmulețe sau mesaje pline de îngrijorare cu privire la acest fenomen luminos și neobișnuit apărut pe cer.

Sateliți Starlink – București, 25.04.2020/ Sursa foto: https://imgur.com/a/miaD1si#eWo9jQ5

Elon Musk, CEO al companiilor SpaceX și Tesla, a lansat Starlink, o constelație de sute de sateliți lansați până acum, cu intenția de a atinge numărul de 1500 de sateliți lansați până la finele anului 2020. Primii 60 de sateliți au fost lansați pe 24 mai 2019. Compania a primit aprobare să lanseze 12.000 de sateliți în total și nu pare să se oprească doar la atât, vehiculându-se, ipotetic momentan, cifra de 42.000 de sateliți.

Sateliții din constelație sunt mici și sunt lansați pe orbita joasă a Terrei, funcționând în combinație cu transceivere terestre pentru a furniza internet. Compania are, de asemenea, în intenție să vândă o parte dintre sateliți în zona militară, științifică sau de explorare.

CLICK AICI PENTRU A AFLA MAI MULTE DESPRE STARLINK

Miercuri, 22 aprilie, 15:48 ET (22:48 ora României) compania lui Elon Musk, SpaceX, a lansat cu succes alți 60 de sateliți Starlink pe orbită. Racheta Falcon 9 a ajuns cu success înapoi cu o aterizare lină după două încercări anterioare eșuate de a recupera vehiculul în ocean. Lansarea celor 60 de sateliți de miercuri reprezintă cea de-a șaptea lansare a companiei pentru proiectul său ambițios de internet, cunoscut sub numele de Starlink. Astfel, SpaceX a pus pus pe orbită peste 420 din cei aproape 12.000 de sateliți planificați. (detalii aici)

Mai jos puteți observa predicțiile pentru 5 zile când o parte din sateliții Starlink de pe orbită pot fi vizibili în zona României pe cerul nopții.

Un instrument foarte util pentru a observa mișcarea acestora în timp real și pentru a analiza predicțiile când pot fi văzuți este acesta: https://www.satflare.com/track.asp?q=StarLink#TOP

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
12 Comentarii
  1. Vasile spune

    Omul este o fiinta creata gresit.Nu se va lasa pana nu a distrus TOT ce poate distruge(esalonat conform tehnologiilor la zi).

  2. Nelu Gheorghe spune

    Nu cred că duce la ceva bun… În curân nu o să mai deosebim stelele pe cer de aceşti sateliţi. O să ne distrugem singuri!

  3. Realism spune

    Este inadmisibil cum o societate comercială își arogă dreptul de a polua cerul cu sateliți de spionaj trecând peste orice acord internațional și fără o consultare prealabilă. Cerul este al copiilor copiilor noștri nu al unor sonați fătă scrupule.
    Semnați petiția împotriva acestui proiect aberant
    https://www.change.org/p/stop-spacex-starlink-from-spoiling-outer-space-for-humanity

    1. Costi spune

      Cu ce poluează?

      1. Realism spune

        Nimic mai simplu:
        1. Poluare luminoasă; o să dorești să vezi Ursa Mare dar nu o să vezi nimic din cauza luminizității excesive a celor 12000 sateliți din primul lot; e ca și cum în fața ferestrelor tale se ridică un bloc înalt așa că Pietricica nu se mai vede pe geam decât în pozele de anul trecut.
        2. Poluare radio și electro-magnetică – sateliții vor folosi tehnologia 5G și mai apoi 6G. Nu-ti merge bine 4G-ul? Păi de ce să vrem cu sila 5G? În UK au fost sparte bornele 5G, oare englezii sunt fraieri? Nu dragule, ei sunt sătui de supraveghere electronică…

        1. George spune

          Habar n-ai despre ce vorbesti omule. Numai aberatii ai scris. Nu ma obosesc sa iti explic pentru ca e clar ca nu ai nici macar elemente de baza de fizica ca sa intelegi cum functioneaza 5G si sa intelegi apoi ca 5G nu are absolut nicio legatura cu satelitii. Stiinta te-ar elibera de niste frici inutile, dar cultura generala precara si necunoasterea notiunilor de baza din fizica te tine inchis in pestera ta. Esti exponentul categoriei de oameni care a trecut prin scoala ca gasca prin apa. Poate macar analogia asta e la nivelul tau de intelegere…

        2. TB spune

          Nu mai fiți paranoici =))) Ferească Dumnezeu. Nu, cei din Anglia nu sunt prosti, prosti sunt peste tot cu gânduri de astea paranoice. E absurd. Ati auzit de evoluție? Tehnologie, chestii. Daca nu va convine, mergeți la țară si trăiți ca pe vremuri. Ce probleme sunt astea?! Ca o sa fie internet all over the world? Wow. Evoluam tehnologic. Iti dai seama, spionaj mare, fix pe tine te caută americanii sa vadă cum te scarpini înainte de somn. Gândiți, oameni buni. Măcar un pic 😂😂😂

  4. huza spune

    I-am văzut și eu din Tărgu Mureș și subscriu la spusele lui Klaus.

  5. Dumitru Maria spune

    Sfaturile dv ……” cum sa ne ferim de accidentele din timpul unui cutremur” sunt interesante și ” de știut ” de toți oamenii .Eu cred că este bine de postat pe Facebook …care este foarte ” citit’ și postarea poate fi distribuită foarte ușor. Mulțumesc dacă părerea mea va fi luată în considerare! Articolul a fost foarte interesant dar ” sfaturile” sunt de actualitate in toată țara!

  6. Klaus spune

    I-am vazut si eu in seara asta deasupra Bucurestiului. E penibil ca ProTV, Antena 1 sau Digi 24 nu raporteaza in masa. Pentru omul de rand e o experienta halucinanta, te face sa crezi ca ai luat-o razna. E clar ceva in neregula cu „secretomania”.

    1. George spune

      Televiziunile dau ce vrea poporul. Poporul nu vrea stiinta. Poporul e fascinat de emisiuni cu idioti, de stiri false care ii fac sa se simta victimizati si speciali deopotriva, de talk show-uri cu scandaluri si de leacuri miraculoase. Poporul are mai multa incredere in horoscopuri si in predictiile unor vrajitoare decat in opinia avizata a unui om de stiinta. Daca asta cauta telespectatorul, fix asta primeste de la televiziuni pentru ca ele au nevoie de audienta. E un model de business care asigura profituri uriase televiziunilor. Eu am aflat de satelitii respectivi fara sa ma uit la televizor, deci nu a ascuns nimeni nimic nimanui.

      1. Dum Dum spune

        George,analiza pertinentă. Ilustra noastră mass media nu este interesată la timp de informații utile pentru populatie mai degrabă pentru p….lime…Am vazut si eu în seara respectiva 2 șiruri de sateliți unul după altul din zona Sucevei.Bine pe bolta cereasca locul sau distanțele pot fi relative….😅Eram 2 familii și ne intrebam cum pt.asa ceva sunt parale iar pt.niste flescuri..de măști se găsesc așa de greu solutii. Despre alte lucruri importante ce sa mai zicem…?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate