Sondajul ZiarPiatraNeamt.ro dezvăluie nemulțumirea cetățenilor față de transformările din Piatra-Neamț

2

Un sondaj recent, efectuat pe Facebook, arată un grad înalt de nemulțumire în rândul locuitorilor din Piatra-Neamț față de direcția de dezvoltare urbană a orașului.

Recent, publicația noastră, ziarpiatraneamt.ro, a desfășurat un sondaj de opinie pe Facebook pentru a evalua percepția cetățenilor orașului Piatra-Neamț asupra transformărilor urbane curente. Sondajul a pus întrebarea simplă: ”Cât de mulțumit(ă)/nemulțumit(ă) sunteți de modul în care se transformă municipiul Piatra-Neamț?”

Participarea a fost semnificativă, cu peste 2000 de persoane care și-au exprimat opinia în mod transparent. Această participare largă și vizibilitatea identității respondenților conferă sondajului o relevanță și o transparență de necontestat.

Rezultatele sunt destul de revelatoare și, în același timp, alarmante pentru administrația locală. Doar 11% dintre respondenți s-au declarat „foarte mulțumiți”, iar 9% „mulțumiți” de transformările orașului. Pe de altă parte, un procentaj îngrijorător de 14% s-au declarat „nemulțumiți”, în timp ce o majoritate covârșitoare de 66% s-au exprimat ca fiind „foarte nemulțumiți”.

Aceste cifre sugerează un profund disconfort în rândul cetățenilor față de direcția în care se îndreaptă orașul. Un număr atât de mare de respondenți nemulțumiți indică fie o lipsă de aliniere între așteptările cetățenilor și acțiunile administrației locale, fie o deficiență în comunicarea și explicarea proiectelor și deciziilor luate.

Ar trebui ca administrația locală să ia în considerare aceste semnale de alarmă. Orașele, în esență, sunt create pentru cetățenii lor, și dacă aceștia se simt deconectați sau nemulțumiți de evoluția urbană, este un semn clar că strategiile actuale trebuie reevaluate și ajustate.

Mai mult decât atât, aceste rezultate ar trebui să servească drept un apel la dialog între administrație și cetățeni. Este vital ca orice plan de dezvoltare urbană să fie nu doar bine conceput și executat, dar și bine comunicat și înțeles de către cei pe care îi afectează direct.

În concluzie, rezultatele sondajului nu sunt doar un barometru al sentimentului public actual și un semnal de alarmă pentru cei din primărie care cred că le știu pe toate, ci și un apel la acțiune pentru o mai bună aliniere a viziunii de dezvoltare a orașului cu nevoile și dorințele locuitorilor săi. Este timpul pentru o reflecție serioasă și, eventual, pentru o schimbare de direcție în modul în care Piatra-Neamț se transformă și evoluează.

Deși sondajul nostru este unul extrem de transparent și greu de contestat, Primarul Municipiului Piatra-Neamț susținea recent (10.11.2023) la o emisiune (click aici pentru emisiune) că partidul său, PNL, a făcut un sondaj în Piatra-Neamț din care ar reieși că 70% dintre pietreni cred că orașul merge într-o direcție bună. Mai justifică primarul avalanșa de comentarii critice la adresa sa explicând că ”este o bulă numită Facebook care nu reflectă și nu reprezintă întotdeauna realitatea.”

Nu știm ce să spunem. Probabil noi, cei de la ziar, și miile de oameni cu care interacționăm și care participă la sondajele noastre, facem parte dintr-un alt univers, unul paralel cu cel în care trăiește primarul municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea.
Ar mai fi posibilitatea ca primarul să arunce cifre la întâmplare sau cine știe ce o fi în mintea lui, căci imediat după emisiunea din data de 10 noiembrie, la doar o săptămână, a participat la altă emisiune (click aici pentru emisiune) unde, probabil și-a dat seama sau i-a atras atenția cineva că a exagerat cu 70% dintre pietreni mulțumiți și a redus procentul la 60% pietreni mulțumiți de direcția in care se îndreaptă orașul.

Ar fi interesant de aflat unde a pierdut primarul acei 10% în doar o săptămână, dar cert este că pare cel puțin neserios, ca să nu spunem mincinos, dar noi v-am prezentat și ce spune primarul, astfel încât dumneavoastră să aveți acces la toate informațiile și să discerneți în consecință.

Oricum, nu este ceva nou pentru PNL Neamț să se arunce cu cifre aiurea din sondaje făcute chiar la comanda PNL. Ne amintim că nu demult, înainte de ultimele alegeri, președintele PNL Neamț prezenta pe un post național de televiziune un sondaj în care câștiga conducerea Consiliului Județean Neamț cu 53%, iar la puțin timp după numărarea voturilor a pierdut rușinos cu 34%. Dar, ce să faci, asta este PNL Neamț: niciodată nu învață din propriile greșeli și nu înțeleg că sondajele umflate mai mult încurcă decât să ajute, pentru că demobilizează propriii activiști și pe oamenii interesați ca PNL să câștige alegerile, care, văzând cât de bine stau în sondaje, se culcă pe o ureche și reduc semnificativ bugetele și timpul alocat scopului electoral.

În final, această discrepanță între percepțiile cetățenilor și afirmațiile administrației locale reflectă o realitate complexă și multifațetată a vieții urbane în Piatra-Neamț. Pe de o parte, avem un sondaj realizat de ziarul nostru, care indică o nemulțumire profundă în rândul locuitorilor orașului față de direcția actuală de dezvoltare urbană. Pe de altă parte, avem declarațiile primarului, care par să picteze un tablou mult mai optimist. Această situație subliniază nu doar importanța unui dialog deschis și transparent între administrația locală și cetățeni, dar și necesitatea unei analize critice și obiective a informațiilor prezentate pietrenilor.

I.R.

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Relu spune

    Cu girul unora , unii s au Pricopsit cu oras . Podul de la Spital pe cand va fi , functional . A ajuns parcare , ieri fiind pe el doua auto ,parcate un autoturism si un microbuz , era vorba de la finele lui Octombrie sa fie dat spre folosinta . ADEVARAT pe 28 a plouat si a fost vant , dupa a aparut o problema la Statia de asfalt , Dar e aproape o luna de acum si zice Lumea ca e Bine ?

  2. Marius spune

    Orasul asta mai are vreo directie in care sa se mearga? Parca suntem pe partie, totul este sinusoidal . Ca sa ajung de la Petrodava la scoala 10 mai am putin si trebuie sa o iau prin Bicaz. Drumul comunal dn15 arata ca si cum ar fi pus un rand de cartofi pe mijloc. Pe varianta sacul de gunoi menajer a ajuns sa fie indicator rutier. Incerc sa inteleg bunele intentii ale domnului primar dar cred ca nici 70% din el nu vede directia buna spre care se indreapta orasul. Poate a uitat sa rupa filele din calendar si a ramas pe perete in biroul dumnealui fila din septembrie si mai are putin pana pe 11 sept sa dea drumul la podul promis la spital. Ironic pare faptul ca un contracandidat sa vina cu program electoral in care sa promita scoaterea separatoarelor din tot orasul si noi sa l votam. Erau multi sustinatori ai mersului pe bicicleta prin oras. A inceput sezonul celor 5 luni cand afara e placut si poti merge cu bicicleta. Astept cu nerabdare alegerile. Pe mine sa nu cunteze dl primar, sunt unul din cei doar 30% care cred ca orasul merge spre ce directie mai poate. Cred ca si navigatiile de la masini se scarpina in cap.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate