Sindromul capului care explodează ar putea afecta 1 din 5 tineri

2

Sindromul „capului care explodează” este o afecțiune cu care oamenii sunt deja familiarizați, dar potrivit studiului publicat în Jurnalul de Sleep Research există un procent surprinzător de mare de tineri care ar putea experimenta acest fenomen psihologic. Deși  se cunosc foarte puține lucruri legate de acest sindrom, mulți experți au sugerat anterior că acestă afecțiune rară afectează în primul rând adulții aflați la o vârstă mai înaintată.

Persoanele care suferă de sindromul capului care explodează  (EHS – exploding head syndrome) aud zgomote puternice atunci când sunt gata să adoarmă sau atunci când se trezesc din somn. Zgomotele pot semăna cu cele produse de explozii sau focuri de artificii, de uși trantite sau împușcături, cu un vuiet puternic, țipete, tunete sau trăsnete; apar brusc și durează câteva secunde. Deși de obicei nedureroase, aceste zgomote pot provoca frică și disconfort pentru persoana care se confruntă cu ele, care se află în imposibilitatea de a raționaliza ceea ce a cauzat apariția acestor simptome. Experții sunt de părere că sindrumul capului care explodează apare în momentul în care creierul ar avea unele probleme la închidere înainte de a merge la culcare. În mod normal, atunci când oamenii merg la culcare, diferite părți ale creierului – sistemul motor, neuroni auditivi și vizuali  – ar trebui să se oprească în diferite etape.

Dr. Sharpless sugerează că, în cazul acestui sindrom, neuronii auditivi pot s-ar activa brusc, în locul opririi corespunzătoare acestora. „De aceea pot apărea aceste zgomote puternice, inexplicabile, în momente în care nu există zgomote reale în mediul dumneavoastră”, spune el. Acest fenomen apare în formarea reticulară a trunchiul cerebral, în aceeași parte a creierului în care este implicată și paralizia în somn – o afecțiune în care indivizii sunt incapabili să se miște sau să vorbească la trezire.

Această afecțiune a fost frecvent asociată cu frică

În cadrul acestui studiu – cel mai mare de acest gen – 211 studenti au fost evaluați pentru ambele afecțiuni: sindromul capului care explodează și paralizia izolată în somn, prin interviuri realizate de psihologi sau studenți absolventi.

Aproape 1 din 5 (18%) dintre participanti au raportat faptul că s-au confruntat cu sindromul capului care explodează cel puțin o dată. Mai mult de o treime (37%) din acești participanti au raportat, de asemenea, că s-au confruntat și cu paralizia izolată în somn.

Dr. Sharpless, de asemenea, a afirmat faptul că, din păcate, nu există în prezent nici un  tratament bine articulat pentru sindromul capului care explodează. „Unul dintre medicamentele pe care le-au dat pentru care explodează sindromul cap de fapt, nu a făcut zgomotele să dispară”, explica dr. Sharpless. „Pur și simplu au micșorat volumul.”

În ciuda lipsei de optiuni de tratament pentru această opțiune, creșterea gradului de conștientizare ar putea lucra pentru a îmbunătăți viețile oamenilor. Deși acest studiu a implicat un număr relativ mic de participanți, sugerează faptul că această condiție este mai răspandită decât s-ar fi crezut inițial. „Contrar unor teoretizări trecute, sindromul capului care explodează s-a dovedit a fi o experiență relativ frecventă la persoanele mai tinere”, autorul conchide.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. feraru marcel spune

    Aha ! E bine de stiut ! Carevasazica, eu stiam ca se spune….ia uite ba, ce-i bubuie capu’….. lui Aiurica, da’ se pare ca treaba-i cunoscuta si de oamenii de stiinta ! Amu, daca astia-s si inofensivi……e ok. Om citi-o pe Lolita, in continuare ! PAAAAAaaaaa !

    1. Lolita spune

      Ia citire de la mine si nu de la altul: de capu iti bubuie, te uiti in jur si cauti o…completeaza tu !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate