Sfântul Mucenic Haralambie

0

Sfântul Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 10 februarie.
Sfântul Haralambie a fost episcop în cetatea Magneziei din Asia Mică (Turcia de astăzi), în vremea împăratului roman Septimu Sever (193-211 d. H.).haralambie2Este considerat unul dintre cei mai bătrâni mucenici cunoscuţi de Biserică, iar viața şi-a închinat-o lui Hristos şi îndrumării credincioşilor.
Pentru că prin fapta și cuvântul său a adus mulți păgâni la creștinism, și-a atras mânia prigonitorilor.
În ciuda vârstei înaintate, de 113 ani, Sfântul Haralambie a fost arestat, torturat și în final condamnat la moarte prin decapitare.
Imediat după martiriul Sfântului Haralambie, creștinii au început să cinstească moaștele sale cu multă credință și evlavie. Minunile Sfântului Haralambie au rămas vii în conștiința creștinilor, de-a lungul veacurilor, istoria consemnând numeroase situații în care oamenii i-au cerut ajutorul în situații grele, iar el i-a ajutat. După cum se spune chiar în acatistul închinat lui, Sfântul Haralambie este „izbăvitor de ciumă și de foamete (…) tămăduitor de răni și boli”.
Moaştele sale făcătoare de minuni, au fost preluate de comunitatea creștină din Antiohia, după care au fost duse la Constantinopol. De acolo, după practica sfântă, s-au împărţit şi s-au dăruit diferitelor Biserici din lumea întreagă.

Sfântul  Mucenic Haralambie este ocrotitorul a numeroase lăcașuri de cult din țară.În Neamț, în această zi îşi serbează hramul Biserica „Sfântul Mare Mucenic Haralambie“ din Târgu Neamţ, parohia Şoimăreşti, Protopopiatul Tg. Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate