Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

0
sfanta-parascheva

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Or­todoxă prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deo­sebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de bine­cu­vân­ta­re și însă­nă­to­șire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlo­ci­toa­re către Preamilostivul Dum­ne­zeu. 

Mii de pelerini s-au adunat și în acest an la Iași pentru a săruta moaștele Cuvioasei depuse la Catedrala Mitropolitană.

Moaștele au fost primite ca dar de mulțumire de către Domnul Moldovei, Vasile Lupu, în luna mai 1641, din partea Patriarhului Partenie al Constantinopolului. În biblioteca Sfântului Mormânt din Constantinopol se păstrează mai multe documente care amintesc de  momentul aducerii sfintelor moaşte la Iasi. Sfintele moaşte au fost aşezate în biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi.

Generalizarea cultului Sfintei Parascheva a avut loc cu ocazia Sinodului BOR din 28 februarie 1955. În tradiția populara Sfânta Parascheva este asociată Sfintei Vineri (numele Sfintei in greaca înseamna vineri). Aceasta este o asociere mai recenta, deoarece din cele mai vechi timpuri Sfânta Vineri are o reprezentare duala: malefică și benefică, provenind din cultul zeitei romane Venus din Dacia romană. Cultul a fost preluat prin superstiții populare, atribuindu-i Sfintei Vineri un chip dual: văduvă bătrâna, rea, un fel de Joimariță, aducătoare de năpastă, care pedepsește femeile care lucrează vinerea. Pedepsele sunt de la fierberea de vii în cazane până la transformarea în nevăstuică. Lumea ortodoxă, însă vede în Sfanta Vineri pe Sf. Parascheva, o fecioară frumoasă, supusă martirului prin fierbere timp de 7 zile si 7 nopti in plumb topit și smoala, iar apoi decapitată.

În județul Neamț există mai multe lăcașuri de cult care poartă hramul Sfintei Parascheva. Dintre acestea aminitim Catedrala episcopala Sf. Parascheva din Roman, Biserica de lemn “Sf. Parascheva” din Fărcașa, dar și biserica cu hramul “Sf. Parascheva” din Piatra-Neamț.

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva:

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate