Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți

0

Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți, pomenit în calendarul creștin ortodox la 1 iulie, s-a născut într-o familie de creștini, primind o educație deosebită.

Călugărindu-se cu numele de Lavrentie, s-a învrednicit mai târziu de darul preoţiei și împreună cu câţiva ucenici, a întemeiat o vestită sihăstrie de călugări în codrii Rădăuţilor, denumită, după numele său „Schitul Laura” (Lavra) sau „Mănăstirea Sfântului Lavrentie” (Pe locul unde a fost Sihăstria lui Lavrentie se află satul Laura – Suceava).

sf-leontie-de-la-r

În obştea sa, Cuviosul Lavrentie a format mulţi ucenici cu viaţă aleasă, printre care se număra şi Sfântul Daniil Sihastrul. În Schitul Laura, însuşi Cuviosul Lavrentie s-a nevoit şi a avut o trăire aşa de înaltă, încât s-a învrednicit de la Dumnezeu de darul facerii de minuni.

În anul 1402 a fost ales de domnitorul Alexandru cel Bun (1400-1432) Episcop al Rădăuţilor. Ca episcop, a rămas om al rugă­ciunii şi al dragostei de a­proapele, făcând milostenie şi împărtăşind povăţuiri şi cuvinte de mângâiere tuturor. Aici a păstorit cu multă înţelepciune turma lui Hristos câţiva ani de zile, învăţând pe toţi dreapta credinţă şi făcându-se tuturor pildă de sfinţenie.
Ajuns însă la bătrânețe și dorindu-și liniștea pe care o avea la schit, Sfântul Leontie s-a retras la sihăstria sa de pe Valea Putnei. După câțiva ani, a trecut la cele veșnice, fiind înmormântat de ucenicii săi în biserica de lemn a Schitului Laura.

Pentru viața și faptele sale, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut pe Sfântul Ierarh Leontie în rândul sfinților, fiind prăznuit în fiecare an la 1 iulie.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate