Sf. Ier. Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești; Sf. Sfințit Mc. Eusebiu, episcopul Samosatei

0

Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești, este sărbătorit de Biserica Ortodoxă la 22 iunie.Sf_Ierarh_Grigorie_Dascalu_w943_h1280_q100

Sfântul Grigorie (Gheorghe) s-a născut în anul 1765, la București. În jurul anului 1790, a plecat spre Mănăstirea Neamț, unde a fost tuns în monahism chiar de Sfântul Paisie Velicicovski, sub numele de Grigorie. În scurt timp, a fost hirotonit ierodiacon.

În anul 1820, ierodiaconul Grigorie s-a așezat, pentru o vreme, în Mănăstirea Antim, din București, iar mai apoi, în Mănăstirea Căldărușani. La Căldărușani, obștea monahală fusese reorganizată și întărită duhovnicește de către Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica, între anii 1794-1806.

În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost chemat la Bucureşti de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, fiind ales mitropolit al Ţării Româneşti. Ca arhipăstor, mitropolitul Grigorie Dascălul a desfăşurat o neobosită activitate pastoral-misionară şi social-culturală, numind ierarhi în scaunele episcopale de la Argeş, Râmnic şi Buzău şi întemeind şcoli teologice în fiecare dintre aceste centre eparhiale. De asemenea, s-a îngrijit de restaurarea Catedralei mitropolitane din Bucureşti, precum şi de traducerea şi tipărirea în limba româna a Vieţilor Sfinţilor.

Pentru viața și activitatea sa duhovnicească și culturală, Sfântul Ierarh Grigorie a rămas în memoria Bisericii și a neamului românesc drept cel mai de seama întâistătător al Mitropoliei Țării Românești din secolul al XIX-lea, pentru aceasta el fiind supranumit „Dascălul”.

.La 22 iunie, 1834, mitropolitul Grigorie adoarme în Domnul şi este înmormântat lângă zidul bisericii Mănăstirii Căldăruşani, în partea de nord. După şapte ani, osemintele sale s-au strămutat în gropniţa Mănăstirii Căldăruşani, iar în prezent sunt aşezate în pridvorul bisericii.Pentru viaţa şi activitatea sa, în octombrie 2005, la propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, Sfântul Grigorie a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Racla cu moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu se află în biserica Mănăstirii Căldăruşani.

În această zi este pomenit și Sfântul Sfințit Mucenic Eusebie, care a trăit în timpul împăratului Constantin cel Mare (306-337) și a fost episcop al cetății Samosata, ce aparținea de Patriarhia Antiohiei.

În timpul domniei lui Iulian Apostatul, când creştinii erau persecutaţi, Eusebie şi-a dezbrăcat vestmintele arhiereşti, s-a îmbrăcat ca simplu soldat şi a cutreierat Siria, Fenicia şi Palestina. În tot acest timp, a cercetat starea creştinilor şi a bisericilor. Totodată, a hirotonit preoţi, diaconi, citeţi, iar în unele locuri a sfinţit ierarhi.

A fost ierarh în timpul în care Biserica era tulburată de erezia lui Arie, deși, la Sinodul I Ecumenic (325), arianismul fusese condamnat. Îmbrăcat în soldat, Sfântul Eusebiu a mers prin cetățile din Siria, Fenicia și Palestina, hirotonind preoți și episcopi ortodocși într-o vreme în care multe din scaunele episcopale erau ocupate de ierarhi arieni.

În timp ce se afla în cetatea Doliche pentru a sfinţi un episcop, un eretic i-a strivit Sfântului Eusebie capul cu o cărămidă, trecând, astfel la Domnul, în anul 379 d.H.

 

 

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate