Sensei Vladimir Jorga: Piatra-Neamț este suficient de calificat pentru a organiza Campionatul European de Karate 2017

3

subtitrare

Sensei Vladimir Iorga – 9 DAN, președinte al Federației Europene de Karate Tradițional, a fost prezent în municipiul Piatra-Neamț cu ocazia etapei pentru Zona Moldova a Campionatului Național de Karate Tradițional pentru Cadeți, Juniori, Tineret și Seniori, desfășurat în weekendul 25-27 martie. Este un eveniment susținut cu multă implicare de municipalitatea pietreană și de primarul Dragoș Chitic.

sensei-vladimir-jorgaDe altfel, municipiul Piatra-Neamț s-a înscris în competiția orașelor europene pentru a găzdui Campionatul European de Karate Fudokan 2017. Deși municipiul concurează cu orașe europene de talia Parisului, Sensei Vladimir Jorga a felicitat municipalitatea pietreană pentru buna administrare a orașului. „Aș vrea să le mulțumesc domnului Nicolaie Mărăndici pentru că m-a invitat în România și lui Sensei Paul Pintilie pentru invitația la Piatra-Neamț. Sunt pentru prima dată aici și am avut ocazia să vizitez și să analizez posibilitățile tehnice ale organizării la Piatra-Neamț a Campionatului European de Karate. Pot spune că Piatra-Neamț este suficient de calificat pentru a organiza acest campionat, mai ales pentru că sunt foarte mulți copii și cadeți aici în România. Vă spun sincer, sunt foarte surprins. E un oraș foarte frumos!”, a declarat sensei Vladimir Jorga.

În cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul Primăriei Municipiului Piatra-Neamț, în avanpremiera etapei pentru Zona Moldova a Campionatului Național de Karate Tradițional pentru Cadeți, Juniori, Tineret și Seniori, Sensei Vladimir Jorga, președinte al Federației Europene de Karate Tradițional și medic de profesie, a avut ocazia să prezinte câteva dintre beneficiile practicării karate-ului asupra sănătății.

„Am început cercetările și studiile medicale în urmă cu 40 de ani. Karate este o artă tradițională, în Japonia a fost acceptat ca o artă, motiv pentru care nu au existat studii aprofundate cu privire la antrenamentul karate și influența disciplinelor karate asupra sănătății umane. Timp de 40 ani am publicat foarte multe articole științifice. Pot să vă spun că în ceea ce privește educația, în special la copiii între 5 și 12 ani, una dintre cele mai bune discipline este karate. Îi învață pe copii obiceiul de a munci, crește stima de sine și conștientizarea responsabilităților. Este un aspect foarte important în această etapă de dezvoltare a caracterului copiilor. Practicarea karate-ului influențează pozitiv sistemul cardiovascular, inima și vasele de sânge. Din punct de vedere metabolic, practicarea karate-ului poate controla nivelul de zahăr din sânge, trigliceridele, colesterolul. Este ceva ce noi recomandăm și veteranilor noștri, peste 50 de ani, să continue antrenamentul de karate.

Pentru că atunci când ne referim la sănătate, includem și partea psihică, nu doar cea fizică, este important de punctat și faptul că foarte multe persoane suferă de boli psihice. În acest sens, există mai multe studii care abordează karate-ul ca o formă de terapie pentru persoanele (copii sau adulți) care se confruntă cu boli de natură psihică sau anumite tipuri de handicap.

„Am început recent niște studii în acest sens, privitoare la stress  și depresie. Karate-ul este una dintre metodele prin care putem lupta împotriva acestor probleme. Am început o nouă disciplină dedicată persoanelor cu handicap mintal, paraplegicilor, persoanelor cu probleme de natură vizuală sau auditivă, chiar și persoanelor care suferă de Sindromul Down. Am fost parte a unui astfel de program în Long Island University din Brooklin și am observat un program brazilian cu rezultate excelente în acest sens pentru copiii cu Sindromul Down. Competiția este adaptată la nivelul lor, oferindu-le și lor posibilitatea de a practica acest sport. Desigur că sunt rezultate pozitive asupra sănătății lor.”, a conchis Sensei Vladimir Jorga.

Primarul Dragoș Chitic a încheiat conferința de presă declarând: „Aș vrea să îi mulțumesc în mod deosebit domnului Vladimir Jorga, atât pentru cuvintele frumoase exprimate despre orașul Piatra-Neamț,  cât și pentru pledoaria legată de acest sport care, la acest moment, mi-a stârnit interesul.”

M. I.

Click here for English version

telegram ziar piatra neamt
Citește și
3 Comentarii
  1. Petru Stancu spune

    II doresc tot succesul de pe lume .

  2. Dragan Lenuta spune

    Cu ce si de unde fonduri ,nemernici isi pun la pensii!

  3. Horia Deak spune

    Pe fratele lui, sensei Ilia Iorga l-am cunoscut in anii 80 in stagiul de la Olimp.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate