Sedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ

0

Joi, 22.03.2012 ora 12.00, în  incinta Palatului Administrativ a avut loc şedinţa  extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.  Şedinţa a fost prezidată de domnul prefect Mihai Archip .

În cadrul şedinţei au fost dezbătute: Programul de măsuri pentru salubrizarea localităţilor, cursurilor de apă şi căilor de comunicaţii din judeţul Neamţ şi Programul de măsuri pentru reducerea numărului de incendii generate de arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale.

Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au responsabilitatea salubrizării şi degajării cursurilor de apă de obstacolele care pot împiedica curgerea apelor şi asigurării secţiunii de curgere a podurilor şi podeţelor şi curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale. Executarea acţiunilor de salubrizare a localităţilor se va realiza cu personal identificat pe plan local. Este necesară completarea stocului de materiale şi mijloace pentru intervenţia în situaţiile de urgenţă generate de inundaţii şi fenomene hidrometeorologice periculoase.

Respectarea prevederilor Hotărârii nr. 4 cu privire la salubrizarea localităţilor, cursurilor de apă şi căilor de comunicaţii se va verifica de către comisii formate din reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Petrodava” al judeţului Neamţ şi Comisariatului Judeţean Neamţ al Gărzii Naţionale de Mediu, în baza unui program ce va fi întocmit şi comunicat până la data de 30.03.2012. La finalizarea acţiunii, aştept un raport complet care să conţină rezultatele acestor verificări. Controalele se vor efectua la  persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în domeniul exploatării forestiere, în vederea verificării modului de gestionare a deşeurilor rezultate în urma proceselor tehnologice şi amenajarea platformelor primare de prelucrare şi depozitare a masei lemnoase.” a declarat prefectul Mihai Archip.

Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va executa numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor. De la această prevedere sunt exceptate arderile vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale din cadrul gospodăriilor cetăţeneşti. Permisul de lucru cu foc nu se va emite pentru acele lucrări care urmează a fi executate pe terenuri care sunt traversate sau sunt amplasate la o distanţă mai mică de 10 m faţă de linii electrice aeriene (LEA) de medie şi înaltă tensiune, conducte de transport gaze naturale sau produse petroliere.

„Ca în fiecare primăvară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă  are în derulare două activităţi importante : reducerea  numărului de incendii generate de arderea de mirişti  şi salubrizarea. Astăzi vom supune la vot hotărârile numărul 4 şi 5, care cuprind măsurile necesare a fi luate pentru ducerea la îndeplinire a acestor activităţi.

Doresc să subliniez faptul că la nivelul judeţului Neamţ ne confruntăm, în medie, cu şapte arderi necontrolate zilnic, ca urmare a arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale, care scapă de sub control. Cer primarilor să convoace, în şedinţă extraordinară, până pe data de 30.03.2012, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă în vederea stabilirii măsurilor specifice de îndeplinire a prevederilor hotărârilor pe care astăzi le discutăm.

O măsură care, cu siguranţă va da rezultate, este angrenarea reprezentanţilor bisericii, având în vedere influenţa pe care aceştia o au în rândul populaţiei, în activităţi specifice de informare preventivă a cetăţenilor, cu prilejul slujbelor religioase, asupra interzicerii utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor agricole şi a curţilor.

Se vor realiza controale şi se vor aplica sancţiuni dacă va fi cazul, prin intermediul componentei preventive a serviciilor voluntare, asupra modului în care sunt respectate prevederile cuprinse în Normele generale de apărare împotriva incendiilor şi Dispoziţiile generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale .” a declarat prefectul Mihai Archip.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate