Sedinta extraordinara a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

1

Prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, a condus astăzi lucrările şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a avut pe ordinea de zi o prezentare a urmărilor fenomenelor meteorologice periculoase produse sedinta prefecturaîn luna iunie a.c., stabilirea măsurilor pentru refacerea şi reabilitarea lucrărilor afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în luna iunie a.c. şi aprobarea unor măsuri pentru diminuarea potenţialelor efecte negative ale caniculei şi secetei precum şi ale fenomenelor periculoase ce se pot produce alternativ perioadelor caniculare.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ a subliniat că precipitaţiile căzute în intervalele 2-15 iunie şi 22-27 iunie a.c. (între 125 l pe mp şi 388 l / mp la Legin – Pipirig)
au depăşit odată şi jumătate media lunară multianuală înregistrată. Pagubele înregistrate au fost generate însă de caracterul torenţial al ploilor, respectiv căderi de cantităţi mari de precipitaţii în unitate de timp, producând scurgeri masive de pe versanţi. Un maxim istoric a fost atins în comuna Pipirig, când în 40 de minute s-au înregistrat 100 de l / mp.
Ca urmare, au fost afectate: municipiul Piatra Neamţ, oraşele Tîrgu Neamţ şi Roznov precum şi 24 de comune.
Datele centralizate din rapoartele operative transmise de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au pus în evidenţă următoarele efecte:
– 177 gospodării inundate , din care 42 de locuinţe
– 20 de poduri şi 39 de podeţe
– 1 punte hidrometrică distrusă şi alte 21 de punţi afectate
– 11 km de DJ, 9,54 de drumuri comunale şi 41,86 km de drum sătesc
– 37,05 ha teren arabil afectat, 100,7 ha păşune şi 20 ha fâneţe afectate
– o conductă de alimentare cu apă afectată, 2 linii electrice şi una telefonică,
– 4 lucrări hidrotehnice afectate
– 47 de fântâni colmatate
Comitetul Judeţean pentru situaţii de urgenţă a aprobat două proiecte de hotărâre, între măsurile prevăzute fiind:
– continuarea inventarierii şi evaluării pagubelor, de către comisii de specialişti, constituite prin ordin al prefectului;
– dezinfectarea fântânilor şi monitorizarea calităţii apei
– dezinfecţia şi dezinsecţia teritoriului afectat
– refacerea şanţurilor de scurgere a apelor şi îndepărtarea aluviunilor din gospodării
– solicitarea de sprijin guvernamental, după încheierea evaluărilor
– demersuri către Administraţia Naţională Apele Române pentru finanţarea cu prioritate a lucrărilor din cadrul investiţiei „Amenajare râu Cracău la Slobozia” Roznov.

„Continuăm să lucrăm în echipă, toţi cei cu responsabilităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă, pentru a gestiona orice problemă care ar putea pune în pericol cetăţeanul şi bunurile lui” a spus prefectul George Lazăr.

Chiar dacă luna iunie a fost marcată de ploi abundente, au fost reamintite şi s-au aprobat măsurile necesare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă provocate de caniculă şi secetă, îndeosebi riscul de incendii în fondul forestier. S-au reamintit totdată prevederile legii privind măsurile ce trebuie luate de angajatori în perioadele de temperaturi extreme.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. janel iosub spune

    Am vazut ca in ultima sedinta a CJ un consilier judetean a facut o solicitare de alocare a „modestei” sume de 50.000 de lei pt zilele cetatii ce vor avea loc la TG. Neamt. Nimic rau la prima vedere, insa,atunci cand oamenii sufera din cauza inundatiilor, stau cu namolul in casa, nu au apa potabila, cineva mai cosmopolit se gandeste la petreceri, mititei, carnaciori si folcloriste locale!!! Asta este, tara moare si baba se piaptana…..!

    ADMIN : Bugetul la cultura este diferit de bugetul de inundatii …… nu se pot muta bani dintr-o parte in alta .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate