Se scumpește gunoiul pentru că s-a furat prea mult

2

În scurt timp se va scumpi gunoiul. Acest lucru îl anunțăm de mult timp și doar cine este foarte indiferent la ce se întâmplă în jurul său nu a înțeles că această scumpire este inevitabilă.

Dacă la alte scumpiri am găsit tot felul de argumente logice, în cazul gunoiului la Neamț, adevărul, fără să o dăm pe după cireș, este că la implementarea noii forme de organizare a colectării și depozitării deșeurilor la Neamț s-a furat în draci. Astfel că proiectul care ar fi trebuit să ducă la o scădere a costurilor, la reciclare, etc. nu funcționează și în loc să diminueze costurile le mărește. În teorie, în fiecare zonă a județului trebuiau să fie stații de sortare iar la groapa de gunoi de la Girov să ajungă doar gunoiul nesortat, adică maxim 25% din ce se colectează. Din păcate, cu complicitatea instituțiilor care ar fi trebuit să ia măsuri, depozitul de la Girov s-a umplut cu gunoi nesortat, deci au crescut prețurile în loc să scadă.

Proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Neamț”, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 a fost pușculița cu bani de unde s-au alimentat mafioții, securiștii și prietenii lor. Aproape totul a fost supraevaluat sau unele chestii s-au făcut doar pe hârtie, banii fiind furați în totalitate.

pubele-neamt
pubele-gunoi-neamt

Deoarece mafia compusă din bandiți și oamenii lor din instituțiile de la Neamț par să scape și de data aceasta, reluăm un subiect mai vechi pe care unii ar vrea să îl uităm.
E vorba de milioanele de euro sifonate la lumina zilei cu achiziții supraevaluate clar. Vorbim de fapte certe, nu de suspiciuni nefondate sau bănuieli. 

În decembrie 2013 la Consiliul Judeţean Neamţ s-a semnat un contract în valoare de 6.319.958 lei din cadrul Master Planului privind sistemul de management integrat al deşeurilor. Contractul presupunea livrarea a  3.024 de containere metalice de 1,1 metri cubi, pentru colectarea deşeurilor reziduale în zonele rurale ale judeţului Neamţ. În mod miraculos, acest contract nu a fost câștigat de vreo firmă autohtonă, ci de o întreprindere individuală din Italia, mai precis, întreprinderea individuală Greco Achille, cu sediul în Torano Castello Scalo CS Italia. Prețul fiecărui container a fost de 20 milioane lei vechi, mult peste tot ce știam noi legat de prețurile pentru astfel de recipiente.
În anul următor, în 2014, când ar fi trebuit să înceapă să vină tomberoanele din Italia, surpriză… ele nu veneau de nicăieri, ci se asamblau la Piatra-Neamț. La momentul respectiv am cercetat subiectul, am făcut poze și ne-am luat perdaful obișnuit primind niște explicații de toată jena, dar mai ales fiind acuzați că ce am pozat noi nu are absolut nicio legătură cu recipientele de 20 de milioane. Și când spun acuzați, nu mă refer la vorbe de ocară, ci la o plângere penală pe motiv că punem în pericol proiectul european etc., etc.

Imediat după articolul respectiv pubelele metalice au dispărut din curtea firmei din Piatra-Neamt, activitatea de asamblare făcându-se tot acolo, dar cu maximul de discreție și cu încărcatul containerelor doar pe întuneric.

În anul 2015 proiectul se apropia de final, groapa de gunoi trebuia să se deschidă și, ce să vezi? Surpriză! Containerele metalice produse la Piatra-Neamț au ajuns la depozitul de gunoi de la Girov de unde au fost livrate către UAT-urile din județ.

publele-groapa-gunoi

Desigur că am verificat toată povestea și se confirmă că aceste pubele sunt exact cele pe care le pozaserăm noi.

Unde este toată șmecheria? Am reverificat marea întreprindere individuală din Italia și nu am găsit indicii care să ne ducă cu gândul la vreo firmă care să poată produce mii de containere. Am găsit doar o hală amărâtă și atât. Desigur că povestea oficială este aceea că pentru a nu cheltui bani cu transportul containerelor ele au fost aduse pe bucăți și asamblate printr-o pură coincidență în fabrica familiei Tărâță unde întreprinderea individuală din Italia a închiriat un spațiu… etc.

inteprindere-individuala

Cât valorează șmecheria?  Deși pentru toată lumea e clar că șirul de coincidențe este extraordinar de suspect, să presupunem totuși prin reducere la absurd că o întreprindere individuală din Italia a câștigat o licitație internațională și a venit cu linia de asamblare la Piatra-Neamț. Ei bine, nici așa nu e bine, din cauza prețului.

pre-uri-publele

Același tip de container metalic care pentru nemțeni a costat 2000 lei, pe toate site-urile de profil din România are valoarea de aproximativ 1.200 lei, dar se găsește și mult mai ieftin. Pe site-urile de profil din Italia, aceeași situație, prețuri între 200 și 300 $, în funcție de capacitate și, atenție, vorbim de prețuri la bucată, nu pentru 3000 de containere.

Așadar, iată cum se poate câștiga lejer un 250 euro de container, ori 3024 de recipiente, deci vreo 750.000 euro dintr-un foc dacă e să calculăm preț de bucată, căci la en gros vorbim lejer de sifonarea a 1 milion de euro.

compost-3

Care este adevărata dimensiune a șmecheriei cu pubelele de gunoi de la Neamț?
În afară de ce ați văzut mai sus au mai fost achiziționate și 52.000 bucăţi unităţi de compostare individuală, care sunt și la această ora nefolosite în mare parte dar a căror valoare a fost de 11.656.049,60 lei adică niște porcării de plastic fără fund, dar cu valoare de inventar de 224 lei care stau și acum aruncate prin curțile primăriilor.
Și au mai fost luate 4.545 containere din plastic, de 1,1 metri cubi pentru platformele de colectare, 20.900 de pubele din plastic de 120 litri, pentru deşeurile biodegradabile, în valoare de 6.093.856 lei.

Dacă ne apucăm de calculat diferențele de cost de la recipientele similare care se găsesc pe piața liberă la preț de bucată și ce s-a achiziționat pe acest proiect la preț de en gros, vorbim de o diferență de peste 8 milioane de euro bani sifonați.

Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi la o simplă căutare pe internet cât costă ceva și să compari cu ce s-a achiziționat și să rezulte o diferență de milioane de euro. Milioane de euro furate la lumina zilei. Milioane de euro care ar fi trebuit să fie folosiți la randamentizarea colectării gunoiului în scopul scăderii costurilor, nu a creșterii lor cum se întâmplă acum.

tarcuri-gunoi

Acum, după investirea celor peste 30 milioane de euro, județul Neamț stă mult mai prost la capitolul gunoaie decât înainte. Dacă înainte oamenii din mediul rural găseau soluții nu tocmai ecologice, dar găseau soluții pentru gunoiul pe care îl produceau, acum tot județul este plin de țarcuri insalubre care nu se pot folosi pentru că au fost proiectate greșit, adică sunt mai mici decât containerele, dar banii s-au cheltuit și pe aceste chestii care nu se folosesc.

La nivelul depozitului ecologic de la Girov ar trebui să se respecte obligativitatea colectării separate a deșeurilor, lucru care nu se întâmplă nici până la această oră, deși reglementările există de ani buni. 

La nivelul fiecărei UAT, platformele de colectare a deșeurilor care au fost prevăzute pentru amplasarea celor 4 tipuri de containere (3 pentru deșeuri sortate, unul pentru deșeuri reziduale) nu sunt funcționale, iar presortarea deșeurilor este practic imposibilă.

groapa-gunoi-girov

Prin urmare, s-a ajuns ca la depozitul de la Girov să fie livrate cantități uriașe de deșeuri nesortate și așa va fi mult timp de acum încolo ceea ce va genera costuri suplimentare față de sistemul neecologic de colectare a gunoaielor care funcționa înainte în județ.

În concluzie, zeci de milioane de euro au fost cheltuite (a se citi furate în mare parte) și ni s-a spus că asta va duce la o colectare ecologică, reciclare și scăderea costurilor, dar în realitate a dus la mărirea costurilor și acesta este de abia începutul.
Localitățile care vor face nazuri că nu vor să mărească prețurile se vor trezi cu gunoiul neridicat și nici nu vor avea posibilitatea să îl strângă ei sau să apeleze la altă firmă deoarece gestionarea deșeurilor din Neamț a fost gândită în stil mafiot cu monopol asupra acestor servicii.
Deci toată lumea va plăti mai mult decât face deoarece mafioții, securiștii și bandiții la costum trebuie să se îmbogățească.

Și să vedeți ce prețuri vor fi când vor pleca social democrații de la putere și vor veni înapoi cei care au făcut șmecheria cu gunoiul la Neamț și care nu au reușit să ducă planul la bun sfârșit.

Folosirea cuvintelor mafie și securiști în articol nu sunt pentru a colora textul. Există suspiciuni și indicii că în spălarea și sifonarea banilor de la acest proiect a fost implicată mafia din Italia și foști lucrători din servicii.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Onelian dalmatio spune

    Avem o grămadă de politruci care iau salarii babane iar urbea dao in colo noi să ne umplem buzunarele și atât in rest pa și pusi popor român

  2. vali spune

    Scumpiti fratilor ca Piatra Neamt este oras „fara caini”. Platim bani multi pt servicii f proaste. Containerele pline sunt neridicate la timp, sunt MIZERABILE , masinile de gunoi sun MIZERABILE , muncitorii, saracii, nu au echipament de protectie (salopete, bocanci, manusi, masti de protectie). Tot ce se selecteaza cat de cat in containere sunt aruncate gramada la groapa de gunoi. La groapa de gunoi este plin de copii romi care nu stiu ce-i aia scoala si traiesc din colectarea din gunoaie fortati de parinti. Asta arata ca nu avem primar, nu avem consilieri , nu exista garda de mediu, politie, nu se ocupa nimeni de asigurarea unei situatii igienice a orasului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate