Se interzice creșterea animalelor și păsărilor de curte în gospodăriile din Piatra-Neamț dacă cotețele și cuibarele nu sunt autorizate. Amendă între 1.000 și 1.500 lei

10

Noul “Regulament privind normele de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică din municipiul Piatra Neamț” propus de primarul Carabelea și votat de majoritatea consilierilor locali din Piatra-Neamț, probabil unii neștiind ce votează, spune:

ART 2 Este interzisă: lit d) cresterea animalelor si a pasarilor, precum si cultivarea gradinilor de legume si zarzavaturi pe domeniul public si privat al municipalitatii; cresterea si ingrijirea animalelor si pasarilor de orice fel in alte locuri decat cele amenajate autorizate in acest scop, igienizate si dezinfectate si cu respectarea normelor sanitar veterinare de prevenire si transmitere a bolilor la om si animale. Adaposturile pentru cresterea animalelor se amplaseaza conform normelor sanitar-veterinare aplicabile in acest sens (OMS nr.119/2014, actualizat in 2018 );

Nerespectarea acestei reguli se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 1.500 lei.

Posibilitatea ca un gospodar cu trei găini și un godac să autorizeze cotețul și cuibarul din curte conform (OMS nr.119/2014, actualizat in 2018 ) este mai mică decât posibilitate ca acel gospodar să plece în vacanță pe stația orbitală. Deci, amendă sau adio animalele de pe lângă casă. Sau refaci și autorizezi adăpostul care trebuie să fie la minim 50 metri de locuință cu zonă de biosecuritate, pante de scurgere, biocide, căi de acces, studiu de impact, etc.

În multe țări civilizate se aplică astfel de măsuri doar că în acele țări bătrânii au o pensie onorabilă și oamenii salarii decente, nu trebuie să mănânce ce fac și cresc pe lângă casă. Este revoltătoare această hotărâre, dar e votată de toți consilierii locali PNL, PSD, USR, PRO, ALDE și PMP. Majoritatea acestor consilieri probabil nici nu au citit ce au votat.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
10 Comentarii
 1. Janet spune

  Astia nu stiu pe ce lume traiesc . Cum poti sa interzici celor din cartieru Gara Veche,CIritei ,Valeni ,Sarata ,etc.sa cresti o pasare, sau un purcel.Ne transforma pe toti in cumparatori de la supermarchet. Nu vom mai putea sa avem un strat cu patrunjel, morcov.leustea. etc. Cumparam totul de la turci, polonezi si nu mai stiu
  de unde . In curti vor creste doar burueni. Va de capul lor cu asa strategie ,care este doar impotriva alegatorilor. Doamne fereste . Janet.

 2. George spune

  Cu așa măsuri aștia de la primărie nu vor mai pupa un nou mandat.

 3. Ștefan spune

  Da dacă eu nu mai am cu ce plăti impozitele….ăștia măgăriile de unde ar mai lua pensia specială….așa că….să mă lase să-mi cresc găină să facă oul…îl vînd cu 30 de bani…dau statului 25 de bani și rămîn și eu cu 5 bani…..mulțumim domnule Carabelea. Îmi pare rău că v-am votat…..mai degrabă puneam un găină în loc de ștampilă

 4. Anton spune

  Carabulea ăsta nu prea gândește…..

 5. Sorin spune

  Lumea evoluează. Nu fiți cârcotași. Așa e normal să fie . Suntem totuși un oraș.

 6. Ștefan spune

  Cînd mă angajezi la primărie, eu am salar de 200 de euro, nu de 2000 ca ăia din primărie și de la poliția locală care știu numai să pună biciul pe oameni. Să ne dea și botnițe

 7. Voica Victoria spune

  Tot ce se face este împotriva omului pentru distrugerea micilor gospodării și a resurselor de hrană.
  Este aberant ce s a hotărît.

  1. Diana Ichim spune

   Domnilor consilieri, v-ati lovit la cap?! A-ti uitat cand raneati balega de la vaca din grajd? A-ti uitat cand trebuia sa calcati prin gainat, ca sa ajungeti la cuibar sa luati oul?! Amintiti-va de unde a-ti plecat! Ca nu va crescut mama si cu tata cu oua de la Carefour si lapte din Lidl. Lasa-ti oameni sa aiba cu ce trai! Cand o sa creati locuri de munca pt fiecare om apt de munca, sa aiba salariu din care sa isi procure hrana de la magazine, atunci sa votati asemena decizii. Lasa-ti nasu jos, si mai usor cu standardele europene, cand o sa i se asigure un trai decent lu Nea Costica si lu Tanti Florica, cu o pensie de european, firesc, atunci sa le da-ti voi indicati unde sa isi puna cotetu pentru gaini, si daca are voie sau nu sa le creasca in ograda lor. Pana atunci, ciocu mic!

   1. Dani spune

    OMS 119 se refera la ferme (cel putin 50 de gaini). Deci, da, daca vreti sa cresteti 50 de gaini in curte, aveti nevoie de autorizatii. Altfel, pe proprietatea dvs puteti face si creste ce doriti!
    In rest, gata, consilierii si primaria au rezolvat toate problemele si acum numara gainile si ouale.
    Si ca sa intre in curtea dvs la njmarat de gaini, au nevoie de mandat. Llus trebuie sa faca un studiu de impact si sa demonstreze ca gainile dvs reprezinta un real pericol pentru sanatatea locuitorilor orasului + sa demonstreze ca zgomotul produs de gaini sau animale depaseste limitele trecute in Ordinul 119.
    Alo, domnilor consilieri, la tv zice ca vine valul 4 de covid! Mai bine ati rezolva problemele reale cu spitalul, cabinetele, tabletele pentru copii (ca sigur vor face iar scoala online), cu aprovizionarea caminelor pentru batrani etc. Lasati gainile in pace. Chiar aveti chestii mai serioase de rezolvat. Vedeti ca se inunda strazile cand ploua si n-are lumea bani de paine!

  2. Dani spune

   Aceste norme sunt neconstitutionale! Pe terenul lui, in curtea lui si in casa lui fiecare om face exact ce vrea! Oricum, bravo pietreni! Ce ati votat, exact aia aveti!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate