SCRISOARE DESCHISĂ către toţi prietenii TEATRULUI TINERETULUI din PIATRA-NEAMŢ

4

 Autorităţi locale din Piatra-NEAMŢ şi judeţene NEAMŢ,

redaţi-ne TEATRUL  TINERETULUI   restaurat corespunzător!

SCRISOARE  DESCHISĂ către toţi prietenii TEATRULUI  T INERETULUI  din  PIATRA-NEAMŢ

           Stimaţi prieteni,

Subsemnaţii, cetăţeni ai municipiului Piatra-Neamţ şi foşti directori ai TEATRULUI  TINERETULUI , credem că suntem datori să intervenim public pentru apărarea unei tradiţii artistice exemplare,  pentru salvarea de la mutilare şi transformarea unei clădiri monument, a unui spaţiu în care T. T. a scris peste o jumătate de secol de istorie, într-o sală oarecare în care nu se va mai putea face teatru – dacă vom mai avea un teatru – la parametri optimi.

Dată fiind totala lipsă de reacţie a responsabililor care au generat actuala stare de lucruri, considerăm că este nevoie de implicarea urgentă şi fermă a cetăţenilor municipiului, a tuturor acelora care, din ţară sau din străinătate, decenii în şir au preţuit adevăratele miracole artistice ale mereu tânărului teatru de la Piatra-Neamţ.  Aşadar, pe scurt:

Suntem în anul de graţie 2013! Realitatea o vedem şi se cunoaşte: de mai bine de doi ani de zile, teatrul este închis! Entuziasmul resimţit, atunci când clădirea teatrului a fost inclusă în Proiectul programului de restaurare a Curţii Domneşti, finanţat  cu contribuţia U. E., s-a transformat în deziluzie.

 Nimeni nu şi-a imaginat  că cei ce s-au angajat la o astfel de importantă şi plină de răspundere acţiune – care impunea, mai presus de orice, profesionalism şi seriozitate – pot  trece la închiderea instituţiei, la demolarea tuturor instalaţiilor tehnice, a mobilierului şi a altor dotări şi componente specifice, fără a avea garanţia înlocuirii lor cu altele măcar tot atât de performante, garanţia existenţei integrale a resurselor financiare, fără consultanţă de specialitate (inclusiv din teatru) şi fără contracte cu furnizori specializaţi în asigurarea echipamentelor strict necesare funcţionalităţii la un nivel superior.

S-au făcut, în schimb, „consolidări” peste „consolidări” (???), demolări de pereţi interiori, tencuieli care nu erau necesare, spoieli şi „ respoieli”, urmate de o sumedenie de retuşuri, s-au montat termopane (?), dar …  s-au realizat şi câteva lucrări semnificativ mai bune: învelitoarea clădirii (?), instalaţia de încălzire (?), unele spaţii de la nivelul lojelor. Spunem toate acestea, mai mult din auzite deoarece, la rugămintea de a fi lăsaţi să vedem realitatea din clădire, am fost refuzaţi categoric!

Nici articolele publicate în ziarul Realitatea sau în Revista Antiteze, unele preluate pe pagina de Facebook a T. T., cuprinzând opinii avizate şi binevenite,  în care se propuneau o serie de măsuri strict necesare pentru urgentarea lucrărilor şi darea în folosinţă a clădirii, nu au avut niciun ecou la cei direct implicaţi şi răspunzători pentru iniţierea unei intervenţii de o atare anvergură.

În această situaţie când, în loc de responsabilitate politică şi administrativă, asistăm la pasarea răspunderii, iar teatrul este învinovăţit că nu acceptă imediat o recepţie parţială (în fond frauduloasă),  când riscăm să ne plece actorii şi ceilalţi creatori spre centrele cu mai mare vitalitate culturală din România, când se amână sine die reînstăpânirea comunităţii asupra prestigioasei instituţii de spectacole ce îi aparţine de peste o jumătate de secol, trebuie să acţionăm noi, cu responsabilitate şi simţ civic!

Ca atare, stimaţi prieteni, în locul ineficientelor demersuri strict individuale şi pentru contracararea jocurilor politice şi de interese economice inacceptabile, indiferent ale cui vor fi fiind, vă propunem câteva mijloace legale de protest civic:

   1.       începând cu data de 5 februarie a.c., fiecare prieten al T. T. (indiferent unde se află, în ţară sau în străinătate) şi toţi acei cetăţeni care doresc să ia atitudine, să se adreseze prin scrisori, mesaje telefonice sau prin site-urile şi paginile Facebook ale Primăriei Piatra-Neamţ, Consiliului Judeţean Neamţ, Prefecturii Neamţ şi parlamentarilor din judeţul Neamţ, exprimându-şi punctele de vedere în legătură cu calitatea reparaţiilor de la T. T. , cu modul de cheltuire a banilor, cu măsurile ce trebuie luate în continuare pentru recuperarea eventualelor pagube şi urgentarea lucrărilor, ca şi în legătură cu alte aspecte tehnice sau morale privind realizarea lucrărilor de restaurare;

  2.   în cazul în care, până la 15 martie, Primăria Piatra-Neamţ şi Consiliul Judeţean Neamţ, singurele instituţii administrative responsabile, nu îşi fac publice, prin mijloacele ce le au la dispoziţie, punctele proprii de vedere în legătură cu situaţia creată în restaurarea teatrului şi asupra demersurilor şi propunerilor făcute de cetăţeni, vom iniţia următoarele:

  • constituirea unui comitet cetăţenesc de coordonare  şi obţinere a aprobărilor legale pentru organizarea de acţiuni civice,
  • organizarea, dacă va fi cazul, în ultima decadă a lunii martie, a unei suite de acţiuni în vederea afirmării voinţei cetăţeneşti şi a restabilirii respectului faţă de T.T. şi de celelalte instituţii culturale care au căzut victime ale ignoranţei şi abuzurilor administrative, ca să nu mai vorbim acum şi de soarta Complexului istoric (Biserica Sf. Ioan şi Turnul clopotniţă, edificate de însuşi Ştefan cel Mare şi Sfânt în anii 1497-1498), unde s-a intervenit cu brutalitate, amatoristic şi fără o finalitate demnă de istoria şi cultura naţională. Toate acestea trebuie supuse dezbaterii publice şi urmate de măsuri corespunzătoare.

În paralel cu acţiunile preconizate, Comitetul cetăţenesc va solicita sprijinul parlamentarilor din Neamţ, al Ministerului Culturii şi al celorlalte organisme naţionale abilitate, informând, totodată şi Comisia Europeană care a contribuit cu fonduri la Proiectul de restaurare şi reabilitare a Curţii Domneşti, proiect  incluzând şi restaurarea teatrului.

Stimaţi prieteni, avem convingerea că acest demers va găsi ecoul cuvenit în conştiinţele Domniilor Voastre, că  vă veţi alătura nouă, prin intervenţii categorice la cei în drept, menţionaţi mai sus, şi aşteptăm cu deosebită încredere, ziua când TEATRUL  NOSTRUTEATRUL  TINERETULUI  va redeveni templul artistic din centrul cetăţii noastre, în casa care i-a fost dintru început construită cu abnegaţie, cu jertfă şi cu banii comunităţii!

                        Gheorghe Bunghez                                Cornel Nicoară                                      Mircea Zaharia

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Horia spune

    BINE CA V-ATI TREZIT. DE CÂTEVA LUNI INSIST PE FACEBOOK, ŞI NU NUMAI, SĂ SE IA ATITUDINE ! ALTFEL TT VA AVEA SOARTA CINEMATOGRAFULUI „COZLA” . CA SĂ DAU DOAR UN EXEMPLU !!!

  2. Leo Taxil spune

    Dezastrul de la Teatrul Tineretului se datoreaza atribuirii acestei lucrari de reabilitare firmei Romconstruct, firma cu o reputatie proasta, fara experienta in domeniu si cu personal de specialitate slab pregatit, cu muncitori racolati pe strada, si in cirdasie cu cea mai slaba firma de proiectare posibila, Genesis Iasi. Aici ar fi necesara o ancheta amanuntita, deoarece se pare ca s-au incasat sume de 2-3 ori mai mari decit valoarea lucrarilor executate (si de calitate proasta) si cu toate acestea n-au ajuns banii pentru dotarea cu instalatii moderne de lumini si sonorizare, ba chiar nici pentru scaunele din sala!!!

  3. cititor ziar de Piatra Neamt spune

    La TT va fi un Bordel de Lux ??

  4. cris99 spune

    Mi-e greu sa cred ca glasul acestor oameni de cultura nemteni, poate fi auzit de urechile pline cu ceara ale ursului…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate