Școala de vară de diplomație și discurs public – un proiect al Asociației de părinți „Petru Rareș”

0

Proiectul Asociației de părinți „Petru Rareș” Piatra Neamț, „Școala de vară de diplomație și discurs public”, ediția I, s-a desfășurat la Colegiul Național „Petru Rareș”, în perioada 8-12 august 2022. Proiectul a fost depus în luna martie la Primăria Piatra Neamț și a primit o finanțare de 10.000 lei din fonduri publice pentru desfășurarea activităților.

Asociația de părinți și-a propus să ofere elevilor, în incinta liceului, cinci zile de activități de vacanță, circumscrise inovației în ceea ce privește astfel de activități, căci acest tip de școală de vară este unic în peisajul educativ nemțean. Tema acestei săptămâni a fost „Promovarea imaginii comunității locale” ca viitor ambasador.

Cu sprijinul echipei manageriale (director, profesor Grigoruță Oniciuc și director adjunct, profesor Claudia Jora) și al unei echipe de profesori de elită (profesor Cătălina Boghian, profesor Cristina Grigori, profesor Loredana Mitrea), cele cinci zile, desfășurate de la ora 9 la orele 14, au oferit celor 20 de elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș” (cu vârste între 15 și 18 ani) ateliere de comunicare empatică (cu actorul Ștefan Ruxanda), ateliere de comunicare persuasivă și de dezbatere publică (profesor Melania Iliuță, profesor Simona Huțu-Ailoae), precum și un atelier zilnic de infografie (susținut de elevii Alexandra Paica și Mircea Verdeanu), un atelier în care elevii au învățat cum să facă promovarea orașului prin afișe și pliante cât mai atractive.

Noutatea unor astfel de activități a fost constituită de conferințele la care au intervenit în fața elevilor personalități ale lumii diplomatice, precum: cu prezență fizică, pe scena liceului, Excelența Sa, Ambasadorul României în Filipine, doamna Răduța Matache, și, on line, Excelența Sa, Ambasadorul României în Republica Franceză, domnul Luca Niculescu, fostul Prim Consul al României în Malaysia, doamna Camelia Tudose, reprezentantul Ambasadei Franței în România, domnul Michaël Koriche (atașat de cooperare educativă, responsabilul Alianțelor Franceze din România), reprezentantul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii în România, doamna Caroline Risby. Aceste conferințe au fost, de fapt, un schimb de experiență pe care personalitățile diplomației române și străine l-au avut cu elevii celui mai bun liceu nemțean care au adresat foarte multe întrebări pertinente. Această practică a conferinței – dezbatere – dialog a arătat interesul elevilor înscriși la cursurile acestei școli de vară atât pentru lumea diplomației, cât și pentru tehnicile de promovare a imaginii țării noastre în lume și pentru modalitățile eficiente de cooperare și colaborare multilaterală, printr-un marketing de brand optim.

Timp de două zile, avocatul Mihai Stahie din cadrul baroului București, doctorand al Universității Paris 1 Panthéon-Sorbonne a indicat elevilor care sunt limitele legale ale colaborării internaționale, câteva elemente de etichetă și liniile etice ale diplomației digitale, căci promovarea în social media devine din ce în ce mai importantă în lumea diplomatică.

 Toți participanții au remarcat înalta ținută a acestor activități, interactivitatea lor. Invitații au apreciat, la rândul lor, calitatea pregătirii elevilor rareșiști, implicarea lor în activități și interesul lor pentru diplomația publică, educativă, lingvistică și digitală. În ultima zi a școlii de vară, elevii au ieșit pe platoul Curții Domnești (sub pavilionul obținut cu sprijinul Centrului de Cultură și Arte „Carmen Saeculare”) pentru a-și prezenta discursul și pliantul de promovare a comunității lor locale. Indiferent de domeniul profesional pe care și-l vor alege, ei vor fi mereu ambasadorii comunității locale din care provin, la fel cum sunt actualmente doamna Răduța Matache, doamna Camelia Tudose, domnul Ștefan Ruxanda, domnul Mihai Stahie, străluciți foști elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș”. La prezentarea finală, a fost prezent și primarul municipiului Piatra Neamț, domnul Andrei Carabelea, care a fost uimit de entuziasmul elevilor și de modul în care ei concep promovarea comunității. Copiii au primit premii acordate de asociația de părinți pentru discursul susținut în fața publicului și pentru pliantul realizat.

Reușita acestei primei ediții a școlii de vară de diplomație și discurs public, care va deveni, sperăm, peste ani, o tradiție, este incontestabilă, pentru că ea a adus în discuție problematica discursului public pentru elevii pasionați de drept, științe sociale, politică, istorie, drept internațional și pentru elevii care doresc să își depășească emoțiile atunci când vorbesc în public. Pentru ediția următoare, nume cunoscute și-au anunțat participarea. Până atunci, cuvintele maestrului Stahie vin să întărească dorința profesorilor și a părinților ca acești elevi să învețe și să-și construiască devenirea încă din anii de liceu: „Vă doresc să fiți monograme unice în istoria frumuseții, să treceți ca expresurile prin gările mici, și să nu zăboviți prea mult pentru minunile de parcurs, să înaintați ca ștafetele cu ceea ce vreți și vă doriți cu adevărat, conștienți fiind că nu biruința sau destinația contează și nu sunt, în fapt, nici obligatorii – ci călătoria contează.”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate