Scandalul podurilor din Alexandru cel Bun – Explicațiile și soluțiile primarului Ion Rotaru

1

Un nou scandal pornit de la Neamț și ajuns chiar la nivel național este cel al podurilor din Comuna Alexandru Cel bun. Unii oameni, care se ocupă în special cu reclamațiile, de dimineață și până seara, au descoperit un vid legislativ în ceea privește funcționarea podurilor și s-au apucat de făcut reclamații cum că podurile din comună nu au autorizație de funcționare, respectiv autorizații de construcție. De aici, cei de la Apele Române și cei de la Mediu au fost forțați, în urma numeroaselor sesizări, să vină să dea amenzi. Oamenii au fost amendați, primăria a fost amendată, și nu se poate face nimic pentru că este acest vid legislativ. Pentru a lămuri această situație, domnul Ion Rotaru, primarul localității, a fost invitat în cadrul emisiunii noastre.

„De la ce a plecat, ce se întâmplă?” (Robert Iosub – Ziar Piatra Neamț)

„Ca în orice comunitate, sunt mai multe partide, la nivel de țară, sunt partide de opoziție, care nu sunt deacord cu ceea ce face primarul, sau la nivel central – Guvernul. Ca atare, acești cetățeni, între ghilimele, ai Comunei Alexandru Cel Bun, (…). au făcut reclamații că trei poduri, care sunt acolo, între ei, nu au autorizație de construcție. (Precizând faptul că respectivele poduri au fost construite înainte ca el să devină primar). A venit Inspectoratul de Construcții, au venit de la Apele Române, ne-au dat 350 milioane (n.r. 35000 lei) amendă, suntem în instanță, sperăm să câștigăm, pentru că nu sunt pe terenurile noastre, ale primăriei, sunt pe terenurile Apelor Siret-Bacău, în speță Neamț. (…) Scrie text în lege până unde și cât. (…) Cetățenii respectivi au făcut podurile pentru că nu există o altă oportunitate de a ajunge la casele construite pe celălalt mal al unui rău decât peste un pod sau peste albie. Atât de proastă e legea, încât nici cu mașina sau cu căruța nu ai voie să treci prin albie și atunci, cetățenii aceia cum ajung la proprietățile lor pe partea cealaltă? (…) De aici a pornit acest tăvălug. (…) Apoi ce s-au gândit ei, hai să vedem pe tot traseul pârâului Secu-Vaduri, unde sunt 17 poduri la 17 gospodării, au venit din nou Apele Române – amendă, Inspectoratul de Construcții – amendă, Am scăpat cu asta. Bun, acum vreo două luni, nu știu exact, au venit și au făcut și pentru pârâul Valea Mare – Valea Mică și Agârcia. În total vreo 38 de poduri. O parte din oameni sunt amendați, câte 100 milioane la fiecare persoană (n.r. 10000 lei), și nouă 350 de milioane (primăriei) și câte 50 de milioane la cei din conducere dar am contestat, vom vedea dacă vom câștiga sau nu. (…)

Ne-am dus la Prefectură: „Ce facem, uitați ce au scris în final: ”Vă rog dispuneți eliminarea podurilor.” (Sunt poduri făcute de 40 de ani, de când eram mic și mergeam la zmeură pe Secu-Vaduri, de atunci sunt). (…) Trebuie modificată legea. Bun, am venit înapoi, l-am luat pe fostul secretar, am făcut o propunere legislativă să o preia deputații de Neamț, parlamentarii de Neamț, să o prezinte mai departe la Minister. (…) Mâine (n.r. astăzi – 18 martie) am întâlnire cu domnul Lazăr și o să vedem în ce zonă a ajuns acest proiect. (…) A mai fost o situație prin 2000 când a construit toată lumea case, blocuri, a fost tot așa un scandal la nivel de țară și a zis ”Stop, ce e construit până acum, rămâne așa, restul intrați în legalitate”. Ar trebui să se facă așa și acum. Să rămână cele care sunt, așa cum sunt, care sunt funcționale tehnic (…)

Eu, cât sunt primar, am și spus, îmi dau demisia, plec, eu nu pot să rămân singurul primar din România care a dărâmat toate podurile dintr-o comună.

Voi ajunge și până la Prim-ministru dacă văd că nu pot ajunge pe alte căi la o rezolvare a acestei probleme naționale. (…)”, a transmis primarul comunei Alexandru Cel Bun.

Pe final aș avea două întrebări mai delicate despre comuna dumneavoastră. Ne place, nu ne place, foarte mulți oameni din comuna dumneavoastră deversează dejecțiile în Bistrița.” (Robert Iosub)

„Dejecțiile nu mai sunt problema. Au fost amendați, s-au racordat, se racordează la canalizare, nu mai au treabă. (…) Au intrat toți în legalitate.”

Inclusiv situația legată de partea de epurare de la Bisericani s-a rezolvat, a transmis primarul: „M-au amendat, am câștigat în instanță. Decât să fac fosă ecologică și stație de epurare, mai bine fac canalizare de la Piatra Neamț până la Bisericani, 7 kilometri și jumătate.”

Încă o problemă, ceva inedit la primăria dumneavoastră, înțeleg că în jurul prânzului, sau cel puțin așa ne-au spus oamenii din comună, primăria se închide, paralizează, nu mai este nimeni la ghișeu, nu mai este nimeni nicăieri, e pauză de masă, și după asta se reia programul.” (Robert Iosub)

„Este parțial adevărat, parțial neadevărat. Într-adevăr a fost o perioadă când așa se întâmpla, ba mai mult, se făcea mâncare, ca la cantină. (…)”, a transmis Ion Rotaru.

În încheiere, acesta a ținut să precizeze că tot scandalul din comună, nu este altceva decât „o luptă politică, în care suferă cetățeanul. Când au venit în campania electorală au zis „vă ajutăm, suntem cu dumneavoastră”, ia uite cum ne ajută, ne ajută frumos.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Conducător auto spune

    De 25 de ani același primar.ha ,ha

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate