Sâmbătă, 17 septembrie, zi plină cu lansări de carte la „LIBRIS NEAMȚ” 2016

0

Târgul de carte Libris  se desfășoară în perioada 15-18 septembrie, în Parcul Tineretului din Piatra-Neamț. Evenimentul cultural este organizat de Camera de Comerț și Industrie Neamț, alături de următorii parteneri: Consiliul Judeţean Neamţ,  Primăria Piatra-Neamț, Societatea Scriitorilor din judeţul Neamţ, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” și Uniunea Scriitorilor din România, filiala Neamț.

Conform organizatorilor, la aceasta ediție participă nume de notorietate, dar și edituri de notorietate: 32 de edituri din Iași, Bistrița-Năsăud, Cluj, Craiova, Târgoviște, Bacău și Piatra-Neamț, edituri care vin cu programe complete și cu cărți diverse pentru toate gusturile. Pentru acest festival al cărții la Piatra-Neamț s-a amenajat o suprafață de 350 mp, spațiu în care au avut loc cu preponderență lansări de carte.

libris-35

Acest lucru s-a întâmplat și sâmbătă, 17 septembrie, când, începând cu ora 10:00, prezentatorul Constantin Tomșa a oferit o recenzie a lucrării promovate de Editura Inspirescu, Un autor și cărțile sale: Stăpânul licuricilor I–II, de Constantin Munteanu.

De la ora 10:30, Adrian Alui Gheorghe a pus în discuție lansarea volumului : Poeme, de Ioan Roman Suseni, Editura Sfântul Ioan.

Mai multe lansări de carte de la Editura Hasefer, București au avut loc în intervalul 11:00-12:00: Credința evreiască într-o lume schimbătoare și Introducere modernă în sfera filozofiei evreiești clasice, Enciclopedia iudaismului, de Raphael Shuchat – traducere din limba engleză de Dr. Diana Medan, Geoffrey Wigoder, Disparițiile Annei Langfus, traducere din limba franceză de Gabriela Adameșteanu. Au prezentat Alex. Marinescu, Emil Nicolae, Martin Leibovici.

Cartea lui Virgil Răzeșu, Trandafirul albastru, publicată la editura Răzeșu, a fost lansată începând cu ora 12:00 cu sprijinul lui Constantin Tomșa și al lui Gheorghe Bunghez.

Christian Crăciun, Vianu Mureșan, Dan Tomuleț, Mircea Platon și Valentin Ajder au prezentat publicului prezent o serie de cărți publicate la Editura Eikon, București, începând cu ora 13.00: Plotin. Despre frumos, Plotin. Despre nemurirea sufletului, traducere și de Dan Tomuleț; Când vin vulturii, Întoarcerea lupilor, de Hans Bergel; Spask 99. O istorie a prizonierilor de război români din Kazahstan în documente, de Nurlan Dulatbekov, Octavian Țîcu, Silviu Miloiu; Ce-a mai rămas de apărat, de Mircea Platon.

libris-2

De la ora 14:00, Dorin Ploscaru a discutat despre  „Inchiziția între mit și realitate” de Mihai Floroaia, publicată la Presa Universitară Clujană, Cluj-Napoca.

libris-37

Christian Crăciun, Dan Iacob și Valentin Ajder au continuat prezentarea unor alte cărți publicate la Editura Eikon, București, începând cu ora 15:00: Spiritualismul rus în secolul XX” de Ivan Ivlampie, „În dialog. Studii de filozofie creștină, teologie politică și istoria religiei” de Ion Corduneanu, ,,Mălini; Departe de Troia” de Eduard Dorneanu.
Mircea Eliade. Hermeneutica spectacolului, III și Transpunerea operei lui Mircea Eliade în alte limbaje ale artei de Cristina Scarlat.

libris-40

Tot de la Editura Eikon, București, Mihai Stîncaru, Christian Crăciun și Valentin Ajder au dezbătut conținutul următoarelor cărți: Migrații, roman, de Laurențiu Orășanu, Noroc cu carul mare, roman,de Mihai Stîncaru; Insula Melc, Cartea cuvintelor chivot, Timpul splendorii, de Andreea Nanu, Lectio incerta, de Christian Crăciun.

De la ora 17:00, moderatorul Adrian G. Romila, în prezența scriitorilor Dan C. Mihăilescu și Ciprian Măceșaru au dezbătut lucrarea Cărțile care ne-au făcut oameni – Eseu vorbit despre cărți și idei contemporane, de Dan C. Mihăilescu, Editura Humanitas.

libris-42

De la 18:30, Dan Coman a prezentat lucrările de la Editura Charmides, Bistrița: Disco 2000, de Vlad A. Gheorghiu,
Tișița, de Matei Hutopila, Mona Monada, de Lucian Vasiliu, Arta Fricii, de Ioan Es. Pop.

Seara s-a încheiat cu o nouă prezentare a unor cărți publicate la Editura Eikon, București, în prezența lui Christian Crăciun, Vianu Mureșan, Leonard Oprea și Valentin Ajder. Lansări de carte: Revesul istoriei. Eseu despre opera lui Mircea Eliade, Ediția a II-a, de Mihai Gheorghiu; România dincolo de trecut. Eseu despre experiența servituții, de Mihai Gheorghiu; EXPERIMENTUL PITEȘTI Spălarea creierului și reeducarea prin tortură în România comunistă. Mărturia personală și știinţifică a unui supravieţuitor/ PITEȘTI EXPERIMENT Brainwashing and Re-education through Torture in Communist Romania. The Personal and Scientific Testimony of a Survivor, de Dr. Nicu Ioniță. Traducere în engleză / Translation in english Dr. Valentin Suciu; Pavese, omul jignit, de Vianu Mureșan; Chipul rugului aprins, de Carmen Ciornea. De asemenea a avut loc și lansarea volumelor 3 și 4 din colecția „Arhiva Rugului Aprins”, coordonată de Marius Vasileanu: De la Antim la Pocrov – Mărturii, de Vasile Vasilachi; Comentarii la Evanghelia după Ioan, de Ștefan Todirașcu, prefață de Horia Ion Groza.

Program Duminică, 18 Septembrie

10.00 –  10.30

Editura Nona

Lansarea volumului: Demnitatea prin cultură, de Ghorghe Bunghez

Prezintă: Constantin Tomșa

10.30 – 11.30

Editura Cetatea Doamnei

Un autor și cărțile sale: Lucian Strochi: Sonete autocomentate, Trilogia prozei scurte, Trilogia aforismelor

Prezintă: Constantin Tomșa

11.30 – 12.30

Editura Cetatea Doamnei

Lansarea volumelor: Antologii, Poeme Nemțene, Albume în 2 volume de Emil Bucureșteanu

Prezintă: Mihai Merticaru, Christian Livescu, Constantin Tomșa

12.30 – 13.00

SSJN Fundația Conta

Lansarea revistelor „Antiteze” și „Conta”

Prezintă: Christian Livescu, Adrian Alui Gheorghe

13.00 – 13.30 – Festivitatea de închidere a Targului Libris Neamț 2016

Premierea editurilor și a unor realizări editoriale remarcabile din partea: Editura Răzeșu, Autograf SRL, Tipografia Arhiprint, Camera de Comerț și Industrie Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate