S-a stins mesterul popular Nicolae Popa

1

Fondatorul Muzeului Popular de la Târpeşti, Nicolae Popa, s-a stins din viaţă la vârsta de 91 de ani în această săptămână şi va fi condus pe ultimul drum sâmbătă, la ora 11.

Renumitul meşter popular, arheolog, etnolog, dascăl şi poet român s-a născut la Târpeşti, în comuna Petricani, judeţul Neamţ, în ziua de 13 august 1919. Poate fi inclus în creatorii artei naive prin măştile sale antropomorfe şi zoomorfe, prin sculpturile în gresie şi lemn.

A urmat cursurile şcolii de cântăreţi bisericeşti, din Piatra Neamţ, al cărei director era pe atunci preotul Constantin Mătasă, cunoscut arheolog şi fondator al Muzeului de Istorie din oraş. În perioada 1952-1957 a fost deţinut politic din motivul apartenenţei sale la Partidul Ţărănesc.

O dată cu începerea lucrărilor de cercetare arheologică din Tărpeşti, Petricani din anii ’60 la situl Râpa lui Bodai de profesorul V. Dumitrescu, Nicolae Popa urmează drumul sculpturii naive.  Operele sale sculpturale, care imitau capuri de daci şi romani, aveau forme similare statuilor din Insula Paştelui. Primele sculpturi au pornit de la o farsă pe care Nicolae Popa le-a inscenat-o arheologilor, îngropând in sit figurine zoomorfe din piatră. Aşa a fost descoperit şi promovat.

Din acest moment începe ascensiunea mesterului Nicolae Popa, participând la numeroase expoziţii, concursuri de artă naivă, festivaluri de folclor pe plan naţional şi internaţional.  De la idoli din piatră care abia atingeau 10 cm, Nicolae Popa  a început să sculpteze  piese de mari dimensiuni, unele în mărime naturală, cu o tematică diversă. Multe din personajele conturate în lemn sau piatră poartă costume populare, iar femeile se remarcă prin coafuri cu volum, cercei grei şi bine evidenţiaţi.

Muzeul Popa întregeşte pasiunea meşterului de a colecţiona diverse obiecte cu puternice influenţe ale folclorului local, fiind un veritabil muzeu al satului care păstrează aerul unei epoci rurale care începe uşor, uşor să apună. Muzeul cuprinde Casa cu măşti, construită de Elena şi Vasile Popa, care găzduieşte măşti şi costume populare, sculpturi în lemn şi piatră, veste brodate cu detalii ornamentale specifice zonei Neamţ. În anii 70, muzeul a devenit atracţie turistică. Muzeul include de asemenea colecţii de ceramică, figuri antropomorfe, unelte, arme, numismatică, documente, icoane pe lemn şi sticlă, cărţi vechi bisericeşti (Tetraevangheliarul tipărit la 1826 la Mănăstirea Neamţ), obiecte de cult (chivote, sfeşnice, accesorii vestimentare, cununii).

A  rămas în urmă o moştenire culturală impresionantă de care noi va trebui să avem grijă să nu se irosească.

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. […] S-a stins mesterul popular Nicolae Popa | Ziar […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate