Rezultatele parțiale ale sondajului ”Cel mai bun consilier local de la Piatra-Neamț”

9

ZiarPiatraNeamt.RO și-a propus ca anul acesta să demareze o rubrică de sondaje ce vor rămane deschise. Aceste sondaje de opinie nu vor fi sondaje de opinie in înțelesul tehnic al termenului, ci ele vor fi extinse cu posibilitatea de comentare a votului acordat pentru ca cei care nu cunosc valoarea unor oameni sau servicii să poată să își formeze o părere. Intenționăm  să acordam posibilitate pietrenilor de a vota și comenta pentru cel mai bun medic la o anumita specialitate, cel mai bun arhitect, cel mai bun loc unde se poate mânca, cea mai bună frizerie etc. În deschiderea acestui set de sondaje am demarat unul ce are ca temă consilierii locali. Un sondaj care a devenit foarte repede apreciat, comentat și dezbatut.

Ceea ce am intenționat să facem cu acest tip de sondaje marca ziarpiatraneamt.ro s-a dovedit a fi un real succes și dincolo de cifre se pot trage o sumedenie de concluzii pe care le vom descrie subiectiv sub forma unor rezultate și observații parțiale:

1. Mulți pietreni neinteresati politic au aflat cine sunt consilierii locali.

2. PNL-iștii si PSD-iștii se lupta mai mult între ei în propriile partide, ceea ce e bine, deoarece dezbinarea lor duce la o mai mare ”grijă” pe care și-o poartă ei între ei și, de aici, duce la mai puțină libertate de mișcare pentru cei care au intrat în politică pentru a fura. Când ești pândit și de adversarii politici, dar și de oamenii din propria echipă îți cam piere cheful de făcut șmecherii.

3. Mobilizarea făcută de consilierii locali pentru acest sondaj a spulberat definitiv orice ”suspiciune” de corectitudine a altor sondaje politice făcute în mediul online local la care se spunea că au participat puhoaie de votanți. Dacă la cel mai citit ziar, cu atâta mobilizare de zici că e campanie electorală, cu distribuiri, cu reclamă plătită și multă dezbatere nu s-a depășit media de 1.000 de voturi pe zi e clar pentru oricine cam cum arată un sondaj politic real.
E la fel de clar pentru oricine vede sutele de comentarii de la acest sondaj și poate compara situația cu cea a altor sondaje unde sunt doar 2-3 comentarii.

4. Dacă votul pentru consilierii locali la alegeri ar fi uninominal, un consilier ar trebui să strângă peste 1.000 de voturi pentru a fi ales. În cele câteva zile de când a pornit sondajul niciunul dintre ei nu a reușit să strânga nici măcar prin mobilizare 1.000 de voturi în condițiile în care vorbim de o votare confortabilă cu un click, nu de mers la o secție de votare. De aici deducem că valoarea electorală a consilierilor locali este dată mai mult de listă, de candidatul la funcția de primar și mai ales de partid.

5. Un alt aspect care trebuie să dea de gândit mult liderilor PSD și PNL este dezbinarea din propriile echipe care nu au reușit să se unească și să marcheze. Fiecare echipă politică s-a divizat în bisericuțe care l-au susținut fiecare pe cel în jurul căruia s-au coagulat.
La PNL s-a văzut o divizare clara între tabăra județeană care l-a susținut pe Teodorescu Constantin și o parte din tabăra locală care l-a susținut pe Bîrjoveanu Romel. Spunem o parte, căci la Piatra-Neamț cam fiecare a jucat pentru propria poziție. O atitudine foarte distructivă în randul liberalilor care se pare că va mai continua și se va mai amplifica dacă nu reușesc să se coalizeze toți în jurul unui lider județean care să-i unească și care se pare că nu poate fi Mugur Cozmanciuc.
La PSD s-a văzut și aici o divizare clară între Moroiu Claudia și Marghidan Victor, numai că tabăra Marghidan a depus repede armele, iar restul consilierilor locali PSD nu au mai jucat nici măcar pentru ei, cu atât mai puțin pentru partid. De aici se vede și diferența foarte mare dintre voturile alocate consilierilor liberali și cele alocate consilierilor social democrați. Moroiu a ținut pasul, dar restul au manifestat o mare durere la bască față de imaginea propriului partid.
Desigur că este deranjant și pentru PSD și pentru PNL că nu au reușit să se coalizeze în jurul unui consilier pe care îl consideră ei reprezentativ, dar din păcate acesta este adevărul. Niște echipe în care fiecare jucător fuge cu propria lui minge ca să dea gol în propria poartă.

6. De departe s-a observat interesul PNL pentru a nu pierde absolut nicio batălie de imagine, și chiar frământați de dispute interne consilierii liberali s-au mobilizat individual și au scos un scor cumulat la vot mai mult decât dublu față de cel al PSD-iștilor.

7. Tot în urma acestui sondaj am realizat că cei din clasa politică locală nu își cunosc adevărata valoare electorală. Toate taberele implicate au emis teorii despre ”aranjarea votului” în favoarea adversarilor, semn că nici unii, nici alții nu concep că pot pierde decât dacă sunt fraudați. În rest ei se cred foarte buni, iubiți și de interes pentru oamenii din acest oraș.
Într-adevăr, au fost și tentative de fraudare, motiv pentru care s-au șters sute de voturi de la mai mulți candidați, încă un semn că s-a dorit o competiție corectă.

Deocamdata acest sondaj nu este relevant din punct de vedere statistic, deoarece mai mult de jumatate dintre cei care au votat au fost mobilizati de aleșii locali. Abia de la 5000 de participanți în sus se va putea contura o ierarhie în ceea ce înseamnă un consilier ”bun”, ”bun” fiind un cuvânt pe care fiecare votant îl traduce cum vrea el.

Mulțumim sincer consilierilor locali care s-au implicat în acest sondaj și au mobilizat alți oameni care să participe, transformând totul într-o mică campanie electorală. Dincolo de ratingul câștigat de noi ca publicație, și grupurile de consilieri locali au avut foarte mult de câștigat cu ocazia acestui sondaj. Fiecare au văzut și au conștientizat ce probleme sunt în propriile echipe, pe cine se pot baza, cine este predispus la autogol, cine răspunde la o chemare de mobilizare etc. A fost un exercițiu bun și pentru ei. O analiză internă imposibil de făcut pentru un partid în lipsa unei asemenea ocazii.
Mai mult decat mulțumiri, pe toți cei care ne-au luat în serios îi vom lua și noi în serios și le vom întoarce promovarea făcută ziarului nostru consilierilor locali care au mai mult de 200 de voturi în momentul în care sondajul ajunge la 5.000 de participanți.

[poll id=”152″]

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
9 Comentarii
  1. Ministru Finatelor Finatelor spune

    Toți sunt buni ai sa nu mai fim rai nu ajuta la nimica asta ar trebui sa ne unim și sa fim cu toți ca frați ca trăim în orasu ăsta frumos și iubit de dumnezeu tot respectu pentru toți cosilieri nu contează culoarea

  2. Cadar Leonard spune

    Initiativa Ziarului P N este foarte buna,va felicit.La subiect,o intrebare:sigur lista care reprezinta membrii CL nu este confundata cu membrii echipei de fotbal alCeahlauluiPN?

  3. Rely Stefan spune

    Cunoaste cineva aceste persoane ? Au facut ceva pentru oamenii din comunitatea noastra ? Sigur impotriva omului .

  4. Nicu Drilea spune

    Nu este niciunul…

  5. Laurentiu Huma spune

    TOȚI O APA ȘI – UN PĂMÂNT !!!

  6. Costel Poenaru spune

    Niciunul nu-si face datoria !

  7. Victoria Paduraru Chiriac spune

    O analiza „pertinenta” facuta de realizatorul sondajului!Avantaj tinerete ,dezavantaj batranete!Concluzia este clara:”Deocamdata acest sondaj nu este relevant din punct de vedere statistic, deoarece mai mult de jumatate dintre cei care au votat au fost mobilizati de aleșii locali. Abia de la 5000 de participanți în sus se va putea contura o ierarhie în ceea ce înseamnă un consilier ”bun”, ”bun” fiind un cuvânt pe care fiecare votant îl traduce cum vrea el.”

  8. Zaporojan Dorin spune

    Cel mai bun dintre cei mai rai…

  9. Tiberiu Trifan spune

    Ar fi cazul să fie mai mulți. La un oraș mare ca al nostru! !!!!!!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate