Remus Borza într-un nou recital. Astăzi, despre pensii, o militarizare, o supraimpozitare și-o curte

1

Nu e prima dată când radicalul Remus Borza are o intervenție publică tăioasă pe seama slabei colectări a veniturilor bugetare, evaziunii fiscale, pensiilor și alocațiilor pentru copii. O făcea și fără a deține calitatea oficială guvernamentală de consilier onorific al prim-ministrului tocmai pe zona de fiscalitate și reformă. Știut fiind, în privința sa, că prea puține atitudini și declarații sunt întâmplătoare, ieșirea sa publică de joi, 20 februarie, prin intermediul capital.ro și postată pe remusborza.ro , cu adevăruri rostite în clar, merită ceva atenție suplimentară. Mai cu seamă că de când stă lângă Ludovic Orban, intervențiile sale publice s-au rărit simțitor, ceea ce s-a reflectat și în frecvența redusă a rubricii dedicate.

Majorarea pensiilor cu 40%, în special, este un subiect ce rămâne pe firmament încă o bună vreme, pornind și de la evidența că este bugetată și mulți răstălmăcesc subiectul. La fel ca în cazul majorării alocațiilor, avem o lege și trebuie respectată, indiferent ce trece unora prin capetele politice. Dublarea alocațiilor pentru copii înseamnă un plus 6,7 miliarde lei, majorarea pensiilor cere încă 22 miliarde, la care se adaugă lejer 7 miliarde pe partea salariilor din sectorul bugetar. Dacă adunăm, ies 35,7 miliarde lei. Prin comparație, deficitul bugetar prevăzut pentru acest an este de 40 miliarde lei. Câtă vreme ducem povara celui mai mic grad de colectare a veniturilor la bugetul statului din Europa (27% din PIB), dezechilibrul dintre nevoile poporului și posibilitățile statului se va perpetua. O afirmă din nou Remus Borza. Și ne arată a nu știu câta oară unde este cheia: la ANAF, „această instituție încă anacronică și ineficientă”, care „trebuie restructurată din temelii – informatizată, digitalizată, operaționalizată (…)”. Totodată, reamintește că „România pierde în medie, în fiecare an, vreo 16 miliarde de euro (euro, nu lei! – n.a.) din evaziune fiscală”. Transpunerea în echivalent kilometri autostradă și evocarea libertății depline a marilor evazioniști s-au banalizat deja. Nouă este însă propunerea de a da puteri sporite ANAF, pe modelul din Italia, unde Fiscul este o instituție militarizată care are dreptul de a realiza anchete penale. De urmărit ce reacții va produce această idee în „câmpul tactic” național. Greu de crezut că va fi trecută cu vederea având în vedere din partea cui vine.

Greu de crezut este că va trece neobservat și un accent bine plasat în discuția despre „pensiile nesimțite, stabilite din pix, prin decizii administrative”. Dacă și acestea vor crește cu 40%, se ajunge la sume șocante. Borza susține creșterea punctului de pensie și la această categorie, dar urmată de „supraimpozitarea a tot ce înseamnă pensie mai mare de 10.000 lei pentru a elimina acest regim discriminatoriu între cetățeni”. Că plafonul va fi stabilit în final la 10.000 lei sau, de ce nu, la jumătate, este timp de discutat. Foarte interesantă devine în context sublinierea de final și formularea acesteia: „Politica fiscală ține strict de apanajul Guvernului, supraimpozitarea pensiilor nesimțite, aberante, nu se va lovi de opoziția Curții Constituționale, așa cum s-a întâmplat cu precedentele încercări de eliminare a lor”. Sugestia îi va durea rău tare pe mulți. Calea constituțională era în realitate cunoscută, doar că nu avea gură să strige și coarne să-mpungă.

 Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Gradinaru Neculai spune

    Doar vorbe goale și promisiuni ! Vreau fapte .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate