Recomandări DSVSA Neamț în preajma sărbătorilor pascale

0

D.S.V.S.A. Neamt recomanda cetatenilor sa achizitioneze carne de miel si alte produse alimentare numai din locuri autorizate sau inregistrate sanitar veterinar precum si din spatii avizate sanitar veterinar care vor fi supravegheate de un medic veterinar, care vor aplica marca de sanatate.
Sacrificarea mieilor in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, trebuie sa se faca cu respectarea legislatiei sanitare veterinare. Starea de sanatate a mieilor si faptul ca provin din exploatatii unde nu evolueaza boli infectocontagioase, trebuie certificata de catre medicul veterinar. Animalele supuse sacrificarii vor fi insotite de certificatul de sanatate si formularul de miscare emise de catre medicul veterinar, transportul spre locul de sacrificare se va face numai cu mijloace autorizate sau inregistrate sanitar veterinar.
Toate punctele de sacrificare avizate in piete si targuri vor dispune de spatii separate special amenajate pentru cazarea animalelor, cu posibilitatea de adapare si furajare a acestora. Carnea si organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate.
Marcarea carnii de miel, rezultata in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar, se realizeaza cu o marca de sanatate de forma rotunda .
Carnea de miel obtinuta in unitati supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor, autorizate pentru schimburi intracomunitare se realizeaza cu o marca de sanatate de forma ovala si va fi insotita de certificatele de sanatate publica veterinara pentru carne proaspata si organe eliberate de catre medicul veterinar oficial care asigura supravegherea sanitara veterinara a unitatii respective.
Sacrificarea animalelor in alte locuri decat cele autorizate sanitar veterinar sau in absenta supravegherii sanitare veterinare, constituie abatere de la lege si va fi sanctionata conform legii.
Medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare in care producatorii particulari expun spre vanzare produse sau alimente de origine animala, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provienenta acestora si a alimentelor care in urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzatoare.
Este interzisa comercializarea produselor si alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare.

DSVSA Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate