DSVSA Neamț a încearcat să ne explice ce e cu dioxina

1

DSVSA Neamț a facut o conferință de presă pe tema laptelui cu dioxină care se bănuiește că ar proveni de la una dintre fermele din grupul TCE 3 BRAZI.
Inițial am vrut să nu dezbatem subiectul, deoarece exista riscul de a se crea panică nejustificată, dioxina fiind definită ca substanță cancerigenă. DSVSA Neamț ne obligă să aducem clarificări, căci, la stilul în care înțelege această instituție să comunice, în loc să aducă lămuriri creează panică.
Deci, din start, să clarificăm ce e dioxina. Dioxina e o substanță cancerigenă, la fel ca și celelalte câteva mii de substanțe cancerigene care se găsesc în alimentele de pe piață și pe care le mâncăm zilnic. Șansele să faci cancer după ce ai consumat lapte cu dioxină sunt mai mici decât șansele să fii lovit de un asteroid în timp ce ești la conferința de presă de la DSVSA Neamț.
Dioxina apare în lapte sau carne ca urmare a unei furajări nenaturale a animalelor, așa cum știm că se face în fermele din toată lumea unde animalele sunt ”stimulate” să crească mai repede și să producă mai mult lapte.
Problema principală cu dioxina e în afara României, unde piețele internaționale abia așteaptă un motiv să blocheze produsele lactate de la noi și găsirea unei doze de dioxină mai mare decât cea acceptată la nivel european este un motiv foarte bun.
Din păcate, cei de la DSVSA Neamț nu au învățat încă să explice lucrurile clar și, fiind vorba de un aspect negativ care se lega de numele TCE, au ținut subiectul sub preș, fapt care indiscutabil a dus la suspiciuni.
Deci, laptele cu dioxină din Neamț nu va omorî pe nimeni mai mult decât omoară un pachet de țigări fumat pe zi, iar DSVSA-ul are alți scheleți prin dulapuri mult mai urâți decât dioxina de la TCE. Nu de mult, DSVSA a descoperit că în România au intrat peste 100 de tone de carne cu dioxină din Irlanda, dar până ce să ia măsuri aceasta a fost și vândută și mâncată, fără să producă nicio victimă sau măcar să deranjeze la nivel digestiv pe cineva. Așadar, subiectul acesta cu laptele cu dioxină de la Neamț ar fi putut fi unul banal, dar a prins contur deoarece conducerea DSVSA Neamț, împreună cu ”experții” de la TCE, a gândit strategia ”lui pește prăjit” ca să țină subiectul departe de presă și, cu specialiști de genul Socea – Corduneanu, în loc să se linștească treburile s-a creat paranoia.
Aveți mai jos comunicatul  și conferința de presă de la DSVSA Neamț, nu că veți înțelege mare lucru, dar să aveți și punctul de vedere oficial al autorităților.

In urma verificarilor facute de catre autoritatile italiene a fost gasit depasita limita maxima admisa (LMA) pentru dioxina in produsul telemea de vaca fabricata in Romania, Bacau.
Autoritatile italiene au notificat autoritatile romane, respectiv unitatea de procesare din judetul Bacau care prin trasabilitatea laptelui materie prima receptionat a solicitat la toti furnizorii de lapte crud, prelevare probe lapte si trimiterea catre un laborator agreat de ANSVSA, in Germania, pentru determinarea dioxinei. Printre furnizorii de lapte crud ai unitatii procesatoare din Bacau se afla si o ferma comerciala din judetul Neamt.
Masuri luate la exploatatia comerciala din judetul Neamt:
Pana la primirea buletinului de analiza pentru probele prelevate DSVSA Neamt a impus:
– interzicerea livrarii laptelui crud de la ferma in vederea procesarii si a vanzarii directe
– laptele crud obtinut poate face obiectul prelucrarii in produse din lapte semifabricate (produse semifinite) la nivelul unei unitati autorizate sanitar veterinar in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui ANSVSA nr. 57/2010, unitate care trebuie sa aplice masuri obligatorii in vederea asigurarii separarii complete pe intreg procesul tehnologic a laptelui crud cu suspiciunea de contaminare cu dioxina fata de laptele receptionat de la alti furnizori
– produsele finite obtinute vor fi identificate si depozitate, nepurtand marca de identificare ovala, prevenind astfel livrarea acestora catre consum uman pana la obtinerea buletinului de analiza.
Tot in contextul acestui aspect, DSVSA Neamt, impune exploatatiei comerciale recoltarea randomizat de probe si contraprobe de lapte crud conform programului de autocontrol elaborat de catre unitate.
In vederea desfasurarii corespunzatoare a actiunilor sanitare veterinare restrictive, DSVSA Neamt asigura supravegherea sanitara veterinara permanenta in exploatatie pana la primirea buletinului de analiza care ofera date concrete si in urma caruia se va stabili conduita ulterioara.

Birou Comunicare
DSVSA Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. feraru marcel spune

    D-lor si d-nelor, eu sunt din cei care vreme de 31 de ani, pana-n ’89, am mancat salam cu soia, de aia comunista, toxica…. Am mancat ulei de floarea soarelui, la butoi…..ulei de rapita, la butoi, smantana si lapte din bidon de aluminiu….s.a. Uite ca dupa 25 de ani, reusesc sa scriu, cate-un amarat de comentariu, pa ziarul lui Robert ! Faaaantastic ! Butoaiele alea din care primeam uleiul, trebuiau spalate periodic cu apa clocotita si detergent ! Sub presiune, ca sa curete slinul adunat, amestecat cu praf. Credeti ca multi o faceau ? ICIL-ul isi curata bine recipientii, dar pe vremea aia, nu ne spunea nimeni cat de periculos e aluminiul…. Spalam rufele cu perlan, fara sa stiu ca 99.99% din microbi raman in masina de spalat…. pentru geamuri, foloseam apa cu spirt medicinal, sau vreo solutie comunista, care nu-mi garanta ca geamurili, nu mai au pe ele si ceva microbi…. Traiam printre microbi, ne imbracam aseptic, mancam tot felul de accidente si pericole pt. sanatate si totusi…..TRAIESC ! Inca, badie, or sa-mi spuna cunoscatorii….., inca ! Acum, omoram gainile din gospodaria taranului, ca au gripa aviara sau omoram o afacere, cu dioxina. McDonalds, o sa continue sa-si vanda cartofii prajiti, care raman proaspeti jde luni, dupa preparare si n-o sa pateasca nimic ! O sa procesam lapte, de la Polonezi, Armeni, Ceceni, daca e nevoie ! Vaca, precum capra Romanului tre’ sa piara ! N-ASHA ?? fericiti cei care vor mosteni imparatia Domnului…. Adica cei care m-or combate !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate