RECITAL AL CURSANŢILOR DE LA MASTERUL DE VIOLONCEL ŞI MUZICA FORMAŢIEI „MILENIUM” ÎN PENULTIMA SEARĂ A „VACANŢELOR MUZICALE”

0

În penultima seară a ediţiei 41 a „Vacanţelor muzicale” (vineri, 11 iulie, începând cu ora 19.00) iubitorii muzicii pot urmări recitalul clasei de violoncel condusă anul acesta de violoncelistul şi excepţionalul pedagog Marin Cazacu. Elevii şi studenţii care au beneficiat timp de aproape o săptămână de sfaturile şi îndrumările maestrului, vor fi acompaniaţi la pian de către Verona Maier.

MARIN CAZACU a studiat violoncelul la Liceul de muzică „Dinu Lipatti” din Bucureşti cu profesorul Ion Urcan, apoi la Conservatorul de stat „Ciprian Porumbescu”, sub îndrumarea renumiţilor profesori Serafim Antropov şi Aurel Niculescu. S-a perfecţionat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo şi a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursurile de măiestrie de la Costineşti şi Sinaia. Marin Cazacu este laureat al concursurilor de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna şi Belgrad.
Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi desfăşoară o activitate intensă atât în România, precum şi în toată Europa, Asia şi cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori, între care: Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson. A apărut în diverse formaţii camerale alături de artişti prestigioşi ca Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Ilia Grubert, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin şi ca membru al trioului Pro Arte (ansamblul cameral oficial al Filarmonicii „George Enescu”). Numele său a figurat adesea pe afişele unor festivaluri importante, precum cele de la Berlin, Bratislava, Bucureşti, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Mateus, Osaka, Singapore, Seoul, Sofia, Tokio, Valencia, Veneţia.
Începând cu 1992, Marin Cazacu este cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, studenţii săi afirmându-se cu succes pe scene din ţară şi din străinătate. În 1998 a fondat cvartetul Cellissimo – împreună cu Alexandra Guţu, Răzvan Suma şi Olga Mănescu -, iar cu studenţii săi susţine recitaluri de opt până la douăsprezece violoncele în formaţia Violoncellissimo.
În 1999, Marin Cazacu a înfiinţat Festivalul Internaţional Enescu şi muzica lumii, care se desfăşoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naştere a marelui muzician (19 august 1881). Pentru organizarea acestui festival şi înfiinţarea primei orchestre naţionale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), a fost răsplătit în anul 2008 de către revistele VIP şi Actualitatea Muzicală cu Premiul pentru Proiectul anului. În anul 2004 a fost decorat cu Ordinul Meritul cultural în grad de Cavaler, iar în 2006 a obţinut titlul de Doctor în Muzică cu Summa cum laude, susţinând lucrarea Concertele pentru violoncel şi orchestră în creaţia românească de la Constantin Dimitrescu la Pascal Bentoiu.
Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane construit în anul 1820.
Recitalul clasei de violoncel se va desfăşura la sala de festivităţi „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean, începând cu ora 19,oo.

Concertul de vineri seară de la Piaţa Turnului îi aduce în prim plan pe artiştii din Moldova de peste prut, membrii formaţiei „Millenium” – Olga Gorcinski (vioară şi voce), Tatiana Ceban (percuţie şi voce), Alex Zgureanu (chitară şi voce), Diana Sturza (voce) – cei care, cu muzica lor, au impresionat o lume întreagă.
Povestea formaţiei MILLENIUM începe la Chişinău, în aprilie 1997 de Vlad Gorgos. Cei şapte copii talentaţi cu vârsta cuprinsă între 11–14 ani (unul din ei fiind fiul său Sandu Gorgos, în prezent compozitorul şi aranjorul formaţiei) repetau într-un mic studio amenajat sub cupola circului din Chişinău. Munca asiduă de fiecare zi şi talentul aduc trupei cele mai mari trofee la concursurile europene: Marele Premiu la Concursul Cântecului francez, Chişinău (1997); Marele Premiu la Festivalul din Mensk, Belarus şi finalişti la Concursul studenţesc din Belfort, Franţa (1998); Marele Premiu la Concursul “Slaveanskii bazar”, Belarus (1999); Marele Premiu la Concursul “Rojdestvenskie vstreci”, Estonia (2000); Marele Premiu la Concursul “VEO VEO”, Spania şi Premiul III la Concursul „Cerbul de Aur”, Braşov, România (2002).
În luna decembrie a anului 2002, împreună cu casa de discuri „INTERCONT-MUSIC”, este lansat un album de colinde cu genericul „Creştini, Crăciunul a sosit”, apreciat de critica de specialitate drept o revoluţie în muzica românească. Anul următor, la Bucureşti, are loc lansarea celui de-al doilea album “Fata sihastră”, de pe care sunt sustrase două single-uri pentru videoclipurile: „Fata sihastră” şi „Culoarea dragostei”.
La sfârşitul anului 2003 MILLENIUM îşi schimbă total componenţa, în locul celor „bătrâni” venind alţi tineri, tot atât de talentaţi şi dornici de a duce faima formaţiei mai departe. Bătălia pentru trofee continuă şi alte trei premii sunt adăugate impresionantului palmares: Marele Premiu la Concursul „Tineretul balcanic” din Bulgaria şi Marele Premiu la Concursul „Două inimi gemene” din Chişinău (2006), Marele Premiu în Spania la Concursul „VEO VEO” (2007). La sfârşitul anului 2006, în colaborare cu Benone Sinulescu, MILLENIUM lansează albumul „Colindăm Colinda”, după care urmează lansarea unui alt album de cântece laice.
În 2009 ploaia de premii continuă, trupa obţinând trofee la toate concursurile internaţionale la care participă: Trofeul şi locul I la „Iantra de Argint”, Bulgaria; Locul I şi locul III la „Berliner Perle”, Germania; Trofeul la „Kaunas Talent”, Litunia; Trofeul la Festivalul International „George Grigoriu”, Brăila, România; Premiul I la „Carpathia Festival”, Rzeszow, Polonia.
În 2010, în colaborare cu Ramona Bădescu, trupa înregistrează albumul „Jumi, Juma” şi obţine alte două distincţii: Trofeul la Concursul internaţional de muzică uşoară „George Grigoriu”-Brăila, România şi Premiul I la „Carpathia Festival”, Rzeszow, Polonia. În seara de Crăciun a aceluiaşi an, împreună cu „3nity Brothers” din Franţa, formaţia susţine la Palatul Naţional un concert live intitulat „Pastel de iarnă”. La acest concert, împreună cu artiştii, sute de tineri din toată republica au cântat colinde şi cântece laice din repertoriul Mariei Tănase şi, la un moment dat, au dansat hore.
În anul 2011 formaţia câştigă Premiul I la concursurile internaţionale desfăşurate la Tallin, Estonia (mai) şi Rzeszow, Polonia (iunie) iar în luna septembrie participă la un mare Festival Internaţional din Crimeea, „Feodosia”, unde câştigă Trofeul şi Premiul I la două categorii diferite: „Ansamblu vocal” şi „Solişti”. Tot în 2011 este cucerită şi Estonia, cu Premiul I la Festivalul-Concurs „Laagna Laul”. În anul următor ei decid să participe din nou la „Kaunas Talent”, Kaunas, Lituania şi câştigă incontestabil Trofeul Festivalului şi trei Premii I, la categoriile „Ansambluri vocale” şi „Solişti”. În 2013 „Millenium” obţine Premiile I şi II în Estonia Tallinn, în cadrul concursul „Laagna Laul”.
La începutul anului 2013 membrii formaţiei devin artişti ai Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău, Moldova, iar Olga Gorcinschi a primit titlul onorific de stat de „Artist Emerit” al Republicii Moldova.
În prezent membrii trupei sunt: Olga Gorcinski, Tatiana Ceban, Alex Zgureanu şi Diana Sturza.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate