Războiul româno – maghiar din 1919/ La 4 august, armata română intra în centrul Budapestei

0

La 4 august 1919, armata română intra în centrul Budapestei, acesta fiind finalul operaţiunilor militare care au adus României Transilvania.

Ca semn al victoriei, un ostaş român a pus o opincă pe catargul steagului maghiar de pe Parlamentul din Budapesta.

La 21 martie, Ungaria e proclamată Republică Sovietică a Sfaturilor de către Béla Kun, lucru salutat de Lenin. Béla Kun câştigase simpatia maghiarilor promiţându-le refacerea Ungariei Mari de dinainte de Trianon.

După terminarea Primului Război Mondial şi Marea Unire, Transilvania era controlată de armata română. Trupele maghiare atacă poziţiile româneşti din Apuseni, în noaptea de 15-16 aprilie 1919. A urmat o contraofensivă fulgerătoare a armatei române. În doar cinci zile, au fost cucerite Satu Mare, Carei, Oradea şi Salonta. Cu acordul Antantei, românii au înaintat până la Tisa. Ungurii plănuiau un nou atac peste Tisa şi joncţiunea cu trupele sovietice care urmau să invadeze România de la răsărit. Speranţele comandamentului maghiar s-au năruit când 120 000 de ostaşi română au trecut Tisa, începând din 27 iulie.

119 batalioane, 6 escadroane şi 98 de baterii de artilerie au înaintat spre Budapesta. Armata I maghiară a fost scoasă din luptă şi comandamentul său s-a predat.

La 4 august 1919, armata română a intrat în Budapesta sub comanda generalului Gheorghe Mărdărescu, alți generali ai armatei fiind Demetrescu, Holban, Traian Moșoiu și locotenent-colonelul Ion Antonescu. A fost cucerită capitala, Budapesta, Béla Kun a demisionat și regimul comunist a fost înlăturat. La 18 august, trupele române au defilat pe Bulevardul Andrassy. Parlamentul maghiar a fost pus sub paza unui pluton de vânători. Şeful gărzii de la poarta principală era sergentul Iordan, din Craiova. Nemulţumit că steagul Ungariei nu fusese coborât de pe clădirea Parlamentului, acesta a atârnat, alături de steagul maghiar, una din opincile sale, pentru a arăta cine controlează Budapesta.

Părăsirea definitivă a teritoriului Ungariei de către soldaţii români a avut loc în 25 februarie 1920.  

Din păcate, după răsturnarea lui Kun şi retragerea trupelor române, Ungaria a intrat pe mâinile dictatorului Miklós Horthy.

surse: Istoria României, unitischimbam.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate