Raportul MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare), iulie 2012

1

Raportul tehnic al Comisiei, publicat miercuri, 18 iulie 2012, sintetizeaza evolutiile cele mai importante din perioada 2007 –  2012. La 5 ani de la aderare si dupa 5 ani de monitorizare pe cele patru domenii de referinta (reforma sistemului judiciar, integritatea, combaterea coruptiei la nivel inalt, precum si prevenirea si combaterea coruptiei din sectorul public), Comisia a apreciat acest moment ca fiind cel mai oportun pentru a evalua daca obiectivele MCV au fost atinse.


Desi Comisia considera ca masurile adoptate recent de Guvernul Romaniei genereaza “preocupari” privind respectarea principiilor fundamentale, tot ea explica aceste actiuni ca fiind necesare intr-un climat de excesiva polarizare politica si apreciaza pozitiv scrisoarea din 16 iulie 2012 a prim-ministrului Romaniei, prin care acesta a confirmat presedintelui Comisiei ca toate cerintele Comisiei privind respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar au fost sau urmeaza a fi indeplinite.

 Fara sa dezvolte relevanta si sa raporteze concluziile sale la sondajul Eurobarometru, raportul mentioneaza totusi ca potrivit acestui sondaj, pentru perioada monitorizata, 93% dintre romani au considerat coruptia ca fiind o problema importanta pentru Romania iar 91% dintre romani au dat acelasi raspuns cu privire la deficientele sistemului judiciar.

Pe aceasta linie, Raportul CE menţionează că România este pe primul loc în Europa la corupţie şi pe ultimul în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene (dupa 5 ani de guvernare pdl-isto-basesciana!).

 Totodata, asa cum ne-a obisnuit, sub scuza unei maniere “tehnice” de prezentare a evolutiilor sau involutiilor Romaniei, raportul ascunde sub lauri de laude (care probabil vor incalzi doar pe sefii de instante si parchete) aspectele negative din ultimii 5 ani  de monitorizare (si care, in acord cu realitatea din justitie, sunt recunoscute si de magistrati). Sintetizate, acestea din urma sunt:

  • punerea in aplicare a cadrului de norme adoptat de catre sistemul judiciar si administratie, in general, nu a atins inca obiectivele MCV
  • in unele cazuri, punerea in aplicare este abia la inceput, intrucat reformele au fost introduse recent.
  • in alte cazuri, punerea in aplicare s-a lovit de dificultati, adesea legate de modul in care autoritatile si-au asumat reforma
  • in prezent, nu se poate considera ca toate agentiile guvernamentale conlucreaza in aceleasi scopuri.
  • exista in continuare obstacole in calea progreselor in domeniul combaterii coruptiei, al conflictului de interese si al achizitiilor publice
  • directia aratata in abordarea cazurilor de coruptie la nivel inalt la Inalta Curte trebuie sa se reflecte si in instantele de la alte niveluri
  • in unele domenii importante, schimbarile s-au produs in primul rand ca rezultat al presiunii externe.

Comisia, recunoscand ca strategia globala anticoruptie pentru perioada 2008-2010 nu a avut impactul preconizat, saluta in raport decizia noului Guvern de aprobare a noii strategii globale si considera ca aprobarea acesteia de catre Parlament confirma in mod util ca toate componentele influente ale societatii joaca un rol in reusita strategiei.

Totodata, raportul apreciaza pozitiv  intrarea în vigoare a noului cod de procedură civilă si face de asemenea referiri pozitive la acţiunea MAI.

In final, insa, concluziile Comisiei sunt de mentinere a monitorizarii, considerand ca progresele din ultimii 5 ani pentru atingerea obiectivelor de referinta nu sunt inca prezente, fiind necesar din partea Romaniei un angajament mai solid pe calea integritatii si a combaterii coruptiei, autoritatile romane urmand sa demonstreze ca in Romania s-a ancorat puternic un proces de reforma durabil si ireversibil care sa elimine interventia externa a MCV. Urmatorul raport al Comisiei va fi adoptat inainte de sfarsitul anului 2012, data pana la care va trebui (re)stabilit (de fapt, abia acum stabilit – n.n.) echilibrul democratic.

Senator IOAN CHELARU

Vicepresedinte al PSD

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. marius spune

    Intrebare(de om simplu)
    Echilibru inseamna 70-80%putere si 20-30% opozitie?
    Daca DA inseamna ca s-a schimbat artimetica.
    Pardon,s-a stricat balanta

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate