Putem reduce poluarea generată de depozitele ecologice cu ajutorul colectării selective a deșeurilor

2

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Neamţ oferă nemțenilor posibilitatea de a colecta separat deşeurile reciclabile şi biodegradabile şi de a composta deşeurile biodegradabile chiar la ei acasă pentru a putea păstra un mediu mai curat în judeţul Neamţ. Deșeurile din județul Neamț sunt colectate la Depozitul ecologic din comuna Girov, un depozit pentru deșeuri nepericuloase clasa „b”, conform prevederilor HG 349/ 2005.

„La depozitul de la Girov ajunge și deșeu contaminat cauzat de proasta presortare a deșeurilor. Scopul acestei campanii este de a informa și conștientiza locuitorii județului Neamț privind utilizarea corectă a noului sistem de colectare și depozitare a deșeurilor în vederea creșterii cantității de deșeuri reintroduse în circuitul economic prin reciclare. Totodată se urmărește scăderea cantității de deșeuri depozitate la Depozitul Ecologic Girov sau, mai rău, depozitate ilegal în natură. Astfel se vor atinge țintele impuse prin lege și se vor evita penalitățile, iar costurile serviciului de salubrizare se vor putea menține la nivelul gradului de suportabilitate al populației., a declarat Claudiu PĂDURE, directorul Serviciului Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț.

Colectarea trebuie făcută pe fracţii diferite: plastic, metal, hârtie, sticlă, electronice, biodegradabil, deşeuri din construcţii etc. Ele trebuie grupate în funcție de calitatea deșeului, astfel încât să poată fi livrate ulterior către reciclatori sau către industriile de recuperare energetică (incineratoare, fabrici de ciment, instalaţii de biogaz).

Din păcate, din cauza unei lipse de informare și conștientizare a populației în acest sens, majoritatea deşeurilor sunt colectate la grămadă. Amestecul deșeurilor reciclabile cu cele biodegradabile şi chiar cu cele periculoase face ca reciclarea să fie imposibilă sau foarte dificilă din cauza gradului mare de contaminare a materialelor. Pentru majoritatea cetățenilor deșeurile menajere nu reprezintă o problemă pentru că sunt ridicate săptămânal și “dispar”. Oamenii nu sunt conștienți de problemele legate de deșeuri și cu atât mai mult de consecințe.

Ne dorim ca fiecare tip de deşeu să fie colectat separat.  Cetățenii știu că hârtia, cartonul, plasticul și metalele pot avea o anumită valoare. Majoritatea lor consideră că este important să sorteze diferitele fracții ale deșeurilor menajere și cred că acest lucru are un aport pozitiv asupra mediului înconjurător. Este bine de ştiut că tratarea deșeurilor generează probleme importante, de aceea trebuie să facem eforturi de rezolvare prin sortare. Să prevenim pe cât posibil formarea lui, să  reutilizăm pe cât se poate, să reciclăm şi abia în ultimul rând să eliminăm ce nu mai poate fi folosit.” – a declarat Claudiu PĂDURE, directorul Serviciului Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț, în cadrul campaniei de conștientizare a populației cu privire la importanța colectări selective a deșeurilor.

Legislaţia în vigoare în materie de gestiune a deșeurilor obligă România ca până în 2020, 50% din deşeurile menajere şi 70% din cele din construcţii şi demolări să fie reciclate sau reutilizate.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Ana spune

    Ideea nu e rea, doar ca in mediul rural,in lipsa amenajarii de tomberoane speciale de catre cei in masura,e destul de greu de pus in practica.Ar trebui sa ai in casa vreo 3-4 cosuri de gunoi!

  2. Stan Patzitu spune

    Interesant de urmarit cand vin baietii sa ia gunoiul cum incarca toate resturile in aceeasi masina. Tu separa ca ei amesteca
    .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate