Pușcărie până la 7 ani pentru cei care ucid sau torturează animale. Zoofilia, incriminată – Dezbatere în Comisia Juridică a Camerei Deputaților

1

Un proiect de lege din 2016, care a trecut tacit de Senat și a rămas în sertarele Parlamentului până astăzi (timp de 6 ani!), a fost dezbătut cu amendamente în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Procesul legislativ poate fi văzut aici – click. Proiectul de lege în forma inițiatorilor a ajuns tot în 2016 în sertarele Camerei Deputaților și a primit între timp două avize negative de la Guvern (Ministerul Justiției și ANSVSA), în 2017 și în 2022.

PL-x nr. 513/2016 este un proiect de Lege pentru modificarea Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor. În prezent pedeapsa maximă pentru violență împotriva animalelor este de 1 an de închisoare. Proiectul de lege are ca scop mărirea pedepselor până la 7 ani de închisoare pentru fapte deosebit de grave care aduc suferință animalelor sau care conduc la uciderea animalele cu intenție, fără drept.

Citiți și: Senatul a aprobat închisoare de la 2 la 7 ani pentru cei ce omoară și chinuie animale

Astăzi, 29 martie 2022, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avut pe ordinea de zi dezbaterea amendamentelor la PL-x 513/2016 prin care s-au clarificat unele aspecte din lege și s-au delimitat infracțiunile în funcție de gravitatea lor. S-a discutat și despre contravenții. Unul dintre cele mai importante lucruri din această dezbatere a fost faptul că se dorește incriminarea zoofiliei, cu pedeapsa maximă oferită de proiectul de lege.

Dezbaterea în Comisia Juridică și adoptarea amendamentelor nu constituie, însă, adoptarea proiectului de lege. Acesta trebuie să treacă prin Camera Deputaților la vot, fiind for decizional.

Mărirea pedepselor pentru cei ce omoară și torturează animalele poate fi soluția pentru diminuarea, poate chiar stoparea acestui fenomen infracțional care a luat o mare amploare în ultimii ani. De asemenea, este de reținut că, odată cu aprobarea majorării pedepselor, este nevoie de sancționarea în mod real a celor responsabili de fapte de cruzime față de animale.

Rămâne de văzut în ce măsură acest proiect va fi votat de deputați și cum se va reuși punerea lui în aplicare în mod concret. Și în prezent există pedeapsă cu închisoare, însă cei mai mulți dintre agresori sau ucigași primesc o simplă amendă sau… nu pățesc nimic.

Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului a publicat pe facebook filmarea dezbaterii acestui proiect de lege care a avut loc astăzi. Pentru întregul context, vă rugăm să urmăriți filmarea de mai jos sau o puteți regăsi și pe pagina comisiei, cu data de 29.03.2022 aici – click:

Încă din 2016, publicația ziarpiatraneamt.ro s-a alăturat acestui demers de mărire a pedepselor:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. legio spune

    Gata s-au terminat toate legile ptr oameni ,sant protejati de nu se mai stie si s-a trecut la protectia si pedeapsa ptr crima impotriva animalelor , pedeapsa ptr crima impotriva oamenilor iese din codul peenal ,omul poate fi omorat iar criminalul primeste pana la 3-4 ani cu suspendare . Apare incriminarea zoofiliei oare de ce ,daca este aprobata homosexualitate ,lezbianismul , de ce nu ar fi aprobata si libera si zoofilia ,necrologia ,pedofilia (ca vad la statele nordice ca s-a ridicat problema scoaterii din C P a infractiunii de pedofilie ) si pana la urma stand stramb si judecand drept ,sant minore care la 10 -12 ani care fac gemeni ,tripleti si nu au nici o opreliste ! Si uite asa am ajuns ca in bancul cu Bula ,,asta ne mai lipsea ”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate