Puii de urs agresați încă nu au fost găsiți. Căutările continuă, iar bărbații din Neamț riscă închisoare

1

Având în vedere informațiile și imaginile video apărute în spațiul public, conform cărora mai mulți lucrători silvici din Neamț au fost filmați în timp ce agresau exemplare de pui de urs într-o pădure din județul Harghita, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor face următoarele precizări:

Acțiunile reprobabile ale acestor persoane sunt de natură penală și încalcă prevederile OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice.

Potrivit actului normativ, este interzisă şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă săvârşirea următoarelor fapte:

a) orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic;

b) perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie;

c) deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.

Comisarii GNM CJ Harghita au ajuns la fața locului și evaluează situația pe teren. Până la ora actuală, puii de urs nu au fost identificați și căutările continuă, în pofida condițiilor meteo neprielnice pentru astfel de activități și a configurației terenului.

Din imaginile video se poate constata că puii de urs sunt în stadiu timpuriu de dezvoltare, având vârsta de 2-3 săptămâni.

În cazul în care echipele aflate pe teren vor reuși să identifice exemplarele, comisarii de mediu și experții în managementul speciei vor căuta cea mai buna soluție pentru ca puii de urs să supraviețuiască și vor decide dacă se impune plasarea acestora în custodie provizorie către centrul de reabilitare de la Bălan.

MMAP condamnă ferm acest tip de comportament și va colabora cu organele de cercetare penală, care au deschis deja o anchetă în acest caz, în vederea sancționării celor vinovați.Facem un apel către toți cetățenii să se abțină de la astfel de gesturi și să evite interacțiunea cu animalele sălbatice în habitatul lor natural.

UPDATE: Potrivit ONG-ului de protecția animalelor Casa lui Patrocle, „Se pare că filmarea a fost făcută luni. Au trecut cinci zile. Am vorbit cu experți în comportamentul animalelor sălbatice, se pare că șansele ca ursoaica să se fi întors în bârlog sunt aproape inexistente. Asta dacă n-au ucis-o. Puii au doar trei săptămâni de viață. Barbarii au declarat Poliției că au lăsat puii tot acolo. Ne rezervăm dreptul să nu-i credem. Și să fim tendențioși. Să fi făcut ei săracii, barbarii, atâta efort doar pentru o filmare?”

Detalii despre caz în articolele de mai jos:

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Gradinaru Neculai spune

    Este rușinos cum au procedat cu acei puișori de urs ! Cred că nu din rea voință au procedat așa ! Inconștienți și nimic altceva ! Oameni fără suflet ! Păcat .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate