Psihoza vaccinurilor. Ministerul Sanatatii sisteaza vaccinarea impotriva tuberculozei

1

Nouă sugari din județul Neamț au făcut o formă de TBC post-vaccinare. “Anul acesta, au fost semnalate nouă cazuri de reacții adverse mai puternice la bebelușii vaccinați cu vaccin de import.”, a precizat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț. Toți au fost trimiși pentru tratamente la Iași sau la București. De asemenea, in prezent zece bebelusi cu reactii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca sunt internati la Institutul „Marius Nasta” din Capitala, unde, in intervalul martie-noiembrie, au fost tratati din acelasi motiv alti 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci, potrivit Mediafax. „Reactiile adverse apar dupa cateva luni, poate chiar cinci luni. Acum, sunt internati zece bebelusi cu reactii adverse grave. Ei au intre doua si patru luni”, a spus miercuri medicul de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Murgoci a precizat ca bebelusii au fost operati, iar in prezent se afla sub tratament. „Micutii au TBC ganglionar. Ganglionii umflati sunt in zona axiala si claviculara, cu abces. Au fost operati, le-a fost scos puroiul, iar acum iau tratament cu antitubercolitice”, a explicat medicul. Numai in spitalul bucurestean au fost tratati, anul acesta, 50 de copii cu reactii adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.

Medicii spun că nu au fost niciodată astfel de probleme când se foloseau vaccinuri românești. Vaccinul BCG realizat de Institutul Cantacuzino nu a inregistrat nicio reactie adversa la administrarea din perioada 2005-2011, au declarat luni, pentru Mediafax, oficiali din Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie.

Intr-un comunicat oficial se spune ca Ministerul Sănătăţii a solicitat, joi, 22 noiembrie, expertiză din partea Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.

“Având în vedere că există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCG şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceştia vor lucra cu reprezentanţii Comisiei de specialişti români care a avut astăzi o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar”, a declarat RAED ARAFAT, ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că experţii ECDC şi OMS vor ajunge în România în maxim 2 săptămâni. Până la finalizarea raportului şi clarificarea situaţiei create, Ministerul Sănătăţii a decis sistarea temporară a vaccinării BCG.

“Am luat această decizie nu pentru că avem suspiciuni asupra calităţii vaccinului pe care îl avem la dispoziţie, ci pentru că dorim să asigurăm populaţiei datele clare şi corecte, astfel încât să nu mai existe suspiciuni pe această temă. Am solicitat expertiză independentă, nu din lipsă de încredere în competenţa profesională a specialiştilor noştri, ci pentru o totală transparenţă şi pentru a stopa speculaţiile care pot pune în pericol întregul calendar de vaccinare în detrimentrul copiilor şi al evoluţiei sănătăţii publice în România”, a spus  RAED ARAFAT.

Ministerul Sănătăţii va face public, transparent, evoluţia situaţiei şi informează că, sistarea vaccinării până la realizarea raportului final nu reprezintă un risc asupra sănătăţii publice. Măsura este luată pe o perioadă limitată.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. corporation offshore spune

    Specialiştii susţin că autorităţile erau obligate să verifice eficienţa vacinului şi să facă un studiu privind reacţiile adverse severe alte acestuia pe un lot de 50-200 de copii la şase luni de la vaccinare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate