Protest anti-grațiere sau pierdere de timp?

16

Astăzi, o foarte mică parte dintre pietrenii care se opun grațierii a ieșit la protestul organizat în centrul orașului. 100-150 de persoane s-au adunat în fața Casei de Cultură și au pierdut timpul marcând începutul alfabetizării în eeea ce privește cultura protestelor la Neamț.
Înca suntem în perioada în care 99% dintre cei care au de protestat la Piatra-Neamț o fac din spatele tastaturilor și chiar și de acolo o fac foarte superficial.
Ce ar trebui să știe cei care protestează contra ceva este că orice protest trebuie să urmeze niște pași clari. Dacă te simți nedreptățit, prima oară pui mâna pe pix si hărtie și reclami, contești și ceri pe cale legală să ți se rezolve o problemă, iar dacă ea nu se rezolvă, abia atunci ești îndreptățit să ieși în stradă. În cazul de față, primul pas ar fi fost implicarea activă în dezbaterea publică organizată de minister pe tema grațierii. Implicarea se putea face prin petiționare sau amendare prin scrisoare directă sau prin e-mail. Din păcate, întrebând printre protestatarii și organizatorii protestului de azi, nu am găsit nici măcar o persoană care să fi contestat oficial în cadrul dezbaterii publice oficiale această lege. În acest caz, nu prea înțelegem cum vine asta: să protestezi contra unei legi pe care ai lăsat-o să treacă neatinsă de dezbaterea publică oficială. Este cel puțin ciudat să refuzi să participi la o dezbatere publică ca să îți spui opinia și apoi să te plângi că s-a făcut ceva greșit.
Nu punem la indoială sub nicio formă oamenii care au participat la acest protest și intenția lor sinceră de a se opune acestei legi, dar dacă tot vrem să ne luptăm cu sistemul, poate ar trebui să învățăm și cum să o facem și să obligăm sistemul chiar prin mijloacele care ni le pune la dispoziție să facă cum vrem noi. Dacă nu se procedează așa și se sar toți pașii până la ieșitul în stradă, opinia celor care sunt contra este lipsită de argumentație și conținut.
Cine de la Guvern credeți că este interesat de ce au strigat pietrenii în seara aceasta? Nimeni. Dacă, în loc să strige anonim în stradă și să comenteze pe facebook, 100 de pietreni s-ar fi implicat în dezbaterea publică oficială, atunci părerea a 100 de nemțeni era consemnată oficial și ministerul obligat să ia la cunoștință. Despre asta e vorba. Despre faptul că din păcate încă nu avem o cultură a protestelor și nici nu prea vrem sa ni le asumăm decât din postura de anonimi sau comentatori pe rețelele de socializare.
Sperăm pe viitor să vedem o implicare mult mai competentă și mai asumată a pietrenilor în tot ceea ce nu le convine, pentru că protestul este un instrument la care cât mai mulți pietreni ar trebui să apeleze căt mai des pentru a avea o democrație sănătoasă.

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
16 Comentarii
  1. cititor40 spune

    D-lor,nimeni nu comenteaza vechile „restrictii”!Inca o data scriu:aveam pe santier doua echipe de condamnati la locul de munca! Isi plateau „concediul” muncind! La munca ,nu sa le platesc eu hrana si cazarea!

  2. Stefan spune

    Eu sunt curios din ce traieste dl. Carabelea, organizatorul protestelor, in afara de banii primiti de la Primarie pe tot felul de „proiecte”?

  3. Bogdan spune

    Felicitări dl. Iosub pentru articol. Într-adevăr oamenii precum și cei cu care ați dialogat anterior ar trebui să învețe căile legale de a rezolva problema. Acestea există! Orice problema în materie de legiferare sau guvernare poate fi atacată prin adrese oficiale.
    Eu personal am avut o problemă în aplicarea unei ordonanțe de urgență și în loc sa stau sa ma cert cu funcționarii publici care nu doreau nici măcar sa audă ce aveam eu de spus, am scris o adresă oficială către ministerul care a adoptat acea ordonanță, către parlament care a aprobat-o și către administrația prezidențială care a promulgat-o întrebându-l cum înțeleg eu sa facă interpretarea articolului care ma interesa.
    Într-un interval de 3 săptămâni am primit răspuns de la toți.
    Cum răspunsul a fost favorabil mie, am scris încă o scrisoare către direcția care avea în subordine acea instituție publică cerându-i să oblige instituția sa emită actul care ma interesa. Ceea ce sa și întâmplat.
    În concluzie vreau sa subliniez ca exista multe cai legale de a rezolva orice problema. Ieșitul în stradă este ultima soluție și ar trebui sa se întâmple doar când se face un abuz din partea autorităților legislative. În cazul de de față aceasta ordonanță de grațiere este data în deplină legalitate. Prin constituție este acordat dreptul legiuitorului (legiuitor investit cu o mare majoritate) de o conduce politica penala a unui stat.
    Puteau să iasă în strada și 2000000 de oameni și nu ar conta atât timp cât cei 2000000 nu au atacat ordonanța pe căile legale.
    PS. A nu se înțelege ca sunt fan PSD sau Dragnea.

    1. portocala mecanica spune

      Pai dl. Bogdan, mai e timp domle de atacat ordonanta pe cai legale (adica de asteptat un timp) cand ei au vrut sa o treaca intr-o zi? Pe ce lume traiti? E chiar asa deranjant ca oamenii au iesit sa-si spuna oful? Chiar credeti ca legea arata altfel daca trimiteau n petitii oamenii? Nu suntem copii de amagit cu niste bani de buzunar promisi de guvern.

  4. Lolita spune

    Problema se pune in mod legal adica daca au dreptul sa protesteze sau nu. Chiar daca e tirziu de a contribui oficial la dezbatere pentru ca ministerul a inchis perioada cred ca este bine sa ascultam o parte din populatie.

    Mesajul fundamental clar din partea tuturor romanilor este:

    Sintem satuli de hoti politicieni si de politicieni hoti si gata nu mai iertam pe nimeni chiar daca va muri in puscarie ca Adamescu !

  5. portocala mecanica spune

    Bravo, mai tarziu, dar bravo

  6. portocala mecanica spune

    Primul meu mesaj macar citeste-l la o cafea. Am vazut cat de profi esti… in tara asta nu prea mai exista presa din pacate.

  7. Petre spune

    Draga XXXistule, in caz ca n ai aflat, ordonanta trebuia sa treaca pe sleau. Tocmai de aia nu s a stiut de nicio dezbatere. Intelegi dumitale, „jurnalistule”?


    ADMIN: Cum sa treaca pe sleau o lege de care se discuta din februarie 2013. Este vorba doar de oameni care nu au fost interesati de procesul legislativ si acum au aflat accidental de o lege doar pentru ca ea a devenit armă politică.
    Nu va suparati unde ati fost in ultimi 4 ani ?

    Uite aici discuțiile din 2013 – http://stirileprotv.ro/stiri/politic/legea-gratierii-se-intoarce-in-parlament-unul-dintre-initiatori-vrea-sa-o-depuna-intr-o-forma-noua.html

    Uite aici discuțiile din 2014 – http://www.stiripesurse.ro/legea-gratierii-din-nou-in-parlament-deputat-cum-asa-asa-bine_940297.html

    Uite aici discuțiile din 2015 – http://www.luju.ro/institutii/penitenciare/gratierea-si-amnistia-sunt-obligatorii-opt-inchisori-din-romania-au-un-grad-de-ocupare-mai-mare-de-200-29-952-de-detinuti-ocupa-cele-18-983-de-locuri-disponibile-doar-3-penitenciare-respecta-standardele-cpt-iar-indicele-mediu-de-ocupare-este-157-7-romania

    Uite aici discutiile din 2016 – http://www.luju.ro/institutii/penitenciare

    1. portocala mecanica spune

      Pai vroiau sa o treaca pe sub masa pt. ca din 2013 urmand calea normala a unei legi (parlament, vot, presedinte etc) nu au reusit nici cum sa o treaca. Nu au reusit asa cum ati aratat in linkuri nici in 2014 nici in 2015 , asa ca acum a cam ajuns cutitul la os in muuulte dosare de oameni „puternici” care ajung la scadenta. Asta e marea urgenta cu aceasta lege. Si lumea nu doarme, asa cum cred si isi doresc unii. Oare cand vor intelege acesti oportunisti ca atunci cand se depaseste o anumita limita vei primi ceea ce meriti mai repede decat te astepti ?

    2. Petre spune

      Si de ce vroiau s o treaca prin OUG la celebra sedinta cand a fost Iohannis cu japca peste ei? De ce aveau proiectul deja redactat cu data? De ce n au mai trecut o prin parlament? De ce va informati de pe siteuri manipulatoare, gen luju.ro? Mi ati demonstrat inca o data, sunteti o tentativa de presa, insa din pacate v ati ales gresit modelul, antena3.

      ADMIN: Graba vine din interesul celor vreo 50 de politicieni care vor beneficia de aceasta lege. Dar pentru un purice nu trebuie sa aruncăm cojocul. Poate din restul de 1.500 care vor beneficia de aceasta gratiere or mai fi inca 500 care sa nu merite dar vorbim de cel puțin 1000 care stau pentru nimicuri sau sunt deja pe moarte sau poate chiar nevinovați ….
      Unul dintre principiile de baza ale justițiilor din țările dezvoltate… SUA, Germania, Franța, etc spune că ”Mai bine să scape nouăzeci şi nouă de vinovaţi decât să fie condamnat pe nedrept un singur nevinovat”.
      Dacă cei care au gandit sistemele de justiție american, german, francez, etc au fost niste dobitoci cand au spus ca acest principiu trebuie sa fie de baza atunci ma declar și eu la fel de dobitoc pentru ca sunt de acord cu ei …
      Noi la acest ziar nu inventăm lucruri și opinii ci ne poziționăm de partea principiilor care guverneaza lumea civilizata, sistemele democratice adevărate… noi nu deținem adevărul ci doar ne documentam sa vedem ce, cum si unde functioneaza și sa punem umarul sa importam in Romania modelele de succes de la altii…
      AMENDAMENTUL la legea gratierii facut de noi, oficial, in scris catre Minsiterul Justiției pe aceasta ordonanta a fost:

      Amendament

      Nu beneficiază de prevederile art. 1–2 persoanele care au săvârșit fapte sub incidența Codului Penal în timp ce aveau calitatea de ales sau funcționar public.

      Adica noi am propus in scris ministerului, nu in comentarii pe ziare sau Facebook ca niciun funcționar sau politician sa nu beneficieze de grațiere.
      Acum sper ca e mai clara pozitia noastra si pentru dumneavoastra care nu ati citit probabil toate articolele publicate de noi pe aceasta tema 🙂

      1. portocala mecanica spune

        Cei 75 de politicieni, cu influenta si prejudiciile cauzate, nu sunt doar un purice in toata povestea asta. Legea poate are si beneficii dar sa fie supusa discutiei publice, sa treaca prin parlament, institutiile sa fie de acord cu ea. Nu ca acum.
        Ideea cu nevinovatul este cam fortata. Nu e just sa eliberezi un calup de 3000 de condamnati pe posibilitatea ca daca o fi vreun nevinovat. Aruncam un sac de cirese daca gasim una cu viermi?
        Nimicurile de care spuneti le-au facut in mod constient, iar pt. nimicuri se primeste cu suspendare. Cei ajunsi acolo nu sunt niste ingerasi si cam cati credeti ca vor face aceleasi lucruri odata ajunsi in libertate? Marea majoritate.
        Amendamentul este unul corect , dar cine credeti ca il va baga in seama din acest guvern arogant? Ei si vedeti cum pot spune si eu ca amendamentul (cu acest guvern ) este „pierdere de timp”. Dar nu o spun totusi.. Intentia este laudabila. Numai ca efectul amendamentului i-ar incurca teribil.

  8. portocala mecanica spune

    Si cei 300 de acum 1 saptamana au fost aproape 1000. Atunci nu a fost tot „pierdere de timp” ?

    ADMIN: DIn pacate ….

  9. portocala mecanica spune

    Nenea Iosub trebuie sa intelegi ca intr-o democratie oricine e liber sa strige in gura mare ca cerul e mov sau ca”elefantii” sunt prea mari. Asta e frumusetea libertatii. Daca multi oameni se aduna si spun ca elefantii sunt prea mari atunci cineva are o problema. Nu sta nimeni sa parcurga pasii dvs. bine structurati, asa cum de exemplu a urmat in mod ordonat guvernul multele dvs. etape in ziua z cand a vrut sa faca nefacuta. Daca nu va place faptul ca orice numar de oameni se aduna in strada, inseamna ca nu va place democratia ci poate alta forma de organizare.
    In Piatra spuneti ca au fost 200 de oameni, la mai mare, in Bucuresti au fost 40000-50000. Era mai bine in piatra sa nu iasa nimeni? Oare cei 50 de mii din buc. au trimis mailuri si notificarile dvs. ? Chiar nu va uitati la TV cand scrieti un asa articol ? Sau e blocat pe Antena 3?
    Ps-recomand lectura legata de revolutia franceza, forma prevazuta si in prezent in Franta, si ce inseamna puterea poporului.
    Hai sa vad cat de profesionist esti in a-mi publica comentariul. 😉

    ADMIN: Nu e vorba de profsionalism in a publica un comentariu ci de respect. E vorba de a va respecta dreptul al opinie chiar daca este in antiteza cu a noastra. Despre asta e vorba. De cum ne respectam intre noi.
    Nu critic protestul contra gratierii. E sanatos ca oamenii sa poata protesta pentru orice. Spuneam doar ca nu asa se rezolvă lucrurile. Faptul că eu va respect opinia si nu spun că suneti prost pentru ca va uitati la un anume post tv iar pe cealalta parte dumneavoastra aveti o parere proasta despre mine dopar pentru ca nu sunt de acord cu dumneavoastra … e tot o problemă despre cum stim sa respectam o altă opinie …. iar cand nu respecti o opinie doar pentru ca e altfel decat a ta deabia asta este orice altceva decat democrație, protest și civilizație ….

    1. portocala mecanica spune

      Ma bucur ca se publica comentariile si putem avea un dialog corect.
      Eu nu am spus nimic de dvs. ci de articolul si ideile din el. Am argumentat destul de obiectiv acolo unde cred ca nu aveti dreptate in articol si am vb. de guvern, oameni, legi etc dar nu de persoana dvs. Daca vreti sa o luati asa personal si sa ne abtinem in a ne spune care e mai … nu e cazul din partea mea. E o contra in idei nu intre oameni.
      Si apropo : eu am o simpla opinie pe cand dvs. publicati si promovati opinia dvs in presa. Nu poate fi chiar toata lumea de acord cu opinia dvs. E un risc asumat al vietii publice. Nu are legatura cu respectul. O persoana fara contestatari nu este implicit una respectata.

  10. Petre spune

    Apropo, dle jurnalist informat de la masa xxxxxxx, dezbaterea publica e maine, deci nu prea vad cum poti lasa sa treaca dezbaterea unei legi care inca nu a fost.

    Jurnalism facut pe genunchi in xxxxxx.

    ADMIN: Vedeți tocmai asta este problema celor ca dumneavoastra. INCOMPETENTA
    Dezbaterea de maine este una cu presa, ong-uri, etc …e mai mult de imagine. Dezbaterea publica OFICIALA s-a incheiat de mult dar nu a fost listata decât pe site-ul ministerului… din pacate pe site-urile xxx nu a fost anunțata dezbaterea deci nu ati avut de unde sa aflați de ea ….

    DE DEZBATEREA ASTA VORBIM NOI ….
    În temeiul dispoziţiilor art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, Ministerul Justiţiei supune dezbaterii publice proiectul Ordonanței de urgență privind gratierea unor pedepse.

    Proiect de Ordonanță | Nota de fundamentare

    Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris până la data de 24 ianuarie 2017, pe adresa Ministerului Justiţiei, str. Apolodor, nr.17, sector 5, Bucureşti, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail [email protected].

    DECI … maine e dezbaterea pe forma finala a Ordonantei … dar dumneavoastra si alti incompetenți va treziti vorbind aiurea si duceti in eroare multi omanei de buna credinta … iar noi jurnalistii nu ne luptam numai cu incompetenta politicienilor …suntem nevoiti sa mai luptam pe un front cu oameni care se trezesc vorbin aiurea si denatureaza adevarul…

    1. Vinovat/nevinovat spune

      Ideea e ciudata cand spui ca beneficiaza 1500 de oameni ! Cand restul de 18.000.000 cati mai sunt in tara nu doar ca nu beneficiaza ci chiar pare a fi data impotriva lor. Consider ca legea putea fi formulata altfel : de exemplu pentru cei care au furat pina in suma de 2.000 – 3000 euro fara violente etc daca au platit paguba si au executat 1/2 din pedeapsa , si/sau pt cei care au furat max 2000 euro si au muncit in penitenciar (x zile fara plata ) sau o alta forma prin care ii transformi pedeapsa din inchisoare in munca in folosul comunitatii, sau in cadrul inchisorii daca muncesti ( nu scris de carti * iar plata muncii sa ajunga la pagubit- nu sa-si ia detinutul tigari) sau pentru alte fapte ‘usoare’ gen ‘calcat pe spatiul verde’ transformate zilele de inchisoare in munca in folosul comunitatii iar ca pedeapsa asta se poate da de judecator direct iar daca faptasul nu se prezinta atunci e de bagat la zdup fara alte menajamente si posibilitate eliberare anticipata. Aaa si inainte de asta daca a furat o gaina sau stiu eu de mancare dintr-un magazin trimite-l la munca prima data ‘ la sapat santuri sau cine ce-o avea nevoie’ –iar abia de atunci daca nu vrea asta trecem la puscarie ….
      Si fara posibilitate de eliberare de loc pt oricine a lucrat in functii de la stat si a luat mita sau a traficat influenta sau a facut abuz in serviciu fara plata integrala a daunelor si maxim reducere la 1/2 pt pagube de maxim 2000 euro dar doar dupa recuperarea prejudiciului si fara posibilitatea reangajarii la stat: sa lucre si el la privat sau sa-si faca firma sa vada omul ce inseamna cu adevarat munca.
      In Italia dupa darea unei astfel de legi a crescut de vreo 3 ori nr infractiunilor si furtisagurilor.
      O lege nu trebuie data cu lipsa de respect pt cei care muncesc si sunt cinstiti.
      Si daca e mizerie in inchisori pune-i sa si faca ordine dupa ei !
      E inghesuiala ? Invata-i sa faca chiripici si sa zideasca noi corpuri ! ii inveti si meserie cu ocazia asta
      N-au ce manca ? La munca la crescut porci gaini vaci ! La pus si cules fasole cartofi ! In felul asta invata sa aprecieze munca !
      Daca nu vrei tu detinut nici asa ? pai atunci n-ai decat sa mori de foame si cu drag Romania sa plateasca despagubiri, dar numai dupa ce ‘detinutul’ isi plateste sederea la puscarie si pagubele produse pagubitilor si statului din acei bani pe care Romania ar fi obligata sa-i plateasca.
      Va asigur ca nu se va mai plange nimeni nici de inghesuiala nici de conditii.
      Aaaa si fara telefoane, fara net si fara Tv in camere Cablul costa …
      Si fara tigari ca si alea costa si de: In puscarie au parte de mai mult de 2 pereti si un tavan !
      Sa n-aiba timp in puscarie sa stea si sa invete unii de la altii noi metode de furat si de pacalit.
      Bunicii mei cand veneau de la munca campului nu le mai trebuia decat somn .
      Cand ai prea mult timp te gandesti ba la drepturi ba la alte prostii. Castiga-ti painea muncind si dupa asta mai discutam si de restul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate