Propunerea legislativă pentru abrogarea alin. (5) al art.53 din Legea nr.46/2008 – Codul silvic a fost depusă la Camera Deputaților

0

antet-HarbuzÎn cursul zilei de ieri, 23 iunie a.c., în cadrul ședinței Comisiei pentru Administrație din Senatul României, am prezentat și susținut în fața colegilor parlamentari unul dintre proiectele legislative pe care le-am inițiat în calitatea mea de deputat de Neamț.

Propunerea legislativă pentru abrogarea alin. (5) al art.53 din Legea nr.46/2008 -Codul silvic a fost depusă la Camera Deputaților în această primăvară și, odată adoptată, va permite crescătorilor să treacă cu animalele prin fondul forestier fără a mai fi nevoie să cumpere bunăvoința pădurarilor.

În prezent, articolul 53, alin. 5 din Legea nr. 46/2008 prevede că ”trecerea animalelor domestice prin fondul forestier spre zonele de pășunat, adăpat și adăpostire se aprobă de ocolul silvic, cu acordul proprietarului fondului forestier, pe trasee delimitate și perioade precizate. Pentru fondul forestier proprietate publică a statului, aprobarea se dă de către conducătorii structurilor”.

Menționez că actualele restricții legislative nu sunt utile decât unor pădurari care se utilizeză de ele pentru diferite scopuri și respectarea lor este greu de verificat. Mai mult, traversarea pădurilor de către turmele de oi sau cirezile de vaci nu a fost dovedită ca fiind distructivă ba, din contră, în toate țările europene, accesul animalelor domestice în pădurile statului este permis. În Franța, spre exemplu, accesul oilor este chiar încurajat!

Doresc să le mulțumesc colegilor senatori din Comisia pentru administrație că au fost în asentimentul meu, cunoscând și ei faptul că în zona de deal și zona alpină, pajiștile sunt enclavizate de păduri, iar pentru a accede este necesară trecerea lor. Aceasta este, de altfel, o situație cu care se confruntă și majoritatea crescătorilor de animale din Neamț – județ pe care îl reprezint în Parlamentul României, iar propunerea de modificare a legislației a fost elaborată în urma consultărilor cu fermierii din zona Moldovei și cu lideri ai organizațiilor de crescători de animale cu reprezentativitate la nivel național.

Am încredere că după avizul pozitiv primit în comisia de specialitate de la Senat va urma și un vot de adoptare în plenul acestei Camere, urmând apoi ca inițiativa să fie dezbătută și la Camera Deputaților – for decizional, cu aceeași susținere, pentru un vot final favorabil.

Liviu Harbuz

Vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate