Proiectul „Muzeul din școala noastră – atelier de creație și educație“, o punte peste timp între artefacte ale străbunilor şi creaţiile tinerei generaţii

0

Miercuri, 14 decembrie 2016, la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ a avut  loc un eveniment cultural în cadrul programului „Valorificarea Patrimoniului Muzeal şi Educaţie Muzeală”, organizat de Consiliului Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Muzeul de Istorie Roman.

Programul a debutat cu prezentarea rezultatelor obţinute în cadrul proiectului „Muzeul din școala noastră – atelier de creație și educație“, coordonat de dr. Otilia Mircea, muzeograf la Muzeul de Istorie din Roman.

Proiectul Muzeul din școala noastră – atelier de Creaţie şi educaţie a fost conceput ca o poveste, inspirată din trecut şi din prezent, care poate fi ascultată şi trăită în Muzeul de Istorie Roman, şi ca un joc care poate fi descoperit în şcoală. Povestea şi jocul au la bază obiecte din muzeu- pe care oamenii le-au folosit cu mulţi ani în urmă în diverse activităţi, precum şi munca specialiştilor din muzeu, ca arheologi sau restauratori, din ceea ce unii au descoperit în adâncurile pământului şi din ceea ce alţii au reparat în laboratorul muzeului.” a declarat  Otilia Mircea, muzeograf la Muzeul de Istorie din Roman.

De asemenea, în proiect au fost incluse vizite la muzeu şi ore de creaţie, astfel încât, în perioada 15 februarie – 10 iunie participanţii la proiect, dar şi publicul nespecialist, fidel sau ocazional, au putut descoperi din tainele muncii practicată de personalul de specialitate – ca arheolog, restaurator sau conservator, fiecare activitate fiind prezentată pas cu pas, de la aspectele de şantier, etapele de restaurare, la cele de expunere sau depozitare în muzeu în cadrul expoziţiei temporare „Restaurarea şi Conservarea Pieselor de Patrimoniu”.

În cadrul programului prezentat ieri a avut loc și o donație de carte pentru bibliotecile școlilor participante la proiect. Este vorba despre volumul cuprinzând rezultatele proie31132326631_f7528e4bfb_zctului „Muzeul din școala noastră – atelier de creație și educație“, autor Otilia Mircea, apărut recent la Editura Mușatinia. Din Piatra-Neamț în proiect au fost implicate cadre didactice din învățământul preșcolar și primar de la Colegiul Tehnologic „Spiru Haret“, Școala Gimnazială Nr. 2, Școala Gimnazială Nr. 3 și Școala Gimnazială Nicu Albu.

Programului a fost încheiat cu prezentarea ofertei educaţională „MUZEE ŞI ŞCOLI” propusă de Muzeul de Istorie din Roman, unităţilor de învăţământ, începând cu 10 ianuarie 2017.

Noul proiect se va derula între 2017 -2021 şi va avea ca obiective: promovarea patrimoniului muzeal în context naţional; prezentarea activităţilor desfăşurate de specialişti în muzee; dezvoltarea compartimentului de voluntari prin implicarea elevilor de gimnaziu înscrişi în cluburile/cercurile de istorie şi implicarea elevilor de liceu în activităţi practice, astfel încât la sfârşitul stagiului de voluntariat aceştia să aibă o experinţă utilă din domeniul muzeal.

Prezent la eveniment, Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț a menționat următoarele: „Instituția noastră este deschisă, sper să împlementăm astfel de idei, astfel de proiecte precum cel care a fost prezentat astăzi. Așteptăm idei din partea dumneavoatră și vă asigurăm de toată prețuirea noastră și de toată deschiderea. Sper ca împreună, în beneficiul preșcolarilor, elevilor să reușim să facem activități cât mai atractive, cât mai interesante și utile.”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate